TALLINN MUSIC WEEKI LINNAFESTIVALI AVAVAD KOLMAPÄEVAL ROHEPÖÖRDE TEEMALISED INSTALLATSIOONID

PÖÖRA! Linnaainstallatsioon “Mõttepaus”

Sel nädalal algava Tallinn Music Weeki (TMW) linnafestivali programm on lõppakordiks Tallinna keskkonnasõbraliku liikumise kuule. Ühendades jõud Eesti Arhitektide Liidu 100 aasta juubeliprogrammi linnakunstifestivaliga PÖÖRA! ja teiste partneritega, pakub TMW varasügiseses Tallinnas sisukaid jalutuskäike, kunstituure, installatsioone, avalikke vestlusi ja kontserte. Vanalinnas, Põhja-Tallinnas ja Lasnamäel toimuvale tasuta linnafestivalile on oodatud igas eas huvilised.

TMW avapäeval, kolmapäeval, 29. septembril avatakse linnaruumis kolm installatsiooni, sealhulgas Vabaduse väljakule 2999 puitpakust valmiv “Mõttepaus”, millest saavad ühtlasi festivali linnalavade toimumispaigad. Eesti Arhitektide Liidu linnaruumile pühendatud 100 aasta juubeliprogrammi osaks oleva linnakunstifestivali PÖÖRA! raames valmivad installatsioonid kutsuvad linnaelanikke märkama ümbritsevat ruumikasutust ning seisma keskkonnasäästlike lahenduste eest.

Enamik TMW linnafestivali toimumispaiku ei asu üksteisest kaugemal kui 20 minuti jalutusteekonna või 10 minuti rattasõidu jagu, võimaldades festivali punktide vahel mugavalt, turvaliselt ja keskkonda säästvalt liikuda.

“Vanalinnast Telliskivi Loomelinnakusse ja tagasi viib vaid väike jalutuskäik mööda Reisijate tänavat, mis toob meid üle kahe aasta taas tagasi ka vanalinna,” ütleb TMW festivalijuht Pärtel Soosalu. “Meie festival on ühtlasi super viis sisustada ja liigendada linnaruumi läbi kultuuri ning jalutusteekondade Viru ringilt Vabaduse väljakule, Kultuurikatlast ja Telliskivi Loomelinnakust mereäärsesse Noblessnerisse. Sama oluline on siduda ka erinevad naabruskonnad, muuta linna kogemise perspektiive. Pühapäevase Lasnamäe ekskursiooniga soovime linnakeskusega mõtteliselt siduda selle osa linnast, kus võiks ka aina rohkem kultuurilisi ja kunstilisi sekkumisi toimuda.”

TMW linnafestivalil koostöös Tallinnaga toimuvas TMW avalike vestluste programmis Jutud räägitakse näiteks nii Tallinnast kui Euroopa rohelisest pealinnast 2023 kui ka kliimamuutuste teemal noorte ökoärevuses.

TMW 2021 linnafestivali programmi ülevaade

Kolmapäev, 29. september

17.30 TMW 2021 linnafestivali ja PÖÖRA! installatsiooni “Mõttepaus” avamine Vabaduse väljakul
Tervituskõned: Eesti Arhitektide Liidu president Andro Mänd ja TMW juht Helen Sildna
Kontsert:
ERRi segakoor, dirigent Hirvo Surva
Estonia Seltsi Segakoor, dirigent Heli Jürgenson
Tallinna Kammerkoor, dirigent Heli Jürgenson

18.00–19.30 TMW Jutud: Tallinn Euroopas
Philly Joe’s (Vabaduse väljak 10)

Tallinna valimisnimekirja esinumbrid, ettevõtjad ja kultuurivaldkonna esindajad arutavad, kuidas pealinna arendada. Vestlus toimub koostöös Euroopa Komisjoni esindusega Eestis. Arutlevad Mihhail Kõlvart (Keskerakond), Martin Helme (EKRE), Züleyxa Izmailova (Eestimaa Rohelised), Raimond Kaljulaid (SDE), Keit Pentus-Rosimannus (RE), Marek Reinaas (Eesti200) ja Urmas Reinsalu (Isamaa). Ekspertidena liituvad Mait Palts (Eesti Kaubandus-Tööstuskoda), Triin Roos (Eesti Noorteühenduste Liit), Sille Pihlak (arhitekt ja EKA teadur), modereerib Johannes Tralla (ERR). Vestlust saab jälgida ka veebiülekandes.

19.00 TMW linnalava: linnakunstifestivali PÖÖRA! ja EKKM-i skulptuuriaia avamine
EKKM (Põhja pst 35)
20.00 Modern Disease (EE)

Neljapäev, 30. september

16.00 TMW linnalava: Viru Keskuse tänavapidu: Funk Embassy DJ-d
Nordic Hotel Forumi ees (Viru väljak 3)

16.30–18.00 TMW Jutud: Kas noored juba kuulevad tulevikumuusikat ja kas see on valus?
Terminal Records & Bar (Telliskivi 60/2)
Vestlevad muusikud Manna ja Andreas Poom, TMW noortehäki osaleja Marion Temus, Clanbeati liige Triin Noorkõiv, Modereerib treener ja suunamudija Sandra Raju.

16.00–20.30 TMW kunst: Tallinna Neljapäeva galeriituur
Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus (EKKAK) kureeritud spetsiaalse programmi ja pikendatud avamisaegadega galeriiõhtu, millest võtavad osa Vaal galerii, Kunstihoone galerii, Okapi galerii, Draakoni galerii, Hobusepea galerii, Haus galerii, Positiiv galerii, EKA Galerii, Kai kunstikeskus ja Temnikova & Kasela galerii. Saab näha nii Eesti kui ka rahvusvaheliste kunstnike värsket loomingut ning tutvuda galeristide ja kunstnikega. Näitused jäävad avatuks TMW nädala lõpuni.

Alates neljapäevast, 30. septembrist kuni festivali lõpuni on õhtutundidel Niguliste kiriku haljakut valgustamas skulptor Elo Liivi juhendamisel EKA tudengite poolt loodud valgusinstallatsioonid koondnimega “Väljapääs”.

Neljapäeval avatakse ka TMW noortehäki tulemusena valminud kogemuslugude näitus “Pöördepunkt/Noorelt noorele” Telliskivi Loomelinnakus Fotografiska ees ning audiolavastuse “Rännak” installatsioonid F-Hoone ja klubi HALL ees, mis jäävad avatuks festivali lõpuni.

Reede, 1. oktoober

16.00–17.00 TMW Jutud: Tallinn, Euroopa rohepealinn 2023
Terminal Records & Bar (Telliskivi 60/2)
Arutlevad Tallinna kandideerimisprotsessi vedajad ja rohespetsialistid: Tallinna finantsteenistuse strateegilise planeerimise osakonna juhtivspetsialist Mihkel Kaevats, Marek Rannala (Liikuvusagentuur), sihtasutuse Eesti Koostöö Kogu juht, Linnalabori urbanist ja linnaaktivist Teele Pehk. Modereerib Elav Tänav.

17.30–19.00 TMW Jutud: Muusikakriitikute tuleproov (inglise keeles)
Terminal Records & Bar (Telliskivi 60/2)
Aus ja avameelne kriitikute seltskond murrab müüte ja avab telgitaguseid, jagab halbu praktikaid, raputab endale tuhka pähe ning ehk ka lunastab vähemalt osa oma pattudest.

Laupäev, 2. oktoober

12.00–15.00 TMW x VIVITA lastefestival
Vivistop Telliskivi loovuslabor (Telliskivi 60a)
8-15 aastased lapsed korraldavad täitsa oma minifestivali noorte tulevikutähtedega. Kavas on kontserdid, karaoke, DJ-töötuba, festivalimeigi tegemine ja muusikarände ajaloo uuringud.

12.00–13.00 TMW linnalava: PÖÖRA! installatsioon “Mõttepaus”
Vabaduse väljak
12.00 Raul Ojamaa (EE)
12.30 AIGEL (RU)

13.00–16.00 TMW plaaditurg
Balti Jaama Turg (Kopli 1)
Kohaliku muusikakandjate turu kogunemine. Niite tõmbab Eesti plaadikogujate tähtsündmus Plaaditurg.

14.00–15.00 TMW linnalava
PÖÖRA! installatsioon “Torupööre” Reisijate tänaval
14.00 KiROT (EE)
14.30 Around the Sun (EE)

15.00–16.30 TMW Jutud
Sabin audiobar (Kalasadama 8)
Tee-ise kultuur Oliver Ackermanni moodi (Death By Audio, A Place to Bury Strangers) (inglise keeles)

16.00–17.00 TMW linnalava
Disainibüroo Velvet (Telliskivi 60a-5)
16.00 Robin Nõgisto (EE)
16.30 Roxy Jules (DK)

18.00–19.00 TMW linnalava
Tartu2024 Möku lava (Telliskivi 57)
18.00 Macajey (EE)
18.30 Taavi-Peeter Liiv (EE)

16.30–19.00 Film ja Jutud
Kino Sõprus (Vana-Posti 8)

16.30–18.00 Dokfilm “Laul nimega viha” (“A Song Called Hate”) (2020)
18.00–19.00 Vestlevad Hatari liikmed Matthias Haraldsson ja Einar Stefánsson ning Bashar Murad (inglise keeles). Modereerib Andrei Liimets

17.00–19.30 Film ja Jutud
Klubi Hall (Peetri 6)

17.00–18.00 Johann Merrichi raamatu “Elektroonilise muusika ja selle naispeategelaste lühiajalugu” esitlus ja vestlus (inglise keeles)
Vestlevad muusikud ja produtsendid Johann Merrich (IT), Charlotte Bendiks (NO), Katja Andrikova.
18.00–19.30 “Sisters with Transistors” (2020) dokfilmi linastus (inglise keeles)
Suur vestmata lugu elektroonilise muusika naispioneeridest.

Pühapäev, 3. oktoober

13.00–16.00 TMW Lasnamäel
Tallinna suurima linnaosa müütiliste paikade ja peidus pärlite avastusretk jalgratastel või elektritõuksidel. Kuni 14-aastastel on võimalik osaleda ainult koos täiskasvanust saatjaga. Retke juhib Lasnamäe aktiivsete elanike ühendus MTÜ Lasnaidee.

Läbi terve festivali, kolmapäevast, 29. septembrist kuni pühapäeva, 3. oktoobrini aitab TMW leida tee pealinna toidukultuuri maastikul. Maitseelamusi pakuvad Bekker Pagariäri, Burger Box, F-Hoone, GC Gastrobar, Hell Hunt, Humalakoda, Kampai, KPK, Kurze, Lee, Lore, Must Puudel, Naganaga, NOHO, Peet Ruut, Põhjala Tap Room, Vegan Restoran V, VLND Burger, Wrap’n’roll.

Alates neljapäevast, 30. septembrist kuni pühapäeva, 3. oktoobrini on õhtutundidel Niguliste kiriku haljakut valgustamas skulptor Elo Liivi juhendamisel EKA tudengite poolt loodud valgusinstallatsioonid koondnimega “Väljapääs”.

EKKAKi kureeritud kunstinäitused on avatud alates neljapäevast. 30. septembrist kuni festivalinädala lõpuni. Kunstihoone galerii, Okapi galerii, Draakoni galerii, Hobusepea galerii, Haus galerii, Positiiv galerii, EKA Galerii, Kai kunstikeskus ja Temnikova & Kasela galerii. Saab näha nii Eesti kui ka rahvusvaheliste kunstnike värsket loomingut ning tutvuda galeristide ja kunstnikega. Näitused jäävad avatuks TMW nädala lõpuni.

Tervisekontroll TMW linnafestivali üritustel

Kõigil õues toimuvatel üritustel – linnalava-kontserdid, installatsioonid, ekskursioonid – kontrolli ei toimu.

Kõigil siseruumides toimuvatel üritustel – Jutud, galeriinäitused, filmilinastused – kontrollitakse COVID tervisetõendit. Kiirtestimist ei pakuta.

Terviseohutuse lisainfo

TMW 2021 festivali korraldab ettevõte Shiftworks koos paljude partnerite ja kaaskorraldajatega. TMW linnafestivali programm viib päevastele linnaruumi avastusretkedele ja avalikele aruteludele, olles ühtlasi lõppakord Tallinna liikumiskuule ja ühendades jõud Eesti Arhitektide Liidu 100 aasta juubelile pühendatud linnakunstifestivaliga PÖÖRA!. Tasuta linnafestivalile on oodatud igas eas huvilised. Lisainfo

Linnakunstifestival PÖÖRA! on osa Eesti Arhitektide Liidu arhitektuurile ja linnaruumile pühendatud 100 aasta juubeliprogrammist. PÖÖRA! kandev teema on rohepööre ehk inimtegevuse põhjustatud kliimamuutuste (tagasi)pööramine tasakaaluseisu. Lisainfo

TMW esitleja on Telia, strateegiline partner muusikavaldkonnas on Music Estonia, suurtoetajad Nordic Hotel Forum ja Visit Estonia. Festivali partnerid on Telliskivi Loomelinnak ja Viru Keskus, meediapartnerid Postimees Grupp ja Raadio 2.

Festivali toetavad Kultuuriministeerium, Tallinna Linn, Tallinna Ettevõtlusamet ja Kultuurkapital.

TMW rahvusvahelisi tegevusi, mille eesmärk on tutvustada Eestit kui atraktiivset sihtkohta muusika- ja kultuurihuvilistele, toetatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.