MENUBÄND CURLY STRINGS VASTAS MUUSIKAPLANEEDI LUGEJATE KÜSIMUSTELE

Curly Strings

MuusikaPlaneedi lugejatel oli eelmisel nädalal võimalus esitada küsimusi folkansamblile Curly Strings ning bändi vastused on nüüd saabunud!

Kollektiivi kuuluvad: Eeva Talsi (viiul ja laul), Jalmar Vabarna (kitarr ja laul), Taavet Niller (kontrabass ja laul) ning Villu Talsi (mandoliin ja laul).

Eelmisel suvel rääkisite, et filmite Tartu Lauluväljakul muusikavideo laulule “Kauges külas”. Miks seda näha pole olnud?

Villu: Tõepoolest filmisime, koos publikuga, kõik soovijad võisid kaamera kaasa võtta ja kontserti filmida, pärast panime meile saadetud materjalidest video kokku. Nagu ikka läks asjaga veidi kauem kui alguses olime oodanud ja sügisel tundsime juba (ilmselt nagu ka paljud teised kaasmaalased), et selle loo peaks nüüd mõneks
ajaks puhkama panema, lihtsalt liiga palju saab. Seega otsustasime, et video jääb praegu arhiivi ja avaldame siis, kui on selle laulu uus tulemine.

Miks Eeva Talsi otsustas sooloprojektiga tegelema hakata? (“Värskelt langev lumi” on väga ilus laul!)

Eeva: Ühel ilusal suvehommikul (eelmise aasta augustis) avastasin enda e-maililt ühe sõbra saadetud luuletuse “Olen Sulle vihmani truu”. Need sõnad hakkasid kohe helisema ja sündis meloodia. Minu jaoks oli esmakordne teha luuletusele meloodiat, kuna tavaliselt on vastupidi. Kirjutasime luuletuse autori Juhan Aruga peale seda veel kaheksa lugu ning mõned kuud hiljem detsembris leidsime, et neid
oleks tore ka teistega jagada. Plaadil kuuleb erinevaid koosseise vastavalt iga loo iseloomule (soolod, duod, triod jne). Kutsusin kaasa lööma head muusikutest sõbrad Mari Jürjensi, Jalmar Vabarna, Taavet Nilleri, Villu Talsi, Kristjan Kallase ja Lauri Lüdimoisi. Esitluskontserdid toimuvad 25-27. märtsil Tallinnas, Tartus ja
Viljandis.

Millised Curly Stringsi lood teile endile kõige enam meeldivad?

Villu: “Kõrbetorm” on alati põnev ja energiline. “Elumäng”, “Miraaž”, “Reverend”, “Hommik”…

Jalmar: Enamus 🙂

Taavet: “Elumäng”, “Reverend”, “Kõrbetorm”, “Laul sõbrale”, “Väikses paadis”, “Miraaž”… No kõik on ägedad!

Eeva: Mulle meeldivad samuti enamus lugusid ja raske on lemmikuid välja tuua. 🙂

Mis muusikat vabal ajal kuulate?

Villu: Chris Thile tegemistel hoian ikka silma peal, üks mu lemmik muusikuid. Bachi sooloteosed on mõnusad, vahel vaatan plaadiriiulisse ja võtan mõne plaadi, mida olen vähe kuulanud (või siis üldse mitte).

Jalmar: Kuulan palju kitarrimuusikat 🙂 Aga see sõltub meeleolust. Tolereerin laiahaardeliselt.

Taavet: Folgilaadset ja ka jazzi. Punch Brothers, Strength in numbers, Beady Belle, Miles Davis, Chris Potter, Sting. Lemmikitarrist on Jeff Beck.

Eeva: Kuulan erinevat stiili muusikat, aga kõige rohkem meeldib erinevate maade pärimusmuusika.

Olete esinenud paljudes huvitavates paikades üle Eesti. Millised esinemised on kõige eredamalt meelde jäänud ja ehk meenutaksite ka äpardusi?

Villu: Aasta lõpus Norde kontserdimajas oli väga hea õhtu, muidu on toredad olnud väiksemad sisekontserdid, näiteks Anija mõisa küünis.

Jalmar: Eredamatest võiks välja tuua Positivuse festivali. Ja äpradus juhtus Rakveres, möödunud suvel, kui lava oli 2m kõrge 🙂

Taavet: Väga äge oli aasta tagasi Kariibi merel, laevas, ööklubis, kus kogu bänd oli võimendatud vaid kahe laulumikrofoniga. Üks oli kontrabassi küljes, mis võttis kõiki pille ja taustalaulu ja teine laulu jaoks. Helikvaliteet polnud suurem asi ning enamustele inimestele olime seljaga aga pidu oli võimas ja väga lõbus.

Eeva, ühes intervjuus ütlesite, et sooviksite tutvuda mõne kokaga, kes teile söögitegemise nippe näitaks. Kas see unistus on täitunud? 🙂

Eeva: Jaa, see unistus on täitub märtsikuus. Sain sõpradelt sünnipäevaks väga erilise kingituse, täpsemalt olla ühe terve päeva Põhjaka kokkade abiline ning nende kõrvalt erinevaid toidu tegemise nippe õppida. Ootan põnevusega!

Millega tegeles Taavet Niller enne Curly Stringsi?

Taavet: Õppisin Viljandi Kultuuriakadeemias jazzmuusika erialal kontrabassi, samal ajal ka õpetasin/õpetan basskitarri ja kontrabassi Viljandi Muusikakoolis. Mängisin/mängin veel erinevates koosseisudes: Phosphorus trio, Estonian folk Orchestra, Gjangsta, Machete ning mitmed juhuslikumad koosseisud. Peamiselt
tegelesin ikkagi muusika mängimisega.

Miks te pole võtnud osa “Eesti Laulust”?

Tegelikult kunagi võtsime ka, lauluga “Üle ilma”, aga see ei saanud siis esimesest voorust läbi, järgmisel aastal ütles Tallinn Music Weekil üks ungari produtsent lihtsalt muu seas, et “See jandaaa lugu teeks Eurovisioonil puhta töö.” Pärast seda pole lihtsalt ühtegi täpselt selleks ajaks sobivat lugu tulnud, meil ei mahu enamus
palu 3 minuti sisse ära ka, meile meeldivad pikad instrumentaalosad.

Millal ilmub Curly Stringsi järgmine album? Kas teete ka edaspidi koostööd Kristiina Ehiniga?

Kindlasti teeme edasipidi koostööd ka Kristiina Ehiniga! Plaanime
hakata uut albumit salvestama jaanuaris (2017).

On teil plaanis välismaad vallutada?

Eks bändi nimi saigi sellepärast inglisekeelne pandud, mõtlesime, et see on ikkagi selline niššimusa ja ilmselt peaks ikkagi ka välismaale pürgima, erinevaid folgi- ja kantrifestivale väisama. Siis, suureks üllatuseks, saime kodumaal nõnda populaarseks, et väljamaa plaane pole väga teha jõudnud. Teadupärast on välisturule saamine pikk ja mahukas töö. Praegu proovime Soomega suhteid luua, paaril korral oleme seal mänginud ka, seni on kõigile väga meeldinud. Meil on isegi “Kauges külas” soome keelde tõlgitud, aga ilmselt me jääme ikkagi emakeele peale.

Kus filmisite oma uue muusikavideo “Hommik” ja millal seda näha saab?

Meil on musavideodega läinud väga lihtsalt, inimesed tahavad meile ise neid teha, meie ütleme, et “Miks ka mitte?” Ka sel korral sai asi alguse Balti Filmi- ja Meediakooli tudengite huvist. Nad on materjali meie heitlikes talveoludes üles võtnud ja video valmib 1. märtsiks. Erinevalt varasematest teostest pole meid kordagi kaadris, seega oleme ise ka põnevil, et mis siis lõpuks välja tuleb, enamikel
võttepäevadel meid kohal polnud.

Suured tänud kõigile, kes oma küsimused teele saatsid ning muidugi tänud ka Curly Stringsi liikmetele vastamast! 🙂

2 kommentaari

  1. 25. veebr. 2016 @ 22:32

    […] “Erinevalt varasematest teostest pole meid kordagi kaadris, seega oleme ise ka põnevil, et mis siis lõpuks välja tuleb, enamikel võttepäevadel meid kohal polnud,” muljetas kollektiiv paar nädalat tagasi MuusikaPlaneedi lugejate küsimustele vastates. […]

  2. 12. sept. 2017 @ 18:15

    […] |MP (9.02.2016). Menubänd Curly Strings vastas Muusikaplaneedi lugejate küsimustele (2017). https://muusikaplaneet.wordpress.com/2016/02/09/csvastused/| […]

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.

%d bloggers like this: