ILMUS KOGUMIK “GROOVE OF ESSR”, MIS AVAB RAUDSE EESRIIDE GRUUVIVAMA POOLE ARHIIVILEIDUDE JA KLASSIKUTEKS SAANUD FUNK, DISKO, DŽÄSS PALADEGA

“Groove of ESSR” LP kaanepilt (foto: Gustav German, töötlus-disain Johann 3000)

Funk Embassy Records andis välja kogumikalbumi “Groove of ESSR: Funk, Disco, Jazz from Soviet Estonia”, kuhu jõudnud muusikapalad on salvestatud 1970-80ndate Nõukogude Eestis.

Hoolega valitud Eesti Raadio arhiivist, annavad need 11 pala aimu raudse eesriide gruuvivast poolest. Näeme kuidas laiemalt estraadiartistide, folk-ja rahvalaulikutena tuntud tegijate loomesse ilmus funk-soul jooni. Teiselt poolt kuuleme seda roki, džässi ja fusion bändide loomes. Tõuke andsid julged sammud korraldada Tallinna Dzässifestivali (1949-67), rockfestivale Elvas (1972) ja Viljandis (1976), poolpõrandaaluseid Gulfi & Sagadi ränddiskosid (alates 70ndate keskelt). Lääne mõjutused imbusid siia, ja mängisid rolli selles, et purki said siin esitletavad palad – folk-funki, originaalist etemaid kavereid, soulile kalduvat estraadi, tantsupõranda diskot, pieroumilianilikku spioonijazzi, breiktantsu biiti, funkrokki, hingepaitavat jazz-funki, isaachayesilikku bluusfunki ja B-poole avalugu Uno Naissoolt – eesti džässi esisisalt.

Plaadil leidub põnevaid kaver-versioone ja originaalmuusikat. Mõned palad näevad esimest korda ilmavalgust. Teised, oma sünnihetkel kanda kinnitanud lood raputavad tantsupõrandaid siiani. Selliste ikoonilisteks muutunud teoste hulka võiks arvata näiteks Mikk Targo kirjutatud, Tõnis Mägi & Music Seif esitatud “Sa haara kinni mu käest” (1982) või ka Els Himma lauldud “Kesköö” (1977), mis on Demis Roussose “Midnight Is the Time” kaver. Samas pole kunagi ilmunud näiteks imelise tämbriga Tiiu Variku versioon Carita Holmströmi loost “Näed vaid oma silmi” (1974); Taniel Gennadi kirjutatud instrumentaal “Kesköösamba” (1975) ega ka “Mälestuste teel” (1974) – plaadi lõpulugu, mille kurb alatoon ennustaks justkui autori Raivo Tammiku põgenemist (1975).

Funk Embassy Recordsi esimene, möödaniku muusikale keskenduv kogumikalbum ei pretendeeri täielikule ülevaatele 1970-80ndate jazz, funk, soul, disko loomingust. Inspireeritud ülemaailmsest funk-vaimu taastulemisest võetakse pigem eesmärgiks lennutada koostajate nägemuses tähelepanu väärivad palad laia maailma lendu. Välismaalasele mõjugu see eksootiliselt eestipärane kraam põnevalt. Kodupublikule võiks siin ehk leiduda aegumatu klassika kõrval mõned üllatused 70ndate muusikast, millest valdav osa on salvestatud öösiti Eesti Raadio stuudiotes. Arhiivis leidub palju avastamisväärset – muusika mille järgi siin on tantsitud või jõudehetkel hinge paitatud teeb seda tänini.

Kuula albumit Bandcamp’is:

Koostajad: Henrik Ehte, Ingvar Kassuk. Remastering: Jörgen Hermaste.

“Groove of ESSR” LP tagakaas

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.