JAZZLIIT VÕÕRUSTAB 7 RIIGI TIPPMUUSIKUTEGA RAHVUSVAHELIST RESIDENTUURIPROGRAMMI CRISS CROSS EUROPE STUUDIOS STUDIO89

Criss Cross Europe’i residentuuriprogramm, mis toimub 10.-15. oktoobril Tallinnas, Studio89-s, toob ühte proovisaali kokku 7 riigi tippmuusikud. Omalaadne muusikaline laboratoorium tegutseb aastast 2008 ja tänu projektile on tekkinud uusi rahvusvahelisi ansambleid, rikastunud on muusikute helipalett ja uusi talente on märgatud riikides, kus kontserte on antud. Seekordne turnee algab Eestist ja jõuab kõikidesse maadesse, mille muusikud ansamblis esindavad: Luksemburg, Belgia, Holland, Iirimaa ja Šotimaa. Eestit esindab ansamblis uue generatsiooni silmapaistev ja särava tehnikaga saksofonist Aleksander Paal. Tema ansamblipartnerid on kõik noored, loomingulised ja karismaatilised professionaalid – kõik residentuuriprogrammi valitud muusikud läbisid tiheda konkursisõela.

Sel aastal on ansambli juhendaja üks meie aja mõjukamaid trummareid Jim Black. Tuginedes ülimalt isiklikule lähenemisele jazztrummidele, on Blacki esteetika laienenud Balkani rütmide, rokkmuusika ja elektrooniliste helimaastike suunas. Teda austatakse jazzimaailmas virtuoosse tehnika ja futuristlike kompositsioonide pärast, kuid kuulajad armastavad eeskätt tema loomingu avastamisrõõmu ja kirglikkust. Jim Blacki naeratav, kineetiline ja ettearvamatu kohalolek on vaimustanud ja inspireerinud publikut üle kogu maailma juba rohkem kui kakskümmend viis aastat.

Koosseis:
Jim Black (USA) – trummid
Nabou Claerhout (BE) – tromboon
Sanne Rambags (NL) – laul
Chris Guilfoyle (IRL) – kitarr
Michel Meis (LUX) – trummid
Aleksander Paal (EST) – altsaksofon
David Bowden (SC) – bass

Criss Cross Europe Band annab kontserdi 15. oktoobril KUMUS Jazzkaare Sügisjazzi raames. Pileteid müüb Piletilevi ja leiab neid SIIT.

Aleksander Paali jaoks sai kõik alguse Narva Muusikakoolist, kus ta õppis aastatel 1996–2008 kõigepealt neli aastat klassikalist klaverit ning siis saksofoni erialal legendaarse Boriss Paršini juures. 2008. aastal asus Paal õppima Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia jazzmuusika osakonda. Kõige tulemusrikkam periood oli saksofonisti sõnul aga 2010. aastal, kui ta käis vahetusüliõpilasena Saksamaal Weimaris. Professor Wolfgang Bleibel andis semestri jooksul igale küsimusele vastuse ja pakkus igale probleemile lahenduse. Tagasi Tallinnasse tulles tundis Paal end oluliselt kogenuma muusikuna. Paal mängib oma nimelises koosseisus ALEKSANDER PAAL BEBOP QUARTET, samuti on kaasategev paljudes teistes ansamblites ning on hinnatud ja oodatud ansamblipartner kõikides koosseisudes.

Aleksander Paal (pressifoto)

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.