TÄNA JAZZKAAREL: SILJE NERGAARD JA ESPEN BERG, RAMUEL TAFENAU, RYDMEN, IVI RAUSI JA LAURA PÕLDVERE NING RITA RAY

Pühapäevase jazziprogrammi avab Norra armastatud laulja-helilooja Silje Nergaard, kes tähistab oma loomingulise tegevuse 30. sünnipäeva uue põneva projektiga, mis sündis koostöös särava jazzpianisti Espen Bergiga. Aasta alguses avaldasid nad topeltalbumi, kus kõlavad Silje Nergaardi maailmas hästi tuntud loomingulised pärlid nagu “Japanese Blue”, “Be Still My Heart”, “The Walz” jt. Nergaardi kuuteistkümnest albumist on populaarseim 2001. aastal ilmunud “At First Light”, mis on tänini enimmüüdud jazzalbum Norras. Silje Nergaard ja Espen Berg astuvad üles kell 16.00 Vabal Laval.

Eesti noorema generatsiooni nõutuim trummar, alati särav Ramuel Tafenau, esitleb kell 17.45 Fotografiska Tallinnas oma 2019. aasta detsembris ilmunud debüütalbumit “Gather Around”. Lisaks kuuleb ka lugusid, mis plaadile ei jõudnud. Ramueli muusika juured ulatuvad nooruspõlve, mil ta klaveri- ja trummiõpingute kõrval alustas ka komponeerimisega, innustatuna Pat Metheny, Janek Gwizdala ja Antonio Sanchezi loomingust.

Skandinaavia supergrupp Rymden feat. Wesseltoft, Berglund, Öström vallutab Vaba Lava kell 19.00. Rymdeni helivõlurid on mainekas Norra pianist ja helilooja Bugge Wesseltoft, Rootsi bassist Dan Berglund ja trummar Magnus Öström. Koosseisu nimi Rymden tähendab aegruumi ehk meid ümbritsevat välja, mille eri tasandid haaravad emotsioone põhjamaisest arktikast, kuid puudutavad ka tulevikusfääre. 21. sajandi muusikale omaselt on muusikute visioon on väheste vahenditega pakkuda maksimaalset elamust.

Õhtu jätkub Ivi Rausi ja Laura Põldvere kontserdiga “Aitäh, Uno Naissoo!” algusega kell 20.45 Fotografiska Tallinnas. Mitmekülgsed lauljatarid Ivi Rausi ja Laura Põldvere on koos esinenud nii freejazzi kui ka popjazzi kontsertidel ning salvestanud kolm heliplaati eesti armastatud laululoojate Kustas Kikerpuu, Valter Ojakääru ja Uno Naissoo muusikaga. Sel korral tuleb esitusele Uno Naissoo ajaproovile vastupidanud looming nagu “Märtsis algas mai”, “Ühe suve muinaslood” jmt. Kuulda saab jazzballaade, vanakooli svingi, mõnusat bossanovalikku nooti ja ka kergelt psühhedeelseid gruuve.

Õhtu lõppeb Telliskivi Loomelinnaku sünnipäeva tähistamisega! Kell 22.00 astub Vabal Laval üles karismaatiline laulja, klahvpillimängija ja helilooja Kristi Raias ehk Rita Ray. Pealinna elus karastunud ja jazziõpingutes lihvi saanud lauljatar avaldas 2019. aastal debüütplaadi “Old Love Will Rust”, mis pälvis Eesti Muusikaauhindadel nominatsiooni lausa neljas kategoorias. Lauljatar rändab souli ja klassikalise r’n’b radadel, põigates vahel ka jazzi- ja diskomaailma. Eriti oodatud on talendika lauljatari live-kontserdid, kus särab Rita Ray jõuline vokaal.

Hingemuusika jõuab täna ka Tartusse ja Pärnusse. Tartus Heino Elleri Muusikakoolis esineb Hanna-Liina Võsa perekontserdiga ja Saksamaa helilooja ning produtsent Niklas Paschburg. Lapsevanemad ja pere väiksemad on oodatud kontserdile kell 12.00, Paschburgi lummavat klaveriminimalismi saab nautida kell 16.00. Pärnus esineb aga armastatud lauljatar Liisi Koikson, kes teeb tagasivaatava kummarduse albumile “Väike järv”. Pärnu Kontserdimaja täidetakse muusikaga kell 17.00.

31. Tallinna Rahvusvaheline Festival Jazzkaar toimub 9.-15. oktoobrini 2020 üle Eesti ja 3. novembril Alexela Kontserdimajas. Programmiga tutvu festivali kodulehel.

Jazzkaare tegemistel hoia silma peal ka Facebookis ja Instagramis.

Kava 11. oktoobril:

16.00 Vaba Lava: Silje Nergaard ja Espen Berg (Norra)

17.45 Fotografiska Tallinn: Ramuel Tafenau “Gather Around”

19.00 Vaba Lava: Rymden (Rootsi-Norra)

20.45 Fotografiska Tallinn: Ivi Rausi ja Laura Põldvere “Aitäh, Uno Naissoo!”

22.00 Vaba Lava: Rita Ray

Festivalil Jazzkaar 2020 põhiprogramm:

“Antarktika 200” Raun Juurikas, Arve Henriksen (Norra), Brian Quinn (Šveits) & Veronika Portsmuthi Kooriakadeemia kammerkoor; Anett; Dee Dee Bridgewater (USA) & Estonian Dream Big Band; Hanna-Liina Võsa; Niklas Paschburg (Saksamaa); NOËP; Ivi Rausi & Laura Põldvere; Jason Hunter Group (Eesti); JT Conception; Kadri Voorand Chamber Music Ensemble; Liisi Koikson; Peedu Kass-Theodor Sink; Raul Ukareda; Ramuel Tafenau; Rita Ray; Siim Aimla Funk Band; Silje Nergaard & Espen Berg; Sooäär-Yaralyan-Ounaskari (Eesti-Soome); The Free Musketeers; Vaiko Eplik & Kristjan Randalu ning paljud teised!

Festivali peasponsorid on JURA, Jazz Pesulad ja Eesti Päevaleht. Aastatoetajad on My City Hotel, BMW, Tallink ja Aktaprint. Legendaarse jazzlaulja Dee Dee Bridgewateri kontserti esitleb Viru Keskus. Festivalikeskust aitavad püstitada Prike, Telliskivi Loomelinnak ja Fotografiska Tallinn. Toetavad Reval Café, Overall, MyFitness, Kodupaber ja ERR. Oma maade muusikuid aitab Eestisse tuua Rootsi Suursaatkond ja Kuninglik Norra Saatkond. Festivali toetavad Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Tallinna linn ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.