
I Land Sound (foto: Oskar Kadaksoo)
13.-16. juulini Saaremaal Illiku laiul toimunud elamusfestival I Land Sound tõstis sel aastal keskkonnasõbraliku festivalikorralduse lati kõrgemale kui kunagi varem, loobudes külastajate toitlustamisel suurima kliimamõjuga veise- ning teiste mäletsejate lihast ning pakkudes 12 päeva jooksul korraldusmeeskonnale täisväärtuslikku täistaimset toitu.
I Land Sound on selle korraldamisaastate algusest alates olnud keskkonnasõbralikkuse teenäitaja festivalimaailmas: algusest peale on sündmusel olnud kasutusel korduskasutatavad topsid ja alates 2019. aastast pakutakse külalistele süüa päris toidunõudelt – selle tarvis ehitati festivalile isegi oma mobiilne nõudepesupunkt – ning alal paiknevates joogipunktides on võimalik täita oma korduskasutatavat joogipudelit. Tänavu mindi ka pea täielikult üle taastuvenergia kasutamisele, mis tähendas seda, et festivali toitvates generaatorites voolas toidujääkidest valmistatud Neste My diislikütus. Lisaks sellele on aastate jooksul välja töötatud efektiivne jäätmete vähendamise ja liigiti kogumise süsteem, festivali dekoreerimisel lähtutakse samuti taaskasutuse ja ringmajanduse printsiibist ning tehakse koostööd mitmete ettevõtetega, kelle jääkidest sünnivad festivaliala kaunistavad kunstiteosed. Pilkupüüdvad skulptuurid, mis juhivad tähelepanu erinevatele keskkonnateemadele, valmivad ka festivalil kokku korjatud konidest.
Kuigi tänaseks on sündmuste korraldajad liikunud paljuski I Land Sound festivali jälgedes, pöörates suurt tähelepanu jäätmetele ning nende tekkimise vähendamisele, on vähestel jätkunud julgust muutusteks toitlustussüsteemis. “Toidu tootmine moodustab hinnanguliselt 25%-35% ülemaailmsetest kasvuhoonegaaside heitkogustest ja on seega üks kliimamuutuste peamine põhjustaja. Loomakasvatust seostatakse metsade raadamise ning elukohtade kadumisega, mis viib liikide väljasuremise ning bioloogilise mitmekesisuse vähenemiseni. Samuti on liha ja piima tootmine olulisim vee reostumise ja puhta joogivee vähenemise põhjus. Uuringud näitavad, et kõige tõhusam viis üksikisiku keskkonnamõju vähendamiseks on tarbida vähem liha- ja piimatooteid ning süüa rohkem taimset toitu,” kommenteeris I Land Sound festivali rohetiimi juht Eliis Salm, kes on Tallinna Tehnikaülikooli eetika, vastutuse ja jätkusuutlikkuse õppejõud ning Sinu Arst tervisekeskuse toitumisnõustaja. “Hiljutine Oxfordi ülikooli teadlaste uuring kinnitas taas, et taimse toitumise mõju loodusele on märkimisväärselt väiksem liharikkast ja kasvuhoonegaaside teke koguni 75% väiksem. Lisaks näitab teadus järjekindlalt, et taimselt toitujatel esineb vähem ülekaalu ja rasvumist ning enim levinud elustiilihaigusi nagu diabeet, kõrgvererõhktõbi ja kõrge verekolesterool. Liha- ja piimatoodetest loobunutel on ka väiksem risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse ning vähkkasvajatesse.”
Toidust tuleneva keskkonnamõju vähendamiseks otsustati sel aastal suurendada festivalialal pakutava taimetoidu hulka ning loobuda veise- ning teiste mäletsejate liha pakkumisest. “Kuna mäletsejate seedesüsteemis tekib rohkelt metaani, mis on süsihappegaasist 28-34 korda suurema mõjuga kliima soojenemisele, siis tundus see esimese loogilise sammuna,” selgitas Salm. Väljakutsena otsustati korraldusmeeskonnale pakkuda vaid täistaimset toitu. “Eestlased on suured lihasõbrad, kes toitumisuuringute järgi söövad 3-4 korda rohkem liha, kui oleks tervislik ning tarbivad liiga vähe köögi- ja kaunvilju. Seega nägime lisaks olulisele keskkonnamõjude vähendamisele võimalust suunata oma inimesi ka tervislikumalt toituma. Kahjuks on paljudel taimse toidu osas negatiivne hoiak ning et paraku ei oska suur hulk kokkasid endiselt pakkuda täisväärtuslikku taimetoitu, siis ei ole see ka üllatav. Selleks, et muudatus paljude jaoks harjumuspäraselt toidult taimsele oleks maitsev, kõhtu täitev ning tervislik, kaasasime taimetoidukoka Urmet Haasi, kes koostöös toitumisnõustajaga töötas välja mitmekülgse, rikkaliku ning samas soodsa taimse menüü 12 päevaks. Suureks abiks olid kodumaise tootja Bon Vegan lihaalternatiivid ning piimatoodete alternatiivid Deary ja Oddlygood valikust,” lisas Salm. Festivali peakorraldaja Paap Uspenski sõnul oli hirm meeskonnaliikmete reaktsioonide ees festivali eel suurem kui väärinuks ning positiivset tagasisidet sai kuulda igal toidukorral: “Oli palju neid, kes üllatusid, kui maitsev ja toitev võib lihata toit olla ning nii mõnigi jõumees mainis, et sedasi võiks ju koguni veganiks hakata!” “Kuna korraldusmeeskonnas on ka märkimisväärne hulk taimetoitlasi, veganeid ja laktoositalumatuid, siis saime ühe muudatusega vähendada negatiivset keskkonnamõju, suurendada toitumise tervislikkust ning pakkuda võrdset kohtlemist näiteks eetilisel põhjustel loomset päritolu toidust loobunutele,” lisas Salm.
Sel aastal püüdleb I Land Sound ka rahvusvahelise rohelise festivali sertifikaadi poole. A Greener Future märgis kinnitab kestlikkuse põhimõtete järgimist sündmuse korraldamisel ning suunab veelgi jätkusuutlikuma organiseerimise poole.
I Land Sound 2023 toimus 13.-16. juulil Orissaares, Saaremaal, maalilisel Illiku laiul kuuendat korda ja tõi kokku tuhanded inimesed nautima maailma muusikat, rikkalikku päevaprogrammi, unikaalset kunsti ja imelist loodust.