MUUSIKAPLANEEDI LUGEJAD REASTASID EESTI LAULU VÕIDULUGUSID! OSA 2: KOHAD 1-6

Esmaspäeval tõime teieni Eesti Laulu võidulugude hääletuse alumise osa, kuhu kuulusid lood “Siren”, “Play”, “Amazing”, “Et uus saaks alguse”, “Rockefeller Street” ja “Verona”. Nagu lubatud, siis nüüd saab selgeks seegi, milline näeb välja TOP 6.

Seda, millised laulud kuue parema sekka kuuluvad, pole muidugi raske arvata, aga millises järjekorras MuusikaPlaneedi lugejad need üles rivistasid? Vaata tabelit ja asi saab selgeks! 🙂  

TOP 12: EESTI LAULU VÕIDULOOD (OSA 2: KOHAD 1-6):

#6 VICTOR CRONE “STORM” (2019) / 8,67% häältest

Täpselt tabeli keskosast, kuuendalt kohalt vaatab meile vastu Eesti Laulu eelmise aasta võidulugu “Storm”, mille esitajaks ei keegi muu kui rootslane Victor Crone. Pala esindas meid Iisraelis toimunud Eurovisioonil eestlaste suurel soovil, sest žürii punktidega jäi see Eesti Laulu finaalis viimaste sekka, kuid telefonihääletus tõi loo superfinaali ja sealt esikohale. “Me olime täiesti kindlad, et me jääme kuuendaks või seitsmendaks ja me olime selle kohaga juba leppinud,” ütles loo üks autoritest Stig Rästa žürii hindamise kohta.

Stig Rästa ja Victor Crone olid enne Eesti Laulule minekut kirjutanud koos muusikat juba umbes kaks aastat ning konkursist osavõttu arutanud varemgi, seda nii Victori enda kui ka teiste artistide pärast. Rästa kommenteeris: “Kui Tomi Rahula sai Eesti Laulu peaprodutsendiks, siis ma mõtlesin, et tean Tomit väga hästi, ta on alati olnud uuenduslik mees ja kindlate põhimõtetega. Ma küsisin temalt kohe, et kas sel aastal tulevad meil välismaalased ka laulma. Tomi ütles, et ta ei tea veel täpselt, aga tal on selline plaan ja ta alles tegeleb sellega. Ütlesin, et okei, kui see kindel on, siis anna teada, mul siin üks äge kutt käib kogu aeg muusikat tegemas ja laulab ka väga hästi. Sealt see hakkas kuidagi idanema.”

Laulu “Storm” salvestatud versiooni refräänis laulis vahekoha sisse Marika Rodionova, kes pääses artistinime SHIRA all 2020. aastal ka ise Eesti Laulu finaali. “Stormi” Eesti Laulu lavanumbris esitas tema kohta siiski näitleja Saara Pius (end Kadak). “Mõtlesime, et meil on tumedapealisele poisile vaja kõrvale põhjamaist blondi kargust,” rääkis Stig. Kuna nii Stig Rästa kui Vallo Kikas tunnevad Saarat väga hästi, siis nad helistasid talle ja naine oli nõus. See kõik juhtus enne seda, kui Saara võitis paroodiasaate “Su nägu kõlab tuttavalt”. 


#5 URBAN SYMPHONY “RÄNDAJAD” (2009) / 9,6% häältest

Kõrgel viiendal kohal asub Eesti Laulu esimene võidulugu “Rändajad”, mis pani 2009. aasta konkursi kinni ülekaalukalt – toetust lausa 82% Trafficu pala “See päev” (18%) ees. Väga hästi läks Urban Symphony’l ka Moskvas toimunud Eurovisioonil, kus saavutati kuues koht. “Esimest korda ei olnud mul lavale minnes pabinat,” rääkis Sandra Nurmsalu peale Eurovisiooni finaali rahulolevalt. “Nii suur lava ja publik ning ma olin täiesti rahulik.”

Lugu “Rändajad” pärineb hitimeistri Sven Lõhmuse sulest. Vahepealne keelpilliosa mõeldi välja koos Urban Symphon’i neidudega, kelle jaoks “Rändajad” oli esimene salvestatud laul. Kui Lõhmusel paluti lugu iseloomustada kolme sõnaga, vastas ta: “Salapärane, müstiline, meeldejääv.”

Muide, Sandra Nurmsalu on Eesti Laulul käinud iga viie aasta tagant – 2009, 2014 ja 2019. 


#4 ELINA NECHAYEVA “LA FORZA” (2018) / 12,23% häältest

Neljandat kohta väärib MuusikaPlaneedi lugejate arvates sopran Elina Nechayeva esitatud itaaliakeelne “La forza”, mis kogus Eesti Laulu kolme looga superfinaalis 70% häältest. Portugalis aset leidnud Eurovisiooni lauluvõistluselt tõi Nechayeva meile igati tubli 8. koha.

Elina Nechayeva on kommenteerinud: “Kõige võimsam jõud siin maailmas on armastus. Lugu “La forza” e. “Jõud” räägib suurest igavesest armastusest, mis annab meile tiivad, lennutab kõrgustesse ja valgustab meie eluteed.

Inspiratsiooni selle laulu sõnadeks leidsin ma enda südamest ning loodan, et igaüks vaadates oma hinge leiab seal põlemas armastuse tulukest. Pimedus võib varjata lilli meie silmade eest, kuid armastust hinge eest ta varjata ei suuda.”

Laulu autorid on Timo Vendt, Mihkel Mattisen, Elina Nechayeva, Ksenia Kuchukova, loo produtseerisid Timo Vendt ja Mihkel Mattisen.

Elina Nechayeva lavanumber läks maksma umbes 70-80 000 eurot. Sellest suur osa tuli headelt sponsoritelt. 


#3 UKU SUVISTE “WHAT LOVE IS” (2020) / 13,16% häältest 🥉

Olemegi jõudnud esikolmikuni. Selle avab Eesti Laulu kõige nukrama saatusega võidulugu – Uku Suviste esitatud “What Love Is”. Nagu teame, siis tänavu jääb Eurovisiooni lauluvõistlus esimest korda selle 65-aastase ajaloo jooksul ära ja seega Uku Eurovisioonile ei saagi. Küll aga on tema jaoks soovi korral avatud Eesti Laul 2021 poolfinaali uks. “Kas ma olen õnnetu? Loomulikult olen natukene,” tunnistas Uku ETV “Ringvaates”. “Mina olen aga pisike mutrike. Pigem tunnen tänu- ja kahjutunnet nende inimeste vastu, kes selle sellele loole kaasa elasid ja hääletasid.”

Loo autorid on Uku Suviste ja Sharon Vaugh ning pala üheks produtsendiks on Venemaa superstaar Filipp Kirkorov. 


#2 OTT LEPLAND “KUULA” (2012) / 16,25% häältest 🥈

Hõbemedal kuulub 16,25%-ga Ott Leplandi ballaadile “Kuula”, mis sündis Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli trummiklassis, kus Ott koos sõbra Eric Kammistega vabal ajal jämmis. Laulu lõplikud sõnad kirjutas Aapo Ilves.

Kuna Liis Lemsalu oli just võitnud telesaate “Eesti otsib superstaari”, pakkus Lepland alguses seda lugu temale laulda. Liisil oli aga selleks ajaks debüütalbumi materjal koos ja “Kuula” ta plaadile ei jõudnud.

Küll aga oli Otil ka endal plaat välja tulemas ning ta otsustas, et teeb loo ise ära ja paneb selle enda plaadile. 

Eesti Laulule sattus “Kuula” juhuslikult. Nimelt päev enne Eesti Laulu tähtaega helistas Ott Lepland oma lauluõpetajale Maikenile ja rääkis, et Eesti Laulu tähtaeg kukub ja ta tuleks järgmise päeva hommikul kell 10 WAF kooli – ehk jõuavad nad viie tunniga võistlusloo kirjutada. Ideid uueks lauluks aga ei tulnud ja tund aega enne Eesti Laulu tähtaga ütles Maiken Otile, et ta võiks võistlusele saata hoopis uue plaadi pealt loo “Kuula”. Kuna laul oli 4,5 minutit pikk, tuli seda ruttu kärpima asuda. ERR-i viis loo viis minutit enne tähtaja lõppu Maikeni tolleaegne elukaaslane. 

“Kuula” singlil leidub loost ka hispaania-, vene– ja ingliskeelne versioon. Lugu saavutas Bakuus toimunud Eurovisiooni lauluvõistlusel kõrge kuuenda koha.


Ja nüüd siis kõige olulisem teade…

Kas aimad juba, milline laul on #1?

Trummipõrin 🥁

MuusikaPlaneedi lugejad hääletasid parimaks Eesti Laulu võidulooks…


#1 ELINA BORN & STIG RÄSTA “GOODBYE TO YESTERDAY” (2015) / 19,2% häältest 🥇

Auväärne esikoht kuulub Elina Borni ja Stig Rästa duetile “Goodbye to Yesterday”, mis tõi 2015. aastal Austrias toimunud Eurovisiooni lauluvõistlusel Eestile seitsmenda koha. Lugu nautis Eurovisiooni järel edu ka mitmetes välisriikides, näiteks Soome singlitabelis jõudis see 2. ja Austria singlitabelis 8. kohale. 

Stig Rästa loodud laul sündis juba paar aastat varem ja oli koheselt mõeldud duetina esitamiseks. “[2014. aasta] Suve lõpus, kui kuulasin oma vanu ideid läbi, mõeldes just Eesti Laulule, tõusis see laul koheselt esile. Kuna meie koostöö Elinaga on sujunud väga hästi, siis tundus ainuvõimalik see laul just meil kahekesi ära salvestada,” on Rästa kommenteerinud.

Pala salvestamisel osalesid Tõnis Kivisild (basskitarr), Pent Järve (kitarr), Joosep Kõrvits (tšello), Siima Aimla (saksofon/flööt), Tanel Juksaar (tromboon) ja Allan Järve (trompet). Produtsendiks Vallo Kikas, kes vastutas ka laulu lõpliku heli eest.

Loo muusikavideo esmaesitlus toimus 16. märtsil 2015 ETV saates “Ringvaade” ja selle režissöör on Hindrek “Masa” Maasik. Muusikavideo filmiti Viimsi vallas, Rohuneeme külas. Lisaks lauljatele näeb selles ka beeži labradoripoissi Lord, kellele Stig laulusõnades naeratab.

Palju-palju õnne kogu tiimile esikoha puhul! 🙂


Suur tänu kõigile, kes tabelit kokku aitasid panna! Hääli kogunes 646. Küllap avame juba õige pea uue gallupi, aga kelle looming seal hääli hakkab püüma – eks näis! 🙂

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.