MUUSIKALINE SUURLAVASTUS “OOKEAN” TÕSTAB FOOKUSESSE MAAILMAMEREDE TERVISE

Voces Tallinn (foto: Mait Jüriado)

15. juulil esietendub muusikaline suurlavastus “OOKEAN”, mis räägib maailma hoidmisest, unistamisest, vabadusest ja aupaklikust suhtumisest elusse. See on audiovisuaalne vaatemäng, mis jutustab vee, tule koreograafia, kehakeele ning võimsa muusika kihtidega loo inimese panuse möödapääsmatusest.

“Teatud narratiivsus on “Ookeanis” olemas – seda vaataja ja kuulaja märkab –, aga me esitame sinna midagi lisaks,“ tutvustab lavastust hetkel Poolas resideeruv lavastaja Ran Arthur Braun. “Helilooja Ülo Krigul on spetsiaalselt loonud muusikalise suurvormi, mis on inspireerunud ookeani kihtidest ja muu hulgas päikesevalguse hulgast nendes. Minu jaoks on olnud huvitav lisada lavapiltidesse ebatraditsioonilisemat keelt või tööriistu: kaskadööritrikid, veekoreograafia, prügi, 8-meetri kõrgune hiigelnukk, siduda see kõik osaliselt videomaterjalina ja tõstatada küsimus – missugune meie tulevik välja näeb,” räägib lavastaja Braun.

Kunstiline juht Risto Joost: “Mul on väga hea meel, et vaatamata koroonaviirusele projekt “Ookean” ikka toimub. Kogu meie meeskond on töötanud selle nimel pikalt, et muusika kaudu suunata tähelepanu ühiskondlikult nii olulisele teemale. Ainuüksi fakt, et umbes 3,5 miljardit inimest ei oma täna ligipääsu jäätmekäitlussüsteemidele, on väga kahetsusväärne. Ükskõik kas New York, Dubai või Tallinn – tegelikult elame me kõik ühes ökosüsteemis. Põlise tallinlasena on mulle meri olnud alati väga hingelähedane, aga meie enda Läänemere väga halb tervis lükkab teatud mõttes kogu selle ilu ja sügavuse vastuolulisse peeglisse.”

Suurlavastusega soovitakse pöörata tähelepanu ookeanide kui meie planeedi hingamismehhanismi murettekitavale tervisele. Lisaks lavastuse sisule püütakse teha loodushoidlikke valikuid ka korraldustöös, alates jäätmete sorteerimisest ja toitlustajate valikust, lõpetades materjalikasutusega korraldusprotsessis ja teema üldise mõtestatusega.

“Ookean” etendub Tallinna kruiisisadama alal 15. juulil kahel korral: kell 19 ja kell 22. Laval on orkester Tallinn Sinfonia, kammerkoor Voces Tallinn, helilooja Ülo Krigul ja elektrooniliselt kujundab Sander Mölder, dirigent on Risto Joost, lavastaja Ran Arthur Braun. 8-meetrist hiigelnukku juhib nukumeeskond Hispaaniast.

Sooduspileteid saab Piletitaskust osta 20. juunini, pärast seda lähevad piletid müüki ka teistesse müügikohtadesse.

“Ookeani” koostööpartnerid, kes toetavad ühtlasi ka keskkonnasäästlikku mõtlemis- ja tegutsemisviisi: Tallinna Linnavalitsus, Tallinna Sadam, Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Eesti Autorite Ühing, Identity OÜ, Creative Union, JCDecaux, Pandipakend, Kapten Grant, Selver jt.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.