MAAILMAKORISTUSPÄEV X LÄÄNEMERE REAALSUS

Foto: erakogu

Maailmakoristuspäev ja uus keskkonnainitsiatiiv Lääne(mere) Reaalsus kutsuvad kõiki Eesti inimesi 8.06-8.07 osalema mererandade ja rannikute koristuskuul. Sündmuse eeskõnelejateks on tuntud näitlejad Henessi Schmidt, Sander Rebane, muusik ja jalgpallitreener Inger ning räppar Genka ehk Henry Kõrvits.

Initsiatiiv algas teisipäeval ehk maailma ookeanide päeval, mis toimub traditsiooniliselt 8. juunil. Projekti eesmärk on pöörata tähelepanu merede ja ookeanide olukorrale, Läänemere tervisele, liigtarbimisele ja plastiku negatiivsetele keskkonna mõjudele. Koos tuntud patroonidega juhitakse tähelepanu Läänemere-äärsete alade puhtusele, innustades kaasmaalasi meile kõigile kalleid randu kalavõrkudest, prahist, plastist ja sigaretikonidest puhtaks tegema.

“Pole ju midagi romantilisemat, kui vaadata päikeseloojangus sillerdavat merd. Me maksame suuri summasid, et omada merevaatega kodusid. Me reisime sinisemate merede äärde, et tunda end kui paradiisis. Aga meil on viimane aeg hakata pinnavirvendusest sügavamale vaatama. Suunata oma pilk ja teadmised romantilisest merelainevahust sinna, kuhu me mõtted sageli ei ulatu. Meie planeedi ookeanid ja mered on halvas seisus. Eesti rahvas hoolib metsadest, sest raielank on selge visuaalne tõend, et midagi meie hingele ja meelele on kadumas. Me peame õppima nüüd ka vaatama teisele poole ja sügavamale – merele ja merre. Meie enda Läänemeri on üks enim reostatud meri maailmas. Me ei saa sellist asja endale lubada. See ei ole aus ei looduse ega meie endi vastu,” sõnab patroon Genka.

“Kliimakriisiga käsikäes käivad probleemid pole Läänemere jaoks kuidagi võõrad, kuid millegipärast ei teadvustata neid Eestis piisavalt. Meie meri, mererannad, saared ja laiud on täis inimese tekitatud prügi, seda nii kalavõrkude, suitsukonide, mikroplasti kui igakülgse olmeprahi näol. Maailma ookeanide päeva kogukondlik koristusaktsioon Russalka rannas Tallinnas andis selge ülevaate, kui vähe mõtestavad inimesed oma heakorra- ja tarbimisharjumusi. Üle 11 kilo prügi kokku kogumine vaid 2,5 tunni jooksul oli õõvastav. Eriti hirmutav oli leida rannast suur kogus klaasiprügi, mis avas kurva reaalsuse Eesti pakendiringluse telgitagustesse ning inimeste ignorantsusesse. On aeg seda ühiselt muuta ja teha paremaid valikuid,” lisab initsiatiivi üks algatajaid Anneliis Kits.

Programmi jooksul toimub kuu jagu koristusi, ettevõtmisi ja väljakutseid. Ettevõtmine juhatab sisse tänavu sügisel toimuva, juba traditsiooniks saanud Eestist alguse saanud kodanikualgatuse maailmakoristuspäeva. Koristuskuud toetab ja nõustab partnerina ka keskkonnaorganisatsioon Hoia Eesti Merd.

Kõik inimesed üle Eesti on oodatud projektis osalema, korraldama oma initsiatiivil koristustegevusi ja kampaaniaid ning jagama sotsiaalmeedias enda kogemust teemaviidetega #merereaalsus ja #maailmakoristus. Aktiivsete ja suurima koguse prügi korjanud osalejate vahel loositakse välja temaatilisi auhindu.

Rohkem infot leiab ürituse Facebooki lehelt ning maailmakoristuspäeva ja Lääne(mere) Reaalsuse sotsiaalmeediakanalitest. Peale selle soovitame jälgida kampaania kõneisikute Ingeri, Henessi, Sandri ja Genka kanaleid.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.