TALLINN MUSIC WEEKI KONVERENTSIL ANNAB INTERVJUU BRITI MUUSIK JA AKTIVIST BILLY BRAGG

Billy Bragg (fotod: Nicki Rogerson / Murdo Macleod)

Reedel, 1. oktoobril Nordic Hotel Forumis toimuva Tallinn Music Weeki rahvusvahelise konverentsi raames annab digisilla vahendusel ajakirjanik Artemy Troitskyle intervjuu Briti muusik ja aktivist Billy Bragg. Intervjuu on osa TMW konverentsi programmist, mis tähistab 30 aasta möödumist Eesti iseseisvuse taastamisest ja muusika rollist ühiskondlikes muutustes.

Briti laulja-laulukirjutaja, aktivist, muusikaloolane ja kirjanik Billy Bragg on muusikas ja poliitikas tegev olnud üle 35 aasta. Gorbatšovi perestroika perioodil käis ta kaks korda Nõukogude Liidus, esinedes 1987. aasta novembris ka Tallinna Linnahallis ja tehes ööklubis Tallinn DJ-seti The Clashi lugudest.

Innustatuna punkvihast ning Woody Guthrie ja Bob Dylani sõnumeist, sai Braggist 1980ndate Briti anti-folgi liikumise ühtaegu teravalt intelligentne ning soe ja humanistlik eestkõneleja. Ta sai tuntuks oma lihtsate, haaravate meloodiate ning emotsionaalse kokni maneeriga esitatud, ühiskonna kitsaskohti vaagivate sõnumitega. Pühendunud sotsialistina oli ta üks leiboristlikku parteid toetava muusikute organisatsiooni Red Wedge rajajaid. Seniajani aktiivne ja sõnakas Bragg avaldas 2017. aastal Brexiti ja Donald Trumpi võimuletuleku poliitilist õhustikku kommenteeriva EP “Bridges Not Walls”. Tema samal aastal ilmunud menuraamat “Vabaduse kolm mõõdet” (2019) uurib demokraatia vahendeid võitluses autoritaarse režiimi vastu.

Videosilla kaudu konverentsil osalevat Billy Braggi intervjueerib Eestis elav tuntud Vene muusikakriitik ja ajakirjanik Artemy Troitsky, kes kohtus Braggiga 1986. aastal toonases Leningradis. Luubi alla võetakse nii vasakpoolsus Lääne moodi kui ka selle Nõukogude Liidu bürokraatlikud mutatsioonid, perestroika ja Eesti laulva revolutsiooniga saabunud muutused ning muusika ja sõnavabaduse roll 21. sajandi autoritarismi vastases võitluses.

Bragg on öelnud, et idee, et lauldes saab maailma muuta, on pigem aktivismi õõnestaja ning et muusika ja kunst võivad ühiskonda peegeldada, kuid mitte seda raevukalt muuta: “Muusiku roll on sõnastada, mida ühiskond arvab ja tunneb. Me oleme katalüsaatorid, mitte agendid.”

Billy Braggi intervjuule eelneb Eesti Vabariigi endise presidendi Toomas Hendrik Ilvese ettekandele “30 aastat iseseisvust – kas Eesti laulis end vabaks?”.

Intervjuu järgselt vastavad Billy Bragg ja president Ilves kohalolijate küsimustele. Modereerib Artemy Troitsky.


Ajakava:

Reede, 1. oktoober, Nordic Hotel Forum / Sirius

16.00–16.30 Toomas Hendrik Ilvese ettekanne “30 aastat iseseisvust – kas Eesti laulis end vabaks?”
16.30–17.00 Billy Braggi intervjueerib Artemy Troitsky
17.00–17.15 Küsimustele vastavad Billy Bragg ja Toomas Hendrik Ilves. Modereerib Artemyi Troitsky


1.–2. oktoobril Nordic Hotel Forumis ja klubis HALL toimuv TMW konverents keskendub muusikatööstuse uutele võimalustele ja ärimudelitele. Eritähelepanu pööratakse kohaliku ja globaalse vastastikusele mõjule klubikultuurist regionaalsete kontserditurgudeni. 30 aasta möödumist Eesti iseseisvuse taastamisest tähistavad vestlused muusika rollist ühiskondlikes muutustes. Esimest korda toimub konverents ka klubis HALL, kus 2. oktoobril toimuvad arutelud keskenduvad klubikultuurile ja öömajandusele.

TMW passid on müügil TMW veebipoes. PRO pass hinnaga 175 eurot (alates 27. septembrist 200 eurot) võimaldab nii kohapealset kui ka veebiosalust konverentsil, eelis-sissepääsu muusikafestivali üritustele ja TMW PRO digiplatvormi kasutusõigust. Konverentsi veebiosalust võimaldav DigiPRO pass on müügil 50 euroga. Konverentsi päevapass hinnaga 75 eurot tagab nii kohapealse kui ka veebiosaluse TMW konverentsile. Päevapassid on müügil nii reedel, 1. oktoobril toimuvale konverentsipäevale Nordic Hotel Forumis kui ka laupäeval, 2. oktoobril Nordic Hotel Forumis ja klubis HALL toimuvale konverentsipäevale.

TMW 2021 korraldab ettevõte Shiftworks koos paljude partnerite ja kaaskorraldajatega. Konverentsi programm valmib koostöös Eesti muusika ekspordi- ja arenduskontoriga Music Estonia.

TMW esitleja on Telia, strateegiline partner muusikavaldkonnas on Music Estonia, suurtoetajad Nordic Hotel Forum ja Visit Estonia. Festivali partnerid on Telliskivi Loomelinnak ja Viru Keskus, meediapartnerid Postimees Grupp ja Raadio 2.

Festivali toetavad Kultuuriministeerium, Tallinna Linn, Tallinna Ettevõtlusamet ja Kultuurkapital.

TMW rahvusvahelisi tegevusi, mille eesmärk on tutvustada Eestit kui atraktiivset sihtkohta muusika- ja kultuurihuvilistele, toetatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Üritus korraldatakse vastavalt avalikele üritustele kehtivatele reeglitele, mis aitavad vältida koroonaviiruse levitamist. Lisainfot terviseohutuse kohta leiab siit.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.