AASTA MUUSIK 2019 ON KADRI VOORAND

Foto: Laura Strandberg

Eesti RahvusringhÀÀlingu muusikatoimetajad valisid Aasta Muusikuks 2019 Kadri Voorandi silmapaistva tegevuse eest Eesti ja rahvusvahelisel muusikaareenil.

“Kadri Voorand on sĂ€rav talent ja mitmekĂŒlgne muusik, kellest kiirgab loomingurÔÔmu,” kirjeldab laureaati Klassikaraadio peatoimetaja Tiia Teder, kelle sĂ”nul oli 2019. aasta Kadri Voorandi jaoks loominguliselt erakordselt rikas. “Koos Mihkel MĂ€lgandiga valmis Kadril uus album “In duo” ja juubelilaulupeol tuli ettekandele tema loodud ĂŒhendkooridelaul “Ära mind lahti lase”, mis pĂ€lvis lauljate armastuse ja ovatsioonid ning kordusettekande. Möödunud aastal sĂ”lmis Voorandiga lepingu mainekas saksa plaadifirma ACT Records ning Kadri plaadid jĂ”uavad kuulajateni kĂ”ikjal ĂŒle maailma”.

Aasta muusiku aunimetuse saab muusik, kelle loomingulised saavutused on edendanud Eesti muusikakultuuri ja kes on teinud koostööd Eesti RahvusringhÀÀlinguga. Tiia Teder tĂ”stab esile pikaajalist koostööd Voorandiga – Klassikaraadio on vahendanud mitmeid Voorandi kontserte ning tema lood kĂ”lavad ERRi raadiojaamades iga nĂ€dal.

Kadri Voorand hindab saadud tunnustust kĂ”rgelt sĂ”nades: “Olen sĂ”natu ja tĂ€nutundest pungil! Eesti muusika on kirev ja inspireeriv. Tahaksin aasta muusikutena esile tĂ”sta veel nii palju teisi, kes on mulle kindlasti andnud rohkemgi, kui enesele teadvustan.”

Eelmisel aastal Presidendi Noore Kultuuritegija preemia pĂ€lvinud Kadri Voorand on vokalist, pianist ja helilooja, kelle looming viib pealtnĂ€ha ĂŒhest ÀÀrmusest teise. NĂ€iteks on Voorand musitseerinud hiljuti Eesti Riikliku SĂŒmfooniaorkestriga, loonud muusika Priit Tenderi joonisfilmile “Orpheus”, teinud koostööd erinevate artistidega nagu Anthony Branker, NOËP, Rein Rannap, Erki PĂ€rnoja jt. Eesti Filharmoonia Kammerkoorile on ta komponeerinud suurvormi “Laineile end kingin”.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lĂ”petanud ning hetkel seal Ă”ppejĂ”una tegutsev Kadri Voorand on ĂŒles astunud erinevates koosseisudes. Kontsertreisid on viinud teda esinema ĂŒle maailma, muuhulgas on Voorand astunud ĂŒles mainekatel festivalidel nagu Pori Jazz, London Jazz Festival, Cheltenham Jazz Festival, Tampere Jazz Happening, Bejing Nine Gates Jazz Festival jt. 2012 esindas Voorand Eestit EBU dĆŸĂ€ssorkestris, kuhu ringhÀÀlingud lĂ€hetavad oma maa parimad noored artistid.

Kadri Voorandil on ilmunud seitse albumit, millest kolm on pĂ€lvinud auhinna Eesti Muusikaauhindadel. Kadri Voorandit on tunnustatud Aasta Naisartisti, Aasta Jazzmuusiku ja Noore Jazzitalendi tiitlitega. TĂ€navustel Eesti Muusikaauhindadel on Voorand nomineeritud Aasta albumi ning Aasta Jazzalbumi kategoorias, Eesti KooriĂŒhingu poolt on ta nomineeritud Aasta Koorihelilooja tiitlile (tiitli on ta pĂ€lvinud ka 2017. aastal).

Aasta Muusiku tiitel antakse Kadri Voorandile ĂŒle pidulikul kontserdil 29. jaanuaril kell 19, kontserti vahendavad Klassikaraadio, Vikerraadio ja otsepildis ERR-i kultuuriportaal, samuti jĂ”uab kontsert Raadio 4 kuulajateni. Kadri Voorandi vahetuid emotsioone kuuleb otse Kuubalt tĂ€na kell 19 “Ringvaates”.

Eesti RahvusringhÀÀling on Aasta Muusiku tiitlit andnud vĂ€lja 1982. aastast. Tiitli on pĂ€lvinud teiste hulgas Paavo JĂ€rvi (2012), Ivo Linna (2009), Tiia-Ester Loitme (2008), Rein Rannap (2002), TĂ”nu Kaljuste (1998), Erkki-Sven TĂŒĂŒr (1996), Valter OjakÀÀr (1993), Alo Mattiisen (1988), Kalle Randalu (1982) jt. Mullu pĂ€lvis Aasta Muusiku tiitli dirigent Risto Joost.Kategooriad: Auhind, TV

Sildid:, , ,

Lisa kommentaar

See lehekĂŒlg kasutab Akismet'i rĂ€mpsposti tĂ”kestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.