KRISTALLSPUTNIK JA GROOVY MEDITATSIOONIMUUSIKA

Kuigi retrofuturistlik rockansambel Kristallsputnik on nii uus nähtus, et tema nimegi kuuleb laiem avalikkus esmakordselt alles siin ja praegu, viivad selle niidid aga nullindatest tuttava Agent M-ini. Kas äsja lausa kaks videosinglit üllitanud Kristallsputnik on laulukirjutaja-kitarrist Marten Villi tagasitulek, uus tulemine või mis asi?

“Mulle on alati meeldinud vanad ulmefilmid- ja raamatud, 1970.-1980. ajastu õhustik, mis seondub Kraftwerki, Queeni, roheliste kandiliste tähtedega arvutiekraanil, terve seina katvate süntesaatorite, sätendavate diskopallide ja Roger Moore’i Bondi-filmidega,” lausub Vill ega eitagi retrofututurusmi mõju ka bändinimes: “See nimi võtab selle kõik lausa ideaalselt kahe sõnaga kokku.”

Oma kiirenduse andis Kristallsputnikule ka karantiiniaeg: “Nimelt said mõlemad lood ja videod valmis siin viimase kahe kuuga, mis on minu kohta ikka rekordiliselt ruttu.” Vill lisab, et karantiini nahka läks ka naisvokalisti leidmine: “Kui aga tekib taas võimalus proovida mõne lauljannaga, kes seda kõike täiendab, siis hea meelega. See võib juhtuda kas või homme.”

Vill lisab, et laululoojana pole ta olnud kadunud kuhugi, lihtsalt vahepealsed kümme aastat viljeles ta bändidega Luna Vulgaris ja Kiviuss märksa süngemakõlalisemat rifirocki, mis kõnetas hoopis teistsugust kuuljat kui raadiokuulaja. Ta lisab, et kuigi Kristallsputniku helikeel on pigem popilik, pole see lõplik tõde: “Mis puutub helikeele paigutumist, siis ilmselgelt on see vähemalt selle raja puhul popi poole kaldu. Samas on see kindlasti osuti, mis ei püsi paigal ja hakkab siin lähiajal veel igasugu võnkeid ja vigureid tegema.”

Ta lisab, et need erinevad kihistused-käredusastmed on temas olnud olemas kogu aeg. “Küll aga on ajaga vahetunud inimesed, kellega koos on seda kõike tehtud ja eks see jätab ka lõpptulemusele oma varjundi – eelkõige siis sellest sõltuvalt on pinnale pääsenud rohkem kas mu õrnakoelisem pool või midagi mürarikkamat.”

Lootused, et Kristallsputnik võiks saada kunagi kontsertbändiks, on olemas, kuid: “Kui ma siin midagi kokku lubaks, siis ilmselt luiskaks. Samas tunnistan, et Kristallsputniku kirjadega vinüül oleks üks imeilus ketas, mis kõlaks ka lausa imeliselt.”

Kristallsputniku lood “Light Activity” ja “Viimane tavaline pühapäev”:


Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.