JÄRGMISEL NÄDALAL ESITLETAKSE TALLINNAS JA TARTUS URMAS ALENDERI ELULOORAAMATUT

Urmas Alender (foto: Kalju Suur)

Järgmisel nädalal toimuvad Urmas Alenderi (1953-1994) elulooraamatu “ALENDER” esitlused – teisipäeval, 24. novembril kell 18 Viru Keskuse Rahva Raamatus ja reedel, 27. novembril kl 18 Tartu Tasku Rahva Raamatus. Kirjandusteose teemal vestlevad Yoko Alender, Neeme Raud ja Risto Lehiste.

Yoko Alender, raamatu “ALENDER” koostaja: “Hiljuti hääletasid eesti inimesed Urmas Alenderi oma läbi aegade lemmikuimaks meeslauljaks. Tema hääle kõla tunneme hästi.

Ent kuidas on tegelikult tema loominguga ja kes ta üldse inimesena oli? UA kirjutas 504 luuletust ja 303 laulu. Seda alates 15. eluaastast, vahel mitu tükki päevas, sest tal oli kiire. Eluaastaid sai lõpuks 40, täpselt nagu tema eeskujul John Lennonil. UA loominguks on enam kui laulud ja luuletused. On ka RUJA lugu, kohati tunnitäpsusega ülestähendatud “Ruja story 1971-88″, algusest lõpuni. Samuti UA fotoalbumid ja isiklikud kalendermärkmikud. Luuletused kaustades koondatud temaatiliste kavade kaupa, juures UA omakäelised illustratsioonid. Ühelt Eestimaa suvila pööningult ilmuvad välja UA diapositiivid, jällegi – pedantselt sorteeritud, kuupäevade ja asjaosaliste nimedega arhiveeritud. Kõik selleks, et see raamat saaks sündida, on ette valmistatud. Ammu. Elu kui looming.

Mina olen neid asju ju näinud ammu, olen nendega koos kasvanud. Ometi tekkis alles siis, kui sain isast vanemaks see vajalik distants, mis lasi mul näha tervikut – elu kui looming. Nüüd saab sõna Urmas Alender.”

Yoko Alender pani raamatu kokku Urmase koostatud laulikute, luulekaustade, Ruja päeviku ehk nn “Ruja story 1971–1988” ja Ruja fotoalbumi põhjal. Lisaks on kasutatud arhiivimaterjale Eesti Ajaloomuuseumi, Teatri- ja muusikamuuseumi, Eesti Rahvusraamatukogu, Eesti Raadio ning ERR-i arhiividest ja erakogudest. Neeme Raud aitas raamatu jaoks koguda sõprade, kaasaegsete ja austajate meenutusi.

Üritusele palutakse mitte tulla neil, kes on haiged, COVID-19 sümptomitega või olnud kontaktis viimase 14 päeva jooksul COVID-19-sse haigestunuga. Ühtlasi palutakse kanda maski.

Loetud päevade pärast, 22. novembril oleks Urmas Alender saanud 67-aastaseks.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.