ÜRITUSE “HELITELLIS” JÄRELHÜÜE

Juulis toimunud ürituse plakat

24. juulil astusid pika sundpuhkuse järel kodusele Sveta baari lavale Eesti raskemuusika värvikama sektsiooni esindajad dreamkrusher!, Estoner, Kannabinõid ja JUUR. Damn.Loud Agency ja Urban Culture Entertainmenti ühisjõul aset leidnud minifestivaliga “Helitellis” asuti taaselustama samanimelist prooviruumi, mida bändid Telliskivi loomelinnakus jagasid ja mis muutus tänavu aprillis toimunud tulekahjus kasutuskõlbmatuks.

Kontsert toimus heategevuslikus vormis – piletitulu suunati annetusena prooviruumide taastamisse. Ehkki ränga põlengu tagajärjel katkes muusikute tavapärane loomerütm ja tugevalt sai kannatada ka nende hinnaline helitehnika, üllatasid bändid tänulikku publikut varasemast tuttava loomingu kõrval verivärskete lugudega.

Helitellise pesamuna, endise Liblika koosseisust välja kasvanud dreamkrusher! avaski festivali värske materjaliga, millest valmib aasta lõpuks bändi teine EP. Kõhedusttekitaval kiirusel kohaliku underground’i paremikku tõusev viisik tõmbas publiku kindlakäeliselt kaasa kaleidoskoopi meenutavale psühhedeelsele helikarussellile, mis pakkus ootamatuid pöördeid viimase taktini. Värvikas lõbusõit andis kontserdiõhtule võimsa avalöögi ja jättis nii tuttavad kamraadid kui ka uued uudishimulikud kaasreisijad põnevile – kuhu edasi?

Teisena esinenud Estoner teenib oma nime juba aastast 2009. Eesti stoner rock’i parimad pojad manasid Sveta baari kõikenäinud seinte vahel esile võimsa helivalli, mis mattis saalisviibijad pikema jututa enda alla ja pani täielikult unustama hetk varem elutähtsana tundunud nähtused, nagu WC, värske õhk ja külm õlu. Kohe sai selgeks, et lojaalse kuulajaskonna jätkuvast toetusest hoolimata ei ole nemadki huvitatud mugavustsoonis tiksumisest: hiljuti kollektiivi kaasatud uus laulja on andnud Estoneri heliprofiilile meeldivalt värske ilme.

Albumiga “3” Eesti Muusikaauhindadel 2019. aasta parima metal-albumi tiitli pälvinud kolmeliikmeline doom-kooslus Kannabinõid astus lavale kolmandana ja… vist päriselt ära ei läinudki. Kodumaised droonilausujad paotasid mängleva kergusega taju tagauksi ja harutasid lahti viimasedki jonnakad ärevuspuntrad, mille kallal vast enamik kuulajaid pika isolatsiooniaja järel pusinud olid. Kannabinõiad põimisid tuntud-tunnustatud lugusid värske loominguga ja saali pilgeni täitnud publik viidi tänuks hääleka toetuse eest pöörasele retkele, millelt ei tahakski tagasi pöörduda, isegi kui oskaks.

“Helitellisele” andis sõgedast helimaagiast juba niigi laetud Svetas unustamatu lõppakordi JUUR, kellel avanes mitme edasilükkamise järel viimaks võimalus esitleda oma värskeimat, müütilis-psühhedeelset albumit “Flux”. Viit isevärki muusikut ühendav JUUR on tegutsenud aastast 2014 ja EMA 2020. aasta metal-albumiks valitud “Flux” on praeguse koosluse esimene ühislooming. Näiliselt lõputus pandeemia-teadmatuses kogunenud apokalüptiline proge-energia täitis saali hetkega, meisterlik instrumentaalalkeemia, ebamaine vokaal ja publiku vaibumatu poolehoid sulandusid ühtseks, tulekindlaks fluidumiks, mis jääb.

Loodetavasti õnnestub Helitellise bändidel leida püsiv lahendus ruumiprobleemile, jätkata loometegevusega ja pakkuda juba peagi järgmisi võimsaid muusikaelamusi.

NB! Kui keegi oskab soovitada ajutisi suuremaid prooviruume Tallinna kesklinnas või üldiselt ruume kuhu ära mahtuda, palun kirjutada meiliaadressile lauraliisa@grom.ee.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.