🎤 ONLINE-INTERVJUU: MUUSIKAPLANEEDI LUGEJATE KÜSIMUSTELE VASTAS LAURA PÕLDVERE

MuusikaPlaneet pakkus hiljuti lugejatele võimalust esitada küsimusi Laura Põldverele, kellel tuli äsja Soome-Rootsi produtsentide hallatava kirjastuse Sugarhouse Publishing alt välja uus plaat “9 elu”, singel “Segamini maailm” koos Koit Toomega ning nagu öeldakse Teleturus pole ka see veel kõik, sest Eesti Laulu poolfinaali pääses lauljatari lugu pealkirjaga “Break Me”. Neljapäeva õhtul võttis Laura MuusikaPlaneedi lugejate saadetud küsimused ette ning vastas neile enne Pühajõe kirikus toimunud heliproovi, kuna samal õhtul toimus tal seal jõulukontsert koos James Wertsi ning Jakko Maltisega.

Niisiis, siin on teie küsimused ja Laura vastused!  

Millal ja kuidas alustasid koostööd kirjastusega Sugarhouse Publishing?

Sugarhouse Publishingiga algas koostöö selle aasta jaanuaris-veebruaris, kui ma läksin neile Vaasasse külla ja tegime omakeskis muusika kirjutamise laagri. Esimene kohtumine oli väga armsalt naljakas, sest nad – nagu eestlasedki – ei ole väga kiiresti avanevad inimesed ja alguses mulle tundus, et oi-oi-oi, kuidas see koostöö saab olema ja üleüldse, ma ei pea ennast nii suureks laulukirjutajaks. Ma olen teinud seda džässi valdkonnas ja kirjutanud avargandistlikku muusikat, aga popmuusikat nii palju mitte. Kui ma ütlesin neile julgelt välja, et minu kirjutamisstiil on selline, et tuleb panna salvestamise nupp tööle ja ideed tulevad koos musitseerides, katsetasime ja toimiski. Siis esimene pinge kadus ning esimesed ägedad viisid ja mõtted tulid juba paberile.

Kas koostöö soomlastega jätkub või oli tegu ühekordse plaadidiiliga?  

Tegelikult on meil paar lugu nii-öelda salve kirjutatud, mida me plaadile ei pannud kuna need olid kõlaliselt veidike teistmoodi. Ma usun, et koostöö jätkub küll sest meil oli hästi mõnus ja lahe ja meil kuidagi klappis. Mitte ilmselt küll kohe järgnevate kuude jooksul, aga ma arvan et äkki millalgi kevadel saab kokku saada ja miskit uut teha. 

Kuidas Sven Lõhmus sellesse suhtus, et soovisid oma muusikaga teiste juurde üle kolida?

See oli meie omavaheline otsus. Mina tahtsin nii või naa popmuusikaga edasi tegeleda ja sel hetkel olid neil muud mõtted ja ideed, sellepärast see nii läkski.  

Kas oskad uuelt albumilt välja valida oma lemmiklaulu? Miks just see lugu?

Eks kõik ole omamoodi ägedad. Silveri “On meie aeg” on lahedalt suvine ja ägedalt chill lugu. Aga võib-olla praegu, vastavalt jõuluajale ma ütleks et “Segamini maailm”, sest selle sõnum on eriti puudutav ja kui ma neid sõnu kirjutasin, tegin seda hingest, enda tunnetele baseerudes ja kõike sinna sisse pannes. Ma arvan, et see on üks ausamaid ja valusamaid lugusid albumil. See on ka vokaalselt väga-väga keeruline. Mõnus challenge seda laivis hästi esitada. 

Kas mõte teha taas duett Koit Toomega tuli Sinult? Kuidas loo salvestamine läks?

Jaa, mõte tuli minult. Algselt oli lugu “Segamini maailm” inglise keeles, refrään oli ka veidike teistmoodi. Aga kui me käisime augustis bändipoistega Vaasas salvestamas, siis me muutsime veidike refrääni ja siis see muutus minu jaoks duetilooks. Mõtlesin läbi kõik lauljad Eestist, Lätist, Soomest, lähedal olevatest riikidest. Koit on lihtsalt nii hullumeelselt hea laulja ja ma lihtsalt ei osanud kedagi teist sinna kõrvale ette kujutada. Võtsin ta septembris Vaasasse kaasa lugu salvestama. Enne lennukile minekut sai ruttu ka sõnad kirjutatud. Sõnade kirjutamise puhul võib ju igasugust ägedat luulet sisse panna, aga sõnum võiks olla lihtne, arusaadav, lauldav ja et inimene saaks sellega kohe suhestuda. Et sellest kogemusest, mis mina sinna sisse panin, saaks inimene välja lugeda iseenda kogemuse. Mul on hea meel, et Koit sai hästi palju inspiratsiooni sellest Vaasa tripist. Ta ütles, et üritab nüüd ruttu enda stuudio valmis saada ja uue aasta alguses ka uut muusikat kirjutama hakata.       

Kas see, et Sinu Eesti Laulu võistluslugu “Break Me” pole just “tüüpiline” Laura poplugu, on taotuslik?

Ei ole taotuslik. See oli huvitav, et see oli üks lugudest mis pidi albumile minema ja kui ma oma sõpradele-tuttavatele saatsin plaadi lugusid kuulamiseks, et nad saaksid anda tagasisidet enne kui materjal valmis, siis kõik ütlesid et huvitav kas see lugu valimikust on Eesti Laulu jaoks tehtud. See on naljakas, sest mina, Jan ja Jessica ei olnud sellise nurga alt selle peale üldse mõelnud. Sellest seonduvalt tuligi samm, et Eesti Laulule minna. Kuidagi läks orgaaniliselt nii. Ma veel täpselt ei tea, aga mulle tundub, et ka visuaalselt ei saa olema nii nagu kõik Laura Eesti Laulu ja Eurovisiooni lood on olnud. Arvan, et ootan aasta lõpu ära ja siis hakkan sellesse loosse rohkem sisse elama.

Kui paljusid Eesti Laul 2020 võistluslugusid oled kuulanud, milline on üldmulje?

Ma pean ausalt tunnistama, et ma ei ole hetkel veel kõiki võistluslugusid saanud kuulata, kuna meil on järgmisel nädalal Saku Suurhallis tulemas üks suur projekt Sportlandi galaga seonduvalt, mille jaoks ma panen enda 10-minutilist showd paika erinevate akrobaatika artistidega. Peale seda ma kuulan kindlasti kõiki Eesti Laulu lugusid ja saan natuke rohkem nendesse süüvida. Aga niipalju kui ma olen teistelt kuulnud, on seal väga-väga ägedat ja head materjali.  

Millist muusikat kuulad vabal ajal?

Pean tunnistama, et viimasel ajal olen kuulanud relaxing app’i, kus on vihma ja tuule hääled. Eks ma kuulan täiesti erinevat muusikat – džässi, poppi, mis iganes antud hetkel inspireerib. Viimasel ajal olen muusika asemel ka hoopis podcaste kuulanud. Kui ise teed palju muusikat, siis ühel hetkel tahad natuke puhkust sellest. Jay Shetty podcastid on hästi lahedad ja panevad mõtted mõnusalt tööle.

Milline näeb välja Laura ideaalne vaba õhtu?

See võiks vist olla kuskil Eestist väljaspool. Praegu ma mõtlen, et lumi võiks maas olla. Äkki kuskil lumelauareisil, kus oled terve päeva lumelauaga ringi trenninud ja õhtul sööd head toitu, näiteks fondue’d ja mõnuled kamina ees, vaatad mingit head sarja. Ma arvan, et see oleks ideaalne õhtu koos enda kallite inimestega.

Kas Sinu uus aasta saabub lauluga “2020”? 🙂

Ilmselt küll, juba kasvõi sellepärast et aastavahetuse erinevates show’des on mul võimalus seda lugu laulda. Nii et kas sellega või siis minu looga “Head uut aastat!”.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.