TANKIST AVALDAS MAAILMA KÕIGE HEVIMA VÕRUKEELSE LOO

Foto: Mats Õun

Lõuna-Eesti juurtega raskemuusikabänd Tankist avaldas täna võrukeelse pala “Kon kuradi kotsil ma elä?”, mis on maailma esimene selles murdes kirjutatud thrash metal lugu.

“Kuulsime Aapo Ilvest seda teksti eestikeelsena etlemas 2014. aastal Vikerraadio saates “Luulelahing” ja mõtlesime juba tollal, et need on pagana head sõnad raskelt astuva loo jaoks,” kirjeldab bänd laulu sündimist. Nad lisavad, et esialgu jäi mõte sahtlisse, aga kui ilmus samade sõnadega, ent ida-võru murdes ballaad Ilvese enese esituses, tärkas idee taas elule: “kui õige teeks tekstis pisimuudatused, vihjamaks meie veidi läänepoolsemale Võrumaa päritolule ja seeläbi ka murdekeele rikkalikele nüanssidele – ei räägi ju vahel naabertaludki täpselt samasugust võro kiilt.”

Kuulnud jutu käigus Aapolt, et ka tema on rokilikumast versioonist mõtteid mõlgutanud, ei jäänud Tankist enam teist vihjet ootama. “Eksirännakud olid toredad, aga nüüd on see tekst koju jõudnud,” nendib Ilves muheledes.

“Kon kuradi kotsil ma elä?” räägib väikerahvaste võitlusest püsimajäämise nimel aina üleilmastuvas massikultuurialtis ühiskonnas ja tõstatab küsimuse, kas kohalikel vanadel traditsioonidel on lootust kindlale tulevikule. Lugu annab sellele küsimusele ka ühe võimalikest vastustest.

Vaata videot YouTube’is:

Kuula Spotifys.

Muusika lõi Kevin Marks
Sõnad kirjutas Aapo Ilves
Kitarrid ja laulu salvestas Margus Traumann Võru muusikakooli stuudios
Trummid salvestas Keijo Koppel Tallinnas RoundSound stuudios
Miksis Margus Traumann (Traumann Audio)
Masterdas Minerva Pappi (Waudio)
Kujundas Fengarm

Varem on samale tekstile muusika kirjutanud ka Paul Neitsov, kelle lugu on ilmunud Brigita Murutari (eestikeelne) ja Aapo Ilvese (ida-võrukeelne) esitustes. Milline versioon on sinu lemmik?

Tankist on:
Kevin Marks – kitarr ja vokaal
Martin Väinmaa – kitarr
Margus Traumann – basskitarr
Simo Atso – trummid

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.