SELGUSID KULTUURKAPITALI AASTAPREEMIATE LAUREAADID

Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtasutuse aastapreemia laureaat, ansambel Trad.Attack!

4. veebruaril, Kultuurkapitali preemiapĂ€eval avalikustati ERR.ee portaalis ja “OPi” erisaates Kultuurkapitali 2020. aasta kultuuri- ja spordipreemiate laureaadid.

“Sel aastal oli meil vĂ”imalus teha kĂ”ike tavapĂ€rasest erinevalt ja kuigi on kahju, et ei saanud korraldada preemiagalat, kus Kultuurkapitali kaheksa valdkonna esindajad oleks kokku saanud, andsid laureaatide videoportreed vĂ”imaluse saada nende inimestega lĂ€hemalt tuttavaks ja seelĂ€bi mĂ”ista ka nende tööd ja suurust paremini,” ĂŒtles Kultuurkapitali juhataja Kertu Saks.

KĂ”igis kaheksas Kultuurkapitali valdkonnas kuulutati vĂ€lja peapreemia ja elutööpreemia laureaadid, lisaks anti ĂŒle kujutava ja rakenduskunsti, rahvakultuuri ning audiovisuaalse sihtkapitali aastapreemiad, kokku 42 preemiat. Kultuurkapitali preemiad on rahalised ning laureaadid saavad alates 2013. aastast ka kuldse preemiakera, taiese, mille autorid on Risto Tali ja Rait Siska.

Aastapreemiate saajate nimekiri:

Peapreemiad

Arhitektuuri valdkond

3+1 arhitektid, T43 Sisearhitektid, TajuRuum – Sisekaitseakadeemia ja Tartu Ülikooli Narva KolledĆŸi ĂŒhine Ă”ppe- ja majutushoone.

– arhitektuur: Markus Kaasik, Kerstin Kivila, Mihkel Meriste, Gert Guriev, Siim Tiisvelt, Pirko VĂ”mma (3+1 arhitektid),
– sisearhitektuur: Kadi Karmann, Mari PĂ”ld, Ahti GrĂŒnberg, TĂ”nis Kalve (T43 Sisearhitektid),
– maastikuarhitektuur: Edgar Kaare, Priit Paalo, Laura MĂ€nnamaa (TajuRuum)

Audiovisuaalse kunsti valdkond ­

Veiko Õunpuu – Aasta film 2020 mĂ€ngufilm “Viimased” – sotsiaalselt oluliste teemade kĂ”rgetasemelises kunstilises vormis kĂ€sitlemise eest

Helikunsti valdkond

Ain Anger – maailmalavade ooperisolist

Kehakultuuri ja spordi valdkond

Tanel Leok – Estonian Express – Eesti edukaim krossisĂ”itja, kes karjÀÀri jooksul osales 530 MM-etapil, saades kolm etapivĂ”itu, ja vĂ”istles rekordilised 19 korda meeskondlikel maailmameistrivĂ”istlustel. TĂ€nu tema innustusele on Eestis kasvanud uus pĂ”lvkond noori krossisĂ”itjaid

Kirjanduse valdkond

Mihkel Mutt – Eesti MĂ”tteloo sarjas ilmunud raamat “Maailmas peegelduv veetilk. Arutlusi Eestist, kultuurist, ajaloost” koondab autori esseede paremikku, mis analĂŒĂŒsivad tabavalt maailmas ja Eestis toimuvaid ĂŒhiskondlik-kultuurilisi muutumisprotsesse, seda sageli mĂ”ne konkreetse kirjandusteose mĂ”testamise kaudu. Tema erudeeritud arutlused tabavad ajastu nĂ€rvipunkte ja on vormistatud hĂ€sti arusaadavas, ladusas keeles.

Kujutava ja rakenduskunsti valdkond

Jevgeni Zolotko – Eesti skulptuurimaastiku ĂŒks omanĂ€olisemaid autoreid, kelle igavikulised tööd on silmapaistvad kogu Eesti kunstiajaloo taustal. 2020. aastal osales mahukate uudisteostega kolmel nĂ€itusel Eesti olulisematel nĂ€itusepindadel. Nii kaalukas loominguline maraton on erakordne sĂŒndmus iga kunstniku loomingulises biograafias – 2020 vĂ”ib nimetada ka Zolotko aastaks.

NĂ€itekunsti valdkond

JĂŒri Nael – vĂ”imatu vĂ”imalikuks tegemise eest EMTA rahvusvahelise kaasaegse etenduskunsti Ă”ppekava (Contemporary Physical Performance Making) algataja ja vĂ€simatu eestvedajana.

Rahvakultuuri valdkond

Vaike Uibopuu – Igav olla iluta, hale olla laulemata, kole kĂ€o kukkumata… TĂ€nukummardus teenelisele ja alati sĂ€ravale kooridirigendile.


Elutööpreemiad

Maile GrĂŒnberg – arhitektuuri sihtkapitali elutööpreemia – sĂ€rav loojanatuur, kes on kujundanud Eesti ruumikultuuri pool sajandit, kes on loonud nii unikaalmööblit kui ka tööstuslikku mööblidisaini ning kelle kĂ€e all on sĂŒndinud rohked avalike hoonete interjöörid alates olĂŒmpiaregatiks valminud Tallinna lennujaamast kuni uuenduskuuri lĂ€binud Nukuteatrini vĂ€lja

Mati KĂŒtt – audiovisuaalse kunsti sihtkapitali elutööpreemia – arthouse’i lipu kĂ”rgel hoidmise eest meie animafilmis

Ants Soots – helikunsti sihtkapitali elutööpreemia – pikaajalise, jĂ€rjekindla ja jÀÀva panuse eest Eesti koorimuusika arengusse, laulupidude mĂ”testamisse ning noorte koorijuhtide kasvatamisse

Kaidu Meitern – kehakultuuri ja spordi sihtkapitali elutööpreemia – silmapaistev sporditraumatoloog – sportlasena kuulus Eesti kergejĂ”ustikukoondisesse, seejĂ€rel siirdus abiliste leeri, olles Eestis artroskoopilise kirurgia ĂŒks rajajaid ja maaletoojaid. Panustanud sporditraumatoloogia arengusse, aidanud mitmeid Eesti tippsportlasi.

Jaan Rannap – kirjanduse sihtkapitali elutööpreemia – lastekirjanik ja ajakirjanik, kes on kirjandusorbiidil pĂŒsinud pea kuuskĂŒmmend aastat ning pakkunud mitmele pĂ”lvkonnale suurepĂ€rast lugemisvara – ĂŒle 40 teose. Kirjanduslukku ja laste sĂŒdamesse on ta end kirjutanud nii humoorikate jutustustega koolielust kui ka haaravate loomalugude ja seiklusjuttudega. Ta on töötanud lasteajakirjade ja -lehtede toimetajana, kĂ”ige pikemalt ajakirjas TĂ€heke. Ta on tĂ”lkinud lasteraamatuid vene keelest ning tema enda teoseid on tĂ”lgitud 20 keelde.

Vello Vinn – kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali elutööpreemia – tema omanĂ€oline visuaalne maailm on avaldanud mĂ”ju tervele pĂ”lvkonnale ning jÀÀb mĂ”jutama veel mitmeid tulevaid pĂ”lvkondi. On oma isikupĂ€rases, nii pop- kui ka psĂŒhhedeelse kunsti esteetikast mĂ”jutatuna, sĂ”na ja kujundiga vigurdavas kunstikeeles, kĂ€sitlenud probleeme, mis on tĂ€na sama aktuaalsed kui viiskĂŒmmend aastat tagasi.

Ingo Normet – nĂ€itekunsti sihtkapitali elutööpreemia – Eesti Muusika-ja Teatriakadeemia lavakunstikooli emeriitprofessorile suure panuse eest teatrikunsti, poole sajandi pikkuse lavastajaloomingu eest paljudes Eesti kutselistes teatrites ja Teleteatris ning pedagoogilise töö eest lavakunstikooli Ă”ppejĂ”una ja kooli juhatajana.

Ene Jakobson – rahvakultuuri sihtkapitali elutööpreemia – Oma tantsi hoidagemme, Harju tantsi hakkagemme… TĂ€nukummardus isikupĂ€rasele rahvatantsumentorile, uute tantsude loojale, SĂ”lekese vaimsele emale.


Sihtkapitalide aastapreemiad

Kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemiad

Olga Temnikova – kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali tunnustuspreemia – rohkem kui kĂŒmne aasta vĂ€ltel tehtud töö eest Eesti kunstituru kujundamisel, rahvusvaheliselt tunnustatud eragalerii asutamisel ja arendamisel, millest saanud ĂŒks Eesti visiitkaarte globaalses kunstimaailmas. Olga panus on olnud suur kunstiteadlikkuse kasvatamisel Eesti ĂŒhiskonnas, juurutades arusaama, et kaasaegne kunst ei hammusta (kui, siis ainult vajadusel), aga annab argipĂ€evale juurde sisu ja kvaliteeti – mĂ”tteainet, emotsioone ja kogemusi, millega tasub koos elada.

Ingrid Allik – kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia – jĂ€tkuvalt katsetav ja uudishimulik looja, kes vÀÀrtustab loomingulist protsessi, on pidevas arengus ja muutumises, jĂ€ttes kĂ”vale kĂ”ik keraamika piirangud. Tema loomingust suurem osa on vabalooming, mis mĂ”tiskleb sageli elu ringkĂ€iku puudatavate teemade ĂŒle. Ta on ĂŒks esimesi eesti keraamikuid, kes vĂ”ttis kasutusele Jaapanist pĂ€rineva rakutehnika.

Jana Huul – kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia – on galeristi ja kuraatorina ĂŒle kĂŒmne aasta tĂ€itnud olulist rolli VĂ”ru ja LĂ”una-Eesti professionaalse nĂ€itusetegevuse arendamisel. Ta on Eesti nĂ€itusepilti toonud VĂ”ru Linnagalerii ja Vana-VĂ”romaa Kultuurikoja ning algatanud Liiva-ATE kunstikorruse, mis on oluliselt rikastanud VĂ”ru linna kunstipilti. TĂ€navu kĂ€ivitas ta kĂ”iki neid institutsioone ĂŒhendava VĂ”ru kunstielu eneseteadlikkust pĂ”listava sĂŒndmuste sarja.

Juhan Raud – kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia – kunstimaastik ei ole ilma vĂ€rske vaatlejapilguta terviklik – töö Postimehe kultuuritoimetajana vahendab sĂ€ravalt ja asjatundlikult kunstielus toimuvat, tema kirjutatud avarapilgulised ja kaasamĂ”tlevad nĂ€ituste arvustused on oodatud lugemine ning on mĂ€rgatavalt tĂ”stnud kunstikriitika latti, tema kĂŒsimused ei alahinda ei intervjueeritavat ega lugejat.

Krista Mölder – kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia – pĂ”hjalikkus ja tĂ€psus detailides aitab pĂŒĂŒda seisundeid, mis on haprad ja kipuvad kiirelt kĂ€est libisema. Kristal Ă”nnestub kaamerapĂ”histe vahenditega luua kirgas ruum nii pildi sees kui nĂ€itusekeskkonnas, peatades aega nii, et rahu tundub korraks vĂ”imalik. Tundlik ruumi lugemine ja sealt edasi ruumikogemuse ĂŒle kontrolli vĂ”tmine avab vaatajale tema enese potentsiaali – me mĂ€rkame rohkem, poeetilisemalt, me avardume.

Darja Popolitova – kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia – kunstnik, kes toob enda loomingus ehtekunsti vahendeid kasutades kaasahaaravalt kokku uued kujundikeeled ja ĂŒhiskondlikud valupunktid. 2020. aastal teostas projektiruumis Vent Space silmapaistva isikunĂ€ituse “Maagiline leviala”.

Lennart MĂ€nd, Sirje Kriisa, Tiia Eikholm, Rene HaljasmĂ€e, TĂ€hti Roostalu, Tulvi Turo – kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia – kĂ”rgetasemelise rahvusvahelise köitekunstinĂ€ituse Scripta manent VI “Mine metsa!” korraldusmeeskonnale – nĂ€ituse laiahaardelisus ja loodud kontseptuaalne terviklikkus avardas valdkonna tĂ€hendusvĂ€lju ning kinnitas köitekultuuri elujĂ”udu.

Audiovisuaalse kunsti sihtkapitali aastapreemiad

Meelis Veeremets – parim filmioperaator – mĂ€ngufilm “O2”

Ülo Pikkov – parim eksperimentaalfilm – lĂŒhifilm “Kilpkonn ja jĂ€nes”

Janno JĂŒrgens – parim debĂŒĂŒtfilm – mĂ€ngufilm “Rain”

Jaan Tootsen, Joosep Matjus – parim dokumentaalfilm – “Fred JĂŒssi. Olemise ilu”

Margit Lillak – dokumentaalfilmi eripreemia – hea sotsiaalse tunnetuse eest filmis “SĂŒdamering”

Raul Esko, Romet Esko – noore filmitegija preemia

Henessi Schmidt – parima naisnĂ€itleja preemia – Maie rolli eest filmis “Talve”

Indrek Ojari – parima meesnĂ€itleja preemia – nimiosatĂ€itja rolli eest filmis “Rain”

Mihhail Panfilov – parima filmihelilooja preemia – mĂ€ngufilmi “Rain” eest

Otso Linnalaakso – parima kunstnikutöö preemia – mĂ€ngufilmi “Viimased” eest

Jaanus Vahtra – parima kostĂŒĂŒmikunstniku preemia – mĂ€ngufilmi “Viimased” eest

TĂ”nis Tuuga – parima taustajĂ”u preemia – hinnatud tegutsemise eest valgusmeistrina

Rein Pruul – parima taustajĂ”u preemia – pikaajalise ja ulatusliku töö eest operaatori assistendina

TĂ”nu Talpsep – missioonipreemia – aastatepikkuse töö eest Tallinna Ülikoolis ja Rein Marani loodusfilmide juures

Kadri Kanter – missioonipreemia – restaureerimistöö keerukustele pĂŒhendumise eest

Tiit Tuumalu – missioonipreemia – tuumaka tegevuse eest filmikunsti vahendamisel

Liivo Niglas – missioonipreemia – antropoloogilise dokumentalistitegevuse eest

Rahvakultuuri sihtkapitali aastapreemiad

Aet Maatee – rahvakultuuri sihtkapitali aastapreemia – laulu- ja tantsupidude teenekale ning pĂŒhendunud tulehoidjale ja sĂ€deinimesele

Viljandi Nukuteater – rahvakultuuri sihtkapitali harrastusteatri aastapreemia – NukumĂ€ng on tĂ”sine asi ja suurte inimeste töö! Tunnustus teenekale ja loominguliselt silmapaistvale teatrile.

Eesti Meremuuseum – rahvakultuuri sihtkapitali muuseumi aastapreemia – pĂŒhendunud merekultuuri hoidjale, meretraditsioonide ja merepĂ€randi populariseerijale kĂ”igile ligipÀÀsetava Paksu Margareeta pĂŒsinĂ€ituse loomise eest

Kati Grauberg-Longhurst – rahvakultuuri sihtkapitali rahvatantsu aastapreemia – Hea laps, kes hĂ€sti tantsib, parem veel, kes palju tantsib!

Janne Fridolin – rahvakultuuri sihtkapitali koorimuusika aastapreemia – sĂ€ravale kooridirigendile, helidemaailma imelisele vĂ”lurile

Anu Pink – rahvakultuuri sihtkapitali kĂ€sitöö aastapreemia – Kudujate Koopiaklubi ellukutsumise ja maailma suurima Muhu sukkade nĂ€ituse “Meie argipĂ€eva vidussepidamise aeg” korraldamise eest

Ansambel Trad.Attack! – rahvakultuuri sihtkapitali pĂ€rimusmuusika aastapreemia – vĂ€simatu vĂ€ega sĂ€ravalt omanĂ€olistele pĂ€rimusmuusikutele

Katrin Sipelgas, Risto JĂ€rv, Janeli Jallai, Jaak Kilmi – rahvakultuuri sihtkapitali rahvajutu aastapreemia – imelise ja ainukordse muinasjutumaailma “Elas kord…” loomise eest

Lisa kommentaar

See lehekĂŒlg kasutab Akismet'i rĂ€mpsposti tĂ”kestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.