TOOMAS HENDRIK ILVES ESINEB OKTOOBRIS TALLINN MUSIC WEEKI RAHVUSVAHELISEL KONVERENTSIL ETTEKANDEGA LAULVA REVOLUTSIOONI ROLLIST EESTI TAASISESEISVUMISES

Pressifoto

Eesti Vabariigi endise presidendi Toomas Hendrik Ilvese ettekanne “30 aastat iseseisvust – kas Eesti laulis end vabaks?” leiab aset reedel, 1. oktoobril kell 16 TMW rahvusvahelisel muusikatööstuse konverentsil Nordic Hotel Forumi konverentsikeskuses.

Oma presidendiaja jooksul esines Ilves korduvalt TMW konverentsil inimõiguste, sõnavabaduse ja rock’n’rolli seoseid lahkavate sõnavõttudega.

“Neile teist, kes pole pärit Eestist, võib tunduda ootamatu ja raskesti mõistetav, et kui siin inimesed tahtsid saada vabaks, tulid nad kokku ja laulsid,” ütles ta TMW 2014 avakõnes. “Muusika aitas inimestel üle saada hirmust repressioonide ees.”

Sõnavabaduse kirgliku toetajana juhtis Ilves TMW 2015 avakõnes rahvusvahelise meedia tähelepanu Vene punkbändi Pussy Rioti protestiaktsioonile Moskva Vene Õigeusukirikus. “Piiratud vabadusega ühiskonnas on vanglasse sattumine reaalne võimalus ja sellised riskid pole kaugeltki möödanik,” ütles president.

TMW 2016 kõnes nentis Ilves, et inimesed on isegi vabas maailmas sattunud muusikat tehes probleemidesse, lisades: “Rohkem paneb mind muretsema, kui asjad arenevad teises suunas, kui rockmuusika pannakse nö riigi teenistusse.” Sama aasta festivalil esitles ta spetsiaalse DJ-setiga TMW väliskülalistele oma heategevuslikku kogumikplaati “Teenage Wasteland – Lemmikud aastatest 1963–1978”.

“Kui Eesti Vabariigi president tsiteerib Jello Biafrat ja PJ Harvey’t, siis sa tead, et oled coolis riigis,” viitas presidendi TMW 2012 ettekandele oma Facebookis tuntud Briti muusik PJ Harvey.

Läbi Ilvese sõnavõttude ja Twitteri säutsude on laiemat rahvusvahelist tähelepanu saanud nii mitmed Eesti muusikud kui ka kultuuritegelased.

Toomas Hendrik Ilves oli Eesti Vabariigi president aastatel 2006–2016. Viimastel aastatel on ta kõnelnud paljudel rahvusvahelistel foorumitel Euroopa lõimumisest, e-riigist, küberjulgeolekust ja demokraatlike protsesside tagamisest digiajastul. Muuhulgas on ta Oxfordi ülikooli tehnoloogia ja globaalsete suhete keskuse nõuandva kogu ja Kofi Annani ellu kutsutud digiajastu valimiste ja demokraatia komisjoni liige, digiajastu demokraatia külalisprofessor Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudis, Maailma Terviseorganisatsiooni WHO üleeuroopalise tervise ja säästva arengu komisjoni volinik ning vabaühenduse Free Russia Foundation juhatuse liige.

1.–2. oktoobril Nordic Hotel Forumis ja klubis HALL toimuv rahvusvaheline TMW konverents pöörab eritähelepanu kohaliku ja globaalse vastastikusele mõjule klubikultuurist regionaalsete kontserditurgudeni. 30 aasta möödumist Eesti iseseisvuse taastamisest tähistavad vestlused muusika rollist ühiskondlikes muutustes.

TMW 2021 konverentsi peateemad:

  • Mõtle globaalselt, tegutse lokaalselt
  • Muusikatööstuse uued suunad
  • Karjäär muusikas
  • Muusika ja aktivism
  • Kestlik areng

TMW 2021 konverents toimub 1. ja 2. oktoobril peale põhjalikku remonti taasavatud Nordic Hotel Forumis ning klubis HALL. Konverentsist saab osa võtta nii kohapeal kui ka veebiplatvormil ning see korraldatakse vastavalt avalikele üritustele kehtivatele reeglitele, mis aitavad vältida koroonaviiruse levitamist.

TMW PRO passid on kuni 31. augustini müügil hinnaga 150 eurot (alates 1. septembrist 175 eurot) TMW veebipoes. PRO pass võimaldab osalust TMW konverentsil nii kohapeal kui ka veebis, eelis-sissepääsu muusikafestivali üritustele ja ligipääsu TMW PRO digiplatvormile. Müügil on ka DigiPRO passid hinnaga 50 eurot. Telia klientidele kehtib eelmüügist ostetud piletitele 20% allahindlus. Lisainfot leiab siit.

Konverentsi programm valmib koostöös Eesti muusika ekspordi- ja arenduskontoriga Music Estonia. Kogu programm avalikustatakse järk-järgult augusti ja septembri jooksul.

TMW esitleja on Telia, strateegiline partner muusikavaldkonnas on Music Estonia, suurtoetajad Nordic Hotel Forum ja Visit Estonia. Festivali partnerid on Telliskivi Loomelinnak ja Viru Keskus, meediapartnerid Postimees Grupp ja Raadio 2.

Festivali toetavad Kultuuriministeerium, Tallinna Linn, Tallinna Ettevõtlusamet ja Kultuurkapital.

TMW rahvusvahelisi tegevusi, mille eesmärk on tutvustada Eestit kui atraktiivset sihtkohta muusika- ja kultuurihuvilistele, toetatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.