TALLINN MUSIC WEEKI AVALIKE VESTLUSTE SARI JUTUD OTSIB PIIRE KULTUURILISE LAENU JA OMASTAMISE VAHEL, UURIB NOORE POPIPÕLVKONNA KURBUSE KULTUST JA MUUSIKAPÄRANDI DIGILEVI VÕIMALUSI

Järgmisel nädalal 27.–30. augustil toimuva uue muusika ja linnakultuuri festivali Tallinn Music Week (TMW) avalik vestlussari Jutud loob areeni, kus ideed ja ideoloogiad omavahel sõbralikult põrkuvad. Luubi alla võetakse noore popipõlvkonna depressioonitööstus, otsitakse piire kultuurilise laenu, tribuudi ja omastamise vahel, uuritakse, kuidas muusikaajalugu digitaristu abil massidesse viia nii, et seda autoritelt ära ei võetaks ning arutletakse Eesti venekeelse elanikkonna väljakutsete üle. Kõikidele huvilistele avatud ja tasuta vestlused ootavad kuulama ja kaasa mõtlema Telliskivi Loomelinnakusse plaadipoodi ja baari Terminal ning Lasnamäele Laagna kogukonnaaeda.

TMW Jutud stardivad neljapäeval, 27. augustil Terminalis vestlusringiga “Kadunud muusikat otsimas”. Oma digikultuuri üle uhkust tundvas e-Eestis on suur osa muusikalisest pärandist ligipääsetav vaid füüsilisel kujul. Kas on aeg kogu Eesti muusikaajalugu Spotify’sse laadida? Kas uuenduste tuules peaks autoritasude kogumise ja jaotamise näiteks plokiahelat kasutades ümber tegema? Kuidas anda rahvale tagasi tema muusika nii et seda autoritelt ära ei võeta? ETV saatejuhi Jüri Muttika juhtimisel otsivad küsimustele vastuseid muusik ja EAÜ juhatuse esimees Vaiko Eplik, Music Estonia juht Virgo Sillamaa, Justiitsministeeriumi nõunik Kärt Nemvalts ja digikultuuri teema-aasta projektijuht Martin Adamsoo.

Reedel, 28. augustil otsitakse Terminalis piire kultuurilise laenu, tribuudi ja omastamise vahel vestluses “Laen või vargus? Kultuurilise omastamise kelmid ja pühakud”. Viimaste aastakümnete jooksul on popiplaneedi orbiit oluliselt muutunud ja uus kultuur keerleb uute väärtushinnangute ümber. Pöörlemise telge määravad muuhulgas MeToo ja BlackLivesMatter liikumised ning popmuusika võimukeskustes peetakse tuliseid debatte selle üle, kus lõpeb tribuut ja algab omastamine ning mis eristab kultuurilist laenu vargusest. Kuidas oma kultuurilist silmaringi avardades ja väljendusvahendeid valides saavutada avastaja mitte kolonisti roll? Arutlevad teiste seas muusikud YASMYN ja Lauri Pihlap, EKA kunstiteaduse ja visuaalkultuuri instituudi kultuuriajaloo professor Linda Kaljundi ja TMW pressijuht Ingrid Kohtla.

Laupäeval, 29. augustil leiab Terminalis aset vestlus teemal “Noore popipõlvkonna depressioonitööstus”. Ellu on astumas ajaloo suurim põlvkond, kes on ka üleilmselt enneolematult tugevalt lõimunud. Ehk oli interneti mõjul toimunud kultuuriline ühtlustumine vajalik, et olla valmis suurteks väljakutseteks nagu pandeemia. Edukatest PISA-testidest küberkiusamise ja noorusea depressioonini, kliimaärevusest digiutoopiateni – kuidas teha nii, et rõõm saavutuste varjus ei närbuks? Kas viimasel kümnendi trend vaimse tervise muresid avalikult jagada on toonud ka popmuusikasse kurbuse kultuse? Kui palju jaksab uus põlvkond kanda ja kas ühiskond oskab neid murrangulisteks aegadeks ette valmistada? Kuidas kampaaniad nagu Suurim Julgus aitavad küberkiusu probleemi märgata ja vähendada? Arutlevad teiste seas Telia Eesti kommunikatsioonijuht Katrin Isotamm, Neit-Eerik Nestor uue põlvkonna plaadileiblist LAGI, antropoloog Ede Schank-Tamkivi ja Poola päritolu muusik Natalia Wójcik ehk FREMEN.

Lisaks toimub pühapäeval, 30. augustil osana TMW pühapäevasest Lasnamäe programmist Laagna kogukonnaaias Eesti venekeelsete laste ja nende vanemate väljakutseid uuriva dokkfilm “14 käänet” linastus. Linastusele eelneb eesti ja vene keeles avalik arutelu, milles osalevad filmi režissöör Marianna Kaat ja osatäitjad. TMW Lasnamäe programm saab teoks koostöös Lasnamäe elanike ühendusega MTÜ Lasnaidee. LasnaKino üritust toetab Briti Nõukogu.

TMW 2020 Jutud ajakava:

Terminal Records & Bar (Telliskivi 60/2):
Neljapäev, 27. august 16.30–17.30: Kadunud muusikat otsimas (eesti keeles)
Reede, 28. august 16.30–17.30: Laen või vargus? Kultuurilise omastamise kelmid ja pühakud (inglise keeles)
Laupäev, 29. august 17.30–18.30: Noore popipõlvkonna depressioonitööstus (eesti keeles)

Laagna kogukonnaaed (Võru 11):
Pühapäev, 30. august 19.30–20.30: LasnaKino “14 käänet” linastus ja avalik arutelu (eesti ja vene keeles)

Lisainfot saab lugeda siit.

27.–30. augustini kestva TMW 2020 raames toimuvad uue muusika festival, konverents Eesti Kunstiakadeemias ja erinevad linnafestivali üritused kunstinäitustest avalike vestluste ja tasuta linnalava kontsertideni.

TMW PRO pass ja toetajapass, mis võimaldavad osaleda nii kõigil TMW muusikafestivali üritustel kui ka konverentsil kohapeal ning festivalipass, mis tagab pääsu muusikafestivalile, on müügil TMW veebipoes. Telia klientidele kehtib eelmüügist ostetud piletitele 20% allahindlus. Lisainfot leiab siit

TMW 2020 korraldatakse vastavalt antud perioodil avalikele üritustele kehtivatele reeglitele, mis aitavad vältida koroonaviiruse levitamist või sellesse nakatumist. Loe lisainfot!

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.