TÄNA AVALDATI KONKURSI EESTI LAUL 2017 ESIMESE POOLFINAALI LOOD

Täna, 8. detsembril kell 10.00 algas ERR-i Menu lehel maratonsaade, kus avalikustati konkursi Eesti Laul 2017 esimese poolfinaali võistluslood – igal täistunnil üks.

20 poolfinalisti nimed tehti avalikult teatavaks täpselt kuu aega tagasi, 8. novembril ETV Ringvaates. Tänases Menu portaali maratonsaates selgus igal täistunnil, millised kümme lugu osalevad Eesti Laulu esimeses poolfinaalis ning ühtlasi kuulis esmakordselt ka kõiki palasid ja nende esitajaid intervjueeriti.

Lenna

Esimesena avaldati kell 10 Lenna Kuurmaa (31) laul “Slingshot”. 

Lauljatar selgitas, et tema lugu räägib maailma parandamisest: “Kuidas maakera ressursid vähenevad ja kuidas inimkond on päris jõudsalt neid kasutanud, ilma mõtlemata, mis võiks juhtuda. Nüüd me oleme pingeolukorras ehk nagu linguheitemasinas ja midagi hakkab kohe varsti juhtuma.”

Ühe loo autori, Michelle Leonardiga on Lenna koos töötanud varemgi, nimelt Vanilla Ninja viimast albumit “Love is War” tehes.

Lenna intervjuud + võistluslugu saab kuulata siit.

Elina Born

Kell 11 oli aeg Elina Borni (22) käes, kes võtab Eesti Laul 2017-st osa looga “In or Out”. Kuula laulu + intervjuud.

“Kui üldiselt kõik maailma lood räägivad kas armastusest või lahkuminekust, siis mulle väga meeldis see, et sõnade autor Fred Krieger kirjutas ühest mingisugusest maailmast, mis on kuskil olemas, mille asukohta tean ainult mina,” rääkis Born. “Sinna saab ainult siis minna, kui mina ise kedagi kaasa kutsun. Kui sa sinna maailma sisened, siis pead väga ettevaatlik olema, mida sa soovid, sest kõik soovid lähevad täide. Kui sa kord sinna maailma satud, siis sealt enam välja ei saa. Aga see on väga hea maailm, kõige parem maailm kus keegi tahaks olla.”

Carl-Philip

Kolmandana esitleti Carl-Philipi (24) pala “Everything But You”.

Carl-Philipi kommentaar: “Lugu sündis nii, et minuga võttis ühendust üks Hollandi muusikakirjutaja. Leidis ta mu internetist, kuhu olen postitanud erinevat muusikat, mis ma olen kirjutanud ja teinud. Küsis, et kas ma tahaksin koostööd teha. Loomulikult ma ütlesin jaa. Alguses suhtlesime interneti teel, mina saatsin talle oma ideid, tema saatis oma ideid, nii see hakkas.”

Ivo Linna

Kell 13 selgus, et esimeses poolfinaalis osaleb ka Ivo Linna (67) “Suur loterii”.

Kakskümmend aastat tagasi “Kaelakee häälega” Eurovisioonil edukalt esinenud Ivo “Suur loterii” on üks kahest loost, mis oli avaldatud juba enne tänast päeva ning Ivo on seda isegi kahel korral kontserdil esitanud.

Linna rääkis: “Kevadel helistas Rainer Michelson, kellega me oleme teinud – ja selle Supernova seltskonnaga – ju ühe plaadigi. Ütles: kuule, lihtsalt mõtlesin su peale, et mul on sulle üks lugu. Urmas Jaarman saatis teksti, lugesin läbi, meeldis, viis meeldis. Lindistasime selle laulukese ära ja siis ütleb Rainer, et pakuks seda Eesti Laulule ka. Mina ütlesin: no tere-tere! See on ikkagi noorte üritus. Ja ma arvangi, et see on noorte “taimelava”, tõusuks vajalik stardiplatvorm. Aga see lugu läks läbi ja siis ma sain aru, et tegelikult on väga tore. Ma olen täitsa õnnelik. Ja kõige õnnelikum võib-olla selle pärast, et olenemata, kas me finaali saame, on lugu juba leidnud kõlapinda. Ühele laulule ongi see tähtis, sest et iga päev kirjutatakse maailmas võib-olla kümme miljonit laulu ja sada tükki neist jõuab kusagile. See on juba hea näitaja, et seda on hästi vastu võetud.”

Ariadne

Viies võistluslugu: Ariadne “Feel Me Now”.

18-aastane Ariadne, kes on varem osalenud konkursil Eesti otsib superstaari, rääkis ERR-ile, et loo üks autoritest Anni Rahula oli näinud tema YouTube’i videosid ja kirjutas talle ning küsis, kas ta oleks nõus proovima lugu sisse laulda. Kuigi Ariadne polnud laulu veel kuulnudki, vastas ta kohe jaatavalt, sest teab, et loo autorid “on kõik äärmiselt andekad muusikud.”

Umbes nädala pärast läks ta esimest korda stuudiosse, üheskoos prooviti ja arutati ning nädal hiljem laulis ta loo linti.

Pala “Feel Me Now” kohta pajatas Ariadne: “See on hästi-hästi positiivne laul. Räägib sellest, et meile on antud üks elu ja me peame seda elama täiega. Peame tegema elu enda jaoks niivõrd mugavaks, et meile endale meeldib see ja on veel parem, kui sul on veel keegi enda kõrval, kellega läbi elu lennata.”

Uku Suviste

Kell 15 kõlas esmakordselt Uku Suviste (34) “Supernatural”.

Uku selgitas, et supernatural on tunne, mis tekib kui oled armunud.

Muusik tunnistas, et saatis sel aastal Eesti Laulule kolm lugu ja valituks osutus pala, mille kohta ta arvas, et see kindlasti sõelale ei jää.

Laura Prits

Laura Prits (23) pääses Eesti Laulu esimesse poolfinaali looga “Hey Kiddo”, mis valmis laulukirjutajate laagris tema, Andres Kõpperi ja rootslanna Tara Nabavi ühistööna.

Laulu loomise protsess kulges Laura sõnul väga loomulikult. “Kui me seda lugu kirjutasime, siis ma sain teada, et üks mu sõbrannadest, kellest see lugu räägib, sünnitas samal ajal. See on minu jaoks väga isiklik ja emotsionaalne lugu, millega seostuvad alati sõbrad ja mõnus meeleolu.”

Karl-Kristjan & Whogaux feat. Maian

Kaheksandana tutvustasid ERR-is oma keelatud armastusest rääkivat lugu “Have You Now” Karl-Kristjan Kingi (25) ja Maian Lomp (16).

Kingi jutustas, et laulu idee tekkis temal. Ta tinistas viisi paar nädalat kitarril, seejärel mängis selle ette Hugole [Hugo Martin Maasikas], kes oli valmis kohe lauluga tegelema hakkama.

“Kuue-seitsme tunniga oli meil üldine [loo] põhi valmis. Ja siis kui me hakkasime viise sisse laulma, kujuneski välja see, et meil oleks vaja kedagi veel. Otsustasime, et Maian sobiks hästi teist häält veel peale laulma. Lõpuks kujunes see lugu üldse niimoodi välja, et me laulame võrdselt, teises salmis laulab nüüd ka Maian,”rääkis Karl-Kristjan, kes varem olnud näiteks bändide Outloudz ja Bedwetters liige.

Lugu jõudis täna õhtul ka YouTube’i:

Janno Reim

Kell 18 kõlas esmakordselt Janno Reimi & Kosmose “Valan pisaraid”.

Kõigepealt tuli Jannol (35) selgitada seda, miks on tema pundi Super Hot Cosmos Blues Band nimi muutunud Kosmoseks.

Muusik vastas, et põhjus on selles, et bänd hakkab nüüd tegema eestikeelset muusikat ja seepärast muutus ka nimi kodumaiseks.

Loo kohta selgitas ta järgmist: “Augusti viimastel päikesepaistelistel päevadel oli väga hea võimalus looduskaunis kohas, metsatukkade ja põldude vahel, nautida mõnusat üksiolemist. Eks see vist ongi veider mikstuur üksiolemisest ja maailma valust.”

Leemet Onno

Esimese poolfinaali viimase loona tutvustati kell 19 Hiiumaalt pärit Leemet Onno laulu “Hurricane”.

26-aastane Leemet rääkis, et kirjutas loo koos hollandlase Ed Struijlaart-iga.

“Mõned aastad tagasi sai osaletud Eesti otsib superstaari saates. Kui see trall oli läbi saanud, siis paar kuud hiljem kirjutas mulle Ed, et sa oled täitsa äge. Sa oled stabiilne, kindla tooniga vend. Mul on mõned ideed, äkki soovid tuleviku jaoks midagi? Sealt see meie tutvus pihta hakkas.”

Lugu salvestati Inglismaal, Londonis.


  • MuusikaPlaneedi vasakus servas asub nüüd gallup, kus saate hääletada oma esimese poolfinaali lemmiku poolt. Hääletus läheb lukku 14.12. kell 18.00.
  • Teise poolfinaali lugusid saab samasuguses Menu portaali maratonsaates jälgida juba järgmisel neljapäeval, 15.12.
  • Eesti Laul 2017 poolfinaalid toimuvad 11. ja 18. veebruaril, finaalkontsert 4. märtsil Saku Suurhallis.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.