TÄNA ALGAB VILJANDIS ESIMENE RÜTMIFESTIVAL

Tõnu Tubli (foto: Ako Lehemets)

Täna, 26. augusti õhtul saab avalöögi Viljandis toimuv Rütmifestival kui Sakala keskuse hoovis astuvad lavale Marek Talts, Leonora Palu, Tiit Kevade ja Siim Angerpikk koostöökavaga Rütmiromantika: “Musicae poeticae”, kus on kokku pandud erinevad instrumendid ning aegadetagused helisalvestised eesti luuletajatelt. Rütmifestival toob ava-aastal fookusesse rütmimuusika südame ja mootori – trummid ja löökpillid. Lisaks neljale kodumaisele esinejale astub nelja päeva jooksul festivalil üles trummar Dan Mayo Iisraelist ning tuntud kodumaised artistid. Kava ilmestavad ka trummidele ja löökpillitehnikatele keskenduvad töötoad.

Dan Mayo on hinnatud trummar, produtsent ja looja, kes tuntust kogunud jahmatava ja innovaatilise muusikakeele tõttu koosseisust TATRAN. Mayot peetakse trummimaailmas uueks kuumaks talendiks, kes aastate jooksul on koostööd teinud mitmete suurepäraste artistidega ning loonud rütmikõlasid suurtel lavadel. Teisipäeva hilisõhtul Viljandisse jõudnud trummivirtuoosi Mayo sõnul ootab ta siinset kontserti väga ning talle teeb head meelt, et saab oma teadmisi jagada ka kahes meistriklassis. Reedese õpitoa kohta räägib Mayo, et tehnika taga on palju rohkem, kui meile tundub – see on sügav kontakt meie keha ja heli vahel. “Selles meistriklassis demonstreerin harjutusi, mis on läbi aastate minu mängulaadi aidanud vormida ja kujundada,” lisab Mayo. Laupäevast õpisessiooni kommenteerib Mayo nii: “Selle meistriklassi pühendan improvisatsioonile ja õpetan kuidas improvisatsioonile läheneda – mis on improvisatsiooni hädavajalikud printsiibid ja kuidas arendada seeläbi oma personaalset häält.”

Festivali programmijuhi Indrek Mällo sõnul saab festivalil näha lisaks Iisraelist pärit peaesinejale ka kohalikke trummistaare. “Näiteks soovitan kooslust Stonekiller 91, kus tegevad Eesti noorema põlvkonna trummikaptenid Hans Kurvits ja Karl-Juhan Laanesaar. Duo kannab endas tantsulisust ja muusikalist huumorit mängeldes osavalt rütmide ja kõlavärvidega,” jagab Mällo soovitusi ning räägib, et soolokontserdi annab ka kõigi lemmik, bändist Trad.Attack! tuntud rütmikosmonaut Tõnu Tubli, kes suudab trummide taga luua omanäolise ja võluva elektroonilise helimaastiku, mängides trummidel üheaegselt nii rütmide, meloodia kui harmooniaga. “Minu kontsert saab olema muusikaline kuuldemäng, mida lihtsalt peab nägema. Rütmilised lo-fi võnked ja tuttavlikud helikatked kõlavad samaaegselt, kattuvad ning lahtuvad elektroonilisse rütmiuniversumisse,” iseloomustab Tubli enda kava.

Festivalilt leiab veel Tartust pärit artisti Thing, kes tegeleb heliloominguga süvenenumalt viimased üheksa aastat. Tema stiiliks on jagada end jungle’i ja dub’i mõjutustega rajumas ambiendis ning tugeva atomosfäärilise kõlaga tumeda bassi varjundites. Lisaks ilmestab Rütmifestivali kava Etnokonservide pidu ning Aafrika Küla kõladele keskendunud interaktiivne ja kaasav löökpilli töötuba Reigo Ahvena juhendamisel. Rüki galerii võõrustab sel korral laupäevaõhtust sündmust Drum Battle ning rütmimuusikud Rauno Vaher ja ENTROOPIKA x HEKSEL ehk Roland Seer ja Mats Eek hoolitsevad rütmikõlade eest linna keskkonnas siin ja seal.

Viljandi esimene rütmifestival toimub 26.-29. augustini. Kontserdid toimuvad Viljandi Pärimusmuusika Aidas, Sakala keskuse hoovis ning Rüki galeriis.Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.