SELGUSID KULTUURKAPITALI AASTAPREEMIATE LAUREAADID

Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtasutuse aastapreemia laureaat, ansambel Trad.Attack!

4. veebruaril, Kultuurkapitali preemiapäeval avalikustati ERR.ee portaalis ja “OPi” erisaates Kultuurkapitali 2020. aasta kultuuri- ja spordipreemiate laureaadid.

“Sel aastal oli meil võimalus teha kõike tavapärasest erinevalt ja kuigi on kahju, et ei saanud korraldada preemiagalat, kus Kultuurkapitali kaheksa valdkonna esindajad oleks kokku saanud, andsid laureaatide videoportreed võimaluse saada nende inimestega lähemalt tuttavaks ja seeläbi mõista ka nende tööd ja suurust paremini,” ütles Kultuurkapitali juhataja Kertu Saks.

Kõigis kaheksas Kultuurkapitali valdkonnas kuulutati välja peapreemia ja elutööpreemia laureaadid, lisaks anti üle kujutava ja rakenduskunsti, rahvakultuuri ning audiovisuaalse sihtkapitali aastapreemiad, kokku 42 preemiat. Kultuurkapitali preemiad on rahalised ning laureaadid saavad alates 2013. aastast ka kuldse preemiakera, taiese, mille autorid on Risto Tali ja Rait Siska.

Aastapreemiate saajate nimekiri:

Peapreemiad

Arhitektuuri valdkond

3+1 arhitektid, T43 Sisearhitektid, TajuRuum – Sisekaitseakadeemia ja Tartu Ülikooli Narva Kolledži ühine õppe- ja majutushoone.

– arhitektuur: Markus Kaasik, Kerstin Kivila, Mihkel Meriste, Gert Guriev, Siim Tiisvelt, Pirko Võmma (3+1 arhitektid),
– sisearhitektuur: Kadi Karmann, Mari Põld, Ahti Grünberg, Tõnis Kalve (T43 Sisearhitektid),
– maastikuarhitektuur: Edgar Kaare, Priit Paalo, Laura Männamaa (TajuRuum)

Audiovisuaalse kunsti valdkond ­

Veiko Õunpuu – Aasta film 2020 mängufilm “Viimased” – sotsiaalselt oluliste teemade kõrgetasemelises kunstilises vormis käsitlemise eest

Helikunsti valdkond

Ain Anger – maailmalavade ooperisolist

Kehakultuuri ja spordi valdkond

Tanel LeokEstonian Express – Eesti edukaim krossisõitja, kes karjääri jooksul osales 530 MM-etapil, saades kolm etapivõitu, ja võistles rekordilised 19 korda meeskondlikel maailmameistrivõistlustel. Tänu tema innustusele on Eestis kasvanud uus põlvkond noori krossisõitjaid

Kirjanduse valdkond

Mihkel Mutt – Eesti Mõtteloo sarjas ilmunud raamat “Maailmas peegelduv veetilk. Arutlusi Eestist, kultuurist, ajaloost” koondab autori esseede paremikku, mis analüüsivad tabavalt maailmas ja Eestis toimuvaid ühiskondlik-kultuurilisi muutumisprotsesse, seda sageli mõne konkreetse kirjandusteose mõtestamise kaudu. Tema erudeeritud arutlused tabavad ajastu närvipunkte ja on vormistatud hästi arusaadavas, ladusas keeles.

Kujutava ja rakenduskunsti valdkond

Jevgeni Zolotko – Eesti skulptuurimaastiku üks omanäolisemaid autoreid, kelle igavikulised tööd on silmapaistvad kogu Eesti kunstiajaloo taustal. 2020. aastal osales mahukate uudisteostega kolmel näitusel Eesti olulisematel näitusepindadel. Nii kaalukas loominguline maraton on erakordne sündmus iga kunstniku loomingulises biograafias – 2020 võib nimetada ka Zolotko aastaks.

Näitekunsti valdkond

Jüri Nael – võimatu võimalikuks tegemise eest EMTA rahvusvahelise kaasaegse etenduskunsti õppekava (Contemporary Physical Performance Making) algataja ja väsimatu eestvedajana.

Rahvakultuuri valdkond

Vaike Uibopuu – Igav olla iluta, hale olla laulemata, kole käo kukkumata… Tänukummardus teenelisele ja alati säravale kooridirigendile.


Elutööpreemiad

Maile Grünbergarhitektuuri sihtkapitali elutööpreemia – särav loojanatuur, kes on kujundanud Eesti ruumikultuuri pool sajandit, kes on loonud nii unikaalmööblit kui ka tööstuslikku mööblidisaini ning kelle käe all on sündinud rohked avalike hoonete interjöörid alates olümpiaregatiks valminud Tallinna lennujaamast kuni uuenduskuuri läbinud Nukuteatrini välja

Mati Küttaudiovisuaalse kunsti sihtkapitali elutööpreemiaarthouse’i lipu kõrgel hoidmise eest meie animafilmis

Ants Sootshelikunsti sihtkapitali elutööpreemia – pikaajalise, järjekindla ja jääva panuse eest Eesti koorimuusika arengusse, laulupidude mõtestamisse ning noorte koorijuhtide kasvatamisse

Kaidu Meiternkehakultuuri ja spordi sihtkapitali elutööpreemia – silmapaistev sporditraumatoloog – sportlasena kuulus Eesti kergejõustikukoondisesse, seejärel siirdus abiliste leeri, olles Eestis artroskoopilise kirurgia üks rajajaid ja maaletoojaid. Panustanud sporditraumatoloogia arengusse, aidanud mitmeid Eesti tippsportlasi.

Jaan Rannapkirjanduse sihtkapitali elutööpreemia – lastekirjanik ja ajakirjanik, kes on kirjandusorbiidil püsinud pea kuuskümmend aastat ning pakkunud mitmele põlvkonnale suurepärast lugemisvara – üle 40 teose. Kirjanduslukku ja laste südamesse on ta end kirjutanud nii humoorikate jutustustega koolielust kui ka haaravate loomalugude ja seiklusjuttudega. Ta on töötanud lasteajakirjade ja -lehtede toimetajana, kõige pikemalt ajakirjas Täheke. Ta on tõlkinud lasteraamatuid vene keelest ning tema enda teoseid on tõlgitud 20 keelde.

Vello Vinnkujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali elutööpreemia – tema omanäoline visuaalne maailm on avaldanud mõju tervele põlvkonnale ning jääb mõjutama veel mitmeid tulevaid põlvkondi. On oma isikupärases, nii pop- kui ka psühhedeelse kunsti esteetikast mõjutatuna, sõna ja kujundiga vigurdavas kunstikeeles, käsitlenud probleeme, mis on täna sama aktuaalsed kui viiskümmend aastat tagasi.

Ingo Normetnäitekunsti sihtkapitali elutööpreemia – Eesti Muusika-ja Teatriakadeemia lavakunstikooli emeriitprofessorile suure panuse eest teatrikunsti, poole sajandi pikkuse lavastajaloomingu eest paljudes Eesti kutselistes teatrites ja Teleteatris ning pedagoogilise töö eest lavakunstikooli õppejõuna ja kooli juhatajana.

Ene Jakobsonrahvakultuuri sihtkapitali elutööpreemia – Oma tantsi hoidagemme, Harju tantsi hakkagemme… Tänukummardus isikupärasele rahvatantsumentorile, uute tantsude loojale, Sõlekese vaimsele emale.


Sihtkapitalide aastapreemiad

Kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemiad

Olga Temnikovakujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali tunnustuspreemia – rohkem kui kümne aasta vältel tehtud töö eest Eesti kunstituru kujundamisel, rahvusvaheliselt tunnustatud eragalerii asutamisel ja arendamisel, millest saanud üks Eesti visiitkaarte globaalses kunstimaailmas. Olga panus on olnud suur kunstiteadlikkuse kasvatamisel Eesti ühiskonnas, juurutades arusaama, et kaasaegne kunst ei hammusta (kui, siis ainult vajadusel), aga annab argipäevale juurde sisu ja kvaliteeti – mõtteainet, emotsioone ja kogemusi, millega tasub koos elada.

Ingrid Allikkujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia – jätkuvalt katsetav ja uudishimulik looja, kes väärtustab loomingulist protsessi, on pidevas arengus ja muutumises, jättes kõvale kõik keraamika piirangud. Tema loomingust suurem osa on vabalooming, mis mõtiskleb sageli elu ringkäiku puudatavate teemade üle. Ta on üks esimesi eesti keraamikuid, kes võttis kasutusele Jaapanist pärineva rakutehnika.

Jana Huulkujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia – on galeristi ja kuraatorina üle kümne aasta täitnud olulist rolli Võru ja Lõuna-Eesti professionaalse näitusetegevuse arendamisel. Ta on Eesti näitusepilti toonud Võru Linnagalerii ja Vana-Võromaa Kultuurikoja ning algatanud Liiva-ATE kunstikorruse, mis on oluliselt rikastanud Võru linna kunstipilti. Tänavu käivitas ta kõiki neid institutsioone ühendava Võru kunstielu eneseteadlikkust põlistava sündmuste sarja.

Juhan Raudkujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia – kunstimaastik ei ole ilma värske vaatlejapilguta terviklik – töö Postimehe kultuuritoimetajana vahendab säravalt ja asjatundlikult kunstielus toimuvat, tema kirjutatud avarapilgulised ja kaasamõtlevad näituste arvustused on oodatud lugemine ning on märgatavalt tõstnud kunstikriitika latti, tema küsimused ei alahinda ei intervjueeritavat ega lugejat.

Krista Mölderkujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia – põhjalikkus ja täpsus detailides aitab püüda seisundeid, mis on haprad ja kipuvad kiirelt käest libisema. Kristal õnnestub kaamerapõhiste vahenditega luua kirgas ruum nii pildi sees kui näitusekeskkonnas, peatades aega nii, et rahu tundub korraks võimalik. Tundlik ruumi lugemine ja sealt edasi ruumikogemuse üle kontrolli võtmine avab vaatajale tema enese potentsiaali – me märkame rohkem, poeetilisemalt, me avardume.

Darja Popolitovakujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia – kunstnik, kes toob enda loomingus ehtekunsti vahendeid kasutades kaasahaaravalt kokku uued kujundikeeled ja ühiskondlikud valupunktid. 2020. aastal teostas projektiruumis Vent Space silmapaistva isikunäituse “Maagiline leviala”.

Lennart Mänd, Sirje Kriisa, Tiia Eikholm, Rene Haljasmäe, Tähti Roostalu, Tulvi Turo kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia – kõrgetasemelise rahvusvahelise köitekunstinäituse Scripta manent VI “Mine metsa!” korraldusmeeskonnale – näituse laiahaardelisus ja loodud kontseptuaalne terviklikkus avardas valdkonna tähendusvälju ning kinnitas köitekultuuri elujõudu.

Audiovisuaalse kunsti sihtkapitali aastapreemiad

Meelis Veeremetsparim filmioperaator – mängufilm “O2”

Ülo Pikkovparim eksperimentaalfilm – lühifilm “Kilpkonn ja jänes”

Janno Jürgensparim debüütfilm – mängufilm “Rain”

Jaan Tootsen, Joosep Matjusparim dokumentaalfilm – “Fred Jüssi. Olemise ilu”

Margit Lillakdokumentaalfilmi eripreemia – hea sotsiaalse tunnetuse eest filmis “Südamering”

Raul Esko, Romet Eskonoore filmitegija preemia

Henessi Schmidtparima naisnäitleja preemia – Maie rolli eest filmis “Talve”

Indrek Ojariparima meesnäitleja preemia – nimiosatäitja rolli eest filmis “Rain”

Mihhail Panfilovparima filmihelilooja preemia – mängufilmi “Rain” eest

Otso Linnalaaksoparima kunstnikutöö preemia – mängufilmi “Viimased” eest

Jaanus Vahtraparima kostüümikunstniku preemia – mängufilmi “Viimased” eest

Tõnis Tuugaparima taustajõu preemia – hinnatud tegutsemise eest valgusmeistrina

Rein Pruulparima taustajõu preemia – pikaajalise ja ulatusliku töö eest operaatori assistendina

Tõnu Talpsepmissioonipreemia – aastatepikkuse töö eest Tallinna Ülikoolis ja Rein Marani loodusfilmide juures

Kadri Kantermissioonipreemia – restaureerimistöö keerukustele pühendumise eest

Tiit Tuumalumissioonipreemia – tuumaka tegevuse eest filmikunsti vahendamisel

Liivo Niglasmissioonipreemia – antropoloogilise dokumentalistitegevuse eest

Rahvakultuuri sihtkapitali aastapreemiad

Aet Maateerahvakultuuri sihtkapitali aastapreemia – laulu- ja tantsupidude teenekale ning pühendunud tulehoidjale ja sädeinimesele

Viljandi Nukuteaterrahvakultuuri sihtkapitali harrastusteatri aastapreemia – Nukumäng on tõsine asi ja suurte inimeste töö! Tunnustus teenekale ja loominguliselt silmapaistvale teatrile.

Eesti Meremuuseumrahvakultuuri sihtkapitali muuseumi aastapreemia – pühendunud merekultuuri hoidjale, meretraditsioonide ja merepärandi populariseerijale kõigile ligipääsetava Paksu Margareeta püsinäituse loomise eest

Kati Grauberg-Longhurstrahvakultuuri sihtkapitali rahvatantsu aastapreemia – Hea laps, kes hästi tantsib, parem veel, kes palju tantsib!

Janne Fridolinrahvakultuuri sihtkapitali koorimuusika aastapreemia – säravale kooridirigendile, helidemaailma imelisele võlurile

Anu Pinkrahvakultuuri sihtkapitali käsitöö aastapreemia – Kudujate Koopiaklubi ellukutsumise ja maailma suurima Muhu sukkade näituse “Meie argipäeva vidussepidamise aeg” korraldamise eest

Ansambel Trad.Attack!rahvakultuuri sihtkapitali pärimusmuusika aastapreemia – väsimatu väega säravalt omanäolistele pärimusmuusikutele

Katrin Sipelgas, Risto Järv, Janeli Jallai, Jaak Kilmirahvakultuuri sihtkapitali rahvajutu aastapreemia – imelise ja ainukordse muinasjutumaailma “Elas kord…” loomise eest

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.