MUUSIKAPLANEEDI LUGEJAD REASTASID EESTI LAULU VÕIDULUGUSID! OSA 1: KOHAD 7-12

MuusikaPlaneedis toimus kolme nädala jooksul konkursi Eesti Laul parima võiduloo valimine.  Pühapäeva, 29. märtsi hilisõhtul läks gallup lukku, hääli kogunes 646 ja tulemused toome teieni kahes osas. Täna, 30. märtsil avalikustame positsioonidele 7-12 jõudnud laulud ja homme siis tabeli ülemisse otsa jõudnud palad!

Aastatel 1993-2008 Eurolaulu nime kandnud konkurss toimub 2009. aastast Eesti Laulu nime all. Esimene Eesti Laulu võitja oli Urban Symphony ja kõige värskem neist Uku Suviste. Millised lood jõudsid MuusikaPlaneedi lugejate poolt koostatud pingerivis kohtadele 7-12? Vaata järele! 😉

TOP 12: EESTI LAULU VÕIDULOOD (OSA 1: KOHAD 7-12):

#12 MALCOLM LINCOLN “SIREN” (2010)  / 2,01% häältest

Viimasele, 12. astmele hääletasid MuusikaPlaneedi lugejad duo Malcolm Lincoln ja vokaalkvarteti Manpower4 ühiselt esitatud loo “Siren”, mida toetas 2,01% meie gallupis vastanutest. 

Eesti Laul 2010 superfinaalis kogus Malcolm Lincoln 54% häältest, jättes 46%-ga teisele kohale Lenna Kuurmaa loo “Rapunzel”.

Eurovisiooni lauluvõistlusel Oslos jäi “Siren” 1. poolfinaali 17 osaleja seas 14. kohale.

Robin Juhkental iseloomustas ansambli stiili järgmiselt: “elektrooniline popp natuke veiderdava alatooniga”. Bändi nimi pärineb telemängust “Kes tahab saada miljonäriks?”, kus osalenud naine pakkus Abraham Lincolni, Ameerika Ühendriikide 16. presidendi nimeks “Malcolm Lincoln”.


#11 JÜRI POOTSMANN “PLAY” (2016) / 2,79% häältest

Koha võrra kõrgemal asub telesaate “Eesti otsib superstaari” kuuenda hooaja võitja Jüri Pootsmanni 2016. aasta eurolugu “Play”, mille autorid on Fred Krieger, Stig Rästa ja Vallo Kikas.

Laulu tegemise mõttega läks Jüri ise Stig Rästa juurde. “Käisingi ainult Stigi juures, kui aus olla,” selgitas ta vahetult peale võistlust, et teisi laulukirjutajaid ei kaalunudki. “Minul tuli idee, mõtlesin, et kirjutan Stigile, teadsin, et tal on kindlasti kiire, aga võtsin julguse kokku ja läks hästi.”

Stig Rästa on rääkinud, et pala “Play” kirjutati stuudios. “Ma ei mäleta, et me oleks seal mingit kohta ära vahetanud, lihtsalt nägime palju vaeva sellega,” kommenteeris Rästa. 

Stockholmis toimunud Eurovisioonil läks Pootsmannil paraku kehvasti – “Play” kogus kahe poolfinaali nigelaima punktiskoori.


#10 TANJA “AMAZING” (2014) / 3,25% häältest

Eurovisiooni finaali ei pääsenud ka meie 10. koha omanik, Tanja esitatud “Amazing”. 

Lugu Eesti Laulu konkursile saates oli Tanjal juba teada, milline näeb välja lavaline esitus. “Ma teadsin, et ma tahan tantsida kaasaegset tantsu, mida pole varem tehtud, ja et see peab olema duett,” märkis ta.

See, et Eesti Laulu žürii hindas loo kõigest neljanda koha vääriliseks, polnud Tanjale üllatav. “Žürii maitse on nagu ikka – lugusid hinnatakse selle järgi, mis kellelegi endale meeldib, mitte Eurovisiooni silmas pidades, et millised šansid oleksid seal ühel või teisel lool.”

Žürii tõstis esikohale Super Hot Cosmos Blues Bandi pala “Maybe-Maybe” – nagu ka rahvahääletus -, kuid superfinaalis, kus lõplik sõna kuuluski vaid helistajatele, andis neist 53 protsenti oma hääle Tanjale.


#9 BIRGIT “ET UUS SAAKS ALGUSE” (2013) / 3,72% häältest

Üheksandal platsil paikneb Birgiti “Et uus saaks alguse”. Muide, see lugu pääses Eesti Laulu finaali oma poolfinaalist viimasena, sest žürii andis sellele vaid 2 punkti. Ka superfinaalis oli põnevust viimase hetkeni, lõpuks võitis Birgit 51,1%-ga Grete Paia loo “Päästke noored hinged” (48,9%) ees.  

Laulu “Et uus saaks alguse” üks autoritest, Mihkel Mattisen, kommenteeris Eesti Laulu võidu järel: “Ma hakkasin seda kirjutama umbes aasta tagasi. Kui tundsin, et loo harmooniline ja meloodiline pool on valmis, esitlesin seda Birgitile. Ta kuulas, talle meeldis ja ta oli nõus seda esitama. Siis hakkas uus pikk protsess nimega “eestikeelsed sõnad”,” rääkis Mihkel, et esialgu oli laul mõeldud ingliskeelsena. “See kestis umbes kaks kuud, ja kui tundus, et sõnad sobivad, algas produtseerimine. Istusime Timo Vendtiga ööd ja päevad stuudios, ei andnud armu endale ega pillimeestele. Lõpliku fantastilise tulemuse andsid Kaido [Põldma], kes kirjutas loole taustavokaalid, ja ka Raimondo [Laikre], kes tuli taustaks laulma.”

Aasta 2013 oli Birgiti jaoks väga oluline mitmel põhjusel – märtsis Eesti Laulu finaal, maikuus Eurovisioon, oktoobris sündis tema esimene laps Simeon ja detsembris ilmus lauljatari neljas album “Uus algus”.   


#8 GETTER JAANI “ROCKEFELLER STREET” (2011) / 4,02% häältest

“Rockefeller Street” on Sven Lõhmuse loodud laul, mis toona vaid 18-aastase Getter Jaani esituses esindas Eestit 2011. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel Düsseldorfis Saksamaal. Laul võistles teises poolfinaalis, jõudis 9. kohale ja pääses finaali. Finaalis sai see 44 punkti ja platseerus eelviimasele, 24. kohale.

“See on täiesti fantaasialugu, sest tegelikult sellist tänavat [Rockefeller Street] ei ole. Ma kujutangi ette, et see on selline tänav, kus baleriinid tantsivad “Luikede järve” ning jões on pärlid ja kalliskivid,” selgitas Getter Jaani.

Getter on öelnud, et Eurovisiooni puhul on artistile kõige suurem kingitus see, et ta saab esineda suurel laval. “Sa saad ennast näidata praktiliselt kogu maailmale ja lihtsalt anda endast parim ja nautida seda hetke, kui sa seal oled. Mina nautisin iga hetke, isegi kui ma laval ei olnud, siis iga hetk oli kuidagi nii tore.”

Jaani märkis, et ta ei mäleta, et Eurovisioonil käimise tulemusena ta oleks saanud sealt mõne olulise kontakti. “Aga just see kogemus esineda nii suurel laval nii suurele publikule. Ei olnud väga pingeline. Ikka mõnus oli, mõnus pinge oli.”

Lauljatar ei oska öelda, miks tal üheksa aastat tagasi läks Eurovisoonil nii nagu läks, aga ta usub, et kui saaks selle kõik uuesti teha, oleks riietus ja lavapilt täiesti teistsugune.


#7 KOIT TOOME & LAURA “VERONA” (2017) / 5,11% häältest

Seitsmendaks hääletati Eesti Laul 2017 võitjad Koit Toome ja Laura Põldvere looga “Verona”, mis pidi Kiievis toimunud Eurovisiooni teises poolfinaalis leppima 14. kohaga. 

Laulu autor on Sven Lõhmus ja “Verona” kogus Eesti Laulu superfinaalis (kus toona võistles 3 lugu) 55% häältest. Kes jäi teiseks? Kerli Kõivu “Spirit Animal”.

“Verona” idee tekkis Koit Toomel ja Sven Lõhmusel Itaalias koos ringi sõites. Kui Koit oli Eestisse tagasi sõitnud, jäi Sven veel Itaaliasse ja külastas Veronas maja, kus Romeo ja Julia tegevus aset leidis.

Laura sõnul on tegemist ääretult romantilise looga. “Tänapäeva läänemaailmas inimestel on kiire, aga vaatamata sellele see armastus, Verona – Romeo ja Julia lugu, on ja alati jääb,” rääkis Laura.

 

6. juulil 2018 andis briti plaadifirma Energise Records välja Peter Wilsoni duubelalbumi “The Passion And The Flame”, millel on ka “Verona” kaver. Uusversioon oli kahe meeslaulja, Peter Wilsoni ja Sean Smithi duett ning 2018. a. augustis ilmus see eraldi singlina. Ka sellest kaverist on tehtud mitmeid remikse.

 

Hiljuti võttis “Verona” ette ka Eurovisiooni fänn Shir-El, kes laulis sellele uued sõnad peale – Verona on asendatud loomulikult koroonaga. Samuti mõtiskletakse loos selle üle, kas viirus sai alguse nahkhiirtest, koertest või kassidest. Kuula siit!


Nagu artikli alguses mainitud sai, anti küsitluses kokku 646 häält ja tabeli ülemise otsa toome teieni teisipäeval, 31. märtsil!

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.