EESTI LAULU EELŽÜRII LIIGE KARL-ERIK TAUKAR: “MEIL ON VÄGA KIHVT NOORTE PRODUTSENTIDE PÕLVKOND PEALE KASVAMAS!”

Kuvatõmmis: Karl-Erik Taukar ETV “Ringvaates”

Eesti Laul 2021 eelžüriisse kuulunud Karl-Erik Taukar oli reede hommikul külas Vikerraadio hommikuprogrammis, kus tehti juttu parimatest Eesti Laulu ja Eurovisiooni lugudest ning Taukar andis noortele muusikutele ka näpunäiteid võistlusloo saatmiseks.  

Taukar rääkis Vikerraadiole antud usutluse alguses sellest, et kui ta teatas ERR-ile, et ta ei saa seekord oma teiste toimetuste kõrvalt Eesti Laulu juhtida, siis tuli talle sõnum, et okei, aga äkki oled siis žüriis?

Muusiku sõnul on ta rohkem Eesti Laulu kui Eurovisiooni fänn, kuid osalemissoovi pole tal olnud juba vähemalt viis aastat. “Mulle meeldib kindel leping lõpuni välja. Kui oled saatejuht, siis tead, et saad finaali!” muheles Taukar.

Karl-Erik selgitas Vikerraadio kuulajatele, kuidas toimub Eesti Laulu eelžürii töö. “Viimased kolm aastat kui mina olen osalenud žüriis, on see niimoodi et saadetakse link ja see toimib pimekuulamise põhimõttel. Loo esitajat ei näe, vaid näha on ainult loo pealkiri ja siis toimub hindamine kuue palli süsteemis, nullist viieni. Need lood tuleb üsna ruttu läbi seedida ja teha esmakuulamise põhjal tähtsad valikud.”

Muusik ütles, et ta kuulab lugusid väga harva mitu korda. “Mis on mõnes mõttes õiglane, sest ega suurel Eurovisioonil artist mitut esitust ei saa, peab piisama ühest.”

Eesti Laul 2021 saagiks oli 156 lugu ning Taukari sõnul on meil väga kihvt noorte produtsentide põlvkond peale kasvamas. “Kahe eelmise aastaga võrreldes oli väga head kaasaegset ja heas mõttes tänapäevast produktsiooni. Laulukirjutamine on üks asi, aga niimoodi produtseerida, et seda oleks uhke saata tervele Euroopale ja maailmale kuulamiseks, on omaette kunst.”

Sellel aastal ei ole poolfinaali jõudnud ühtegi Karl-Ander Reismanni, Sven Lõhmuse ega Stig Rästa lugu, aga seevastu on tekkinud uued tegijad, mis on Karl-Eriku sõnul rõõmustav. Samas artistide nimekirja vaadates torkab silma, et osa võtavad nii mõnedki vanad tegijad. “See, et Ivo Linna seal on, annab konkursile tõelise väärikuse. Et ka Ivo Linna ei pea paljuks oma lauluga vaatajaid rõõmustada,” märkis Taukar. “Aga ma ütleks, et pigem on see noorte hakkajate ja tahtmist täis artistide võistlus.”

Mida soovitada neile noortele muusikutele, kes oma loo Eesti Laulule saadavad? “Soovitus oleks see, et tehke lugu rahulikult lõpuni ja siis saatke. Muidugi võib saata ka alles mõttefaasis või poolikuna oleva loo, aga loo esitamine ju teadupärast maksab ka,” kommenteeris Karl-Erik Taukar. “Aeg-ajalt kõiki neid lugusid läbi kuulates jäi selline mõte, et võib-olla oleks võinud natuke veel aega panustada või investeerida sellesse loosse. Tegelikult on selle vooru nimi ju demovoor, ja võiks arvata et sinna võib saata ka mõtte, et siin on demo aga me veel arendame edasi. Aga kogenumad ja kavalamad saadavad sinna täiesti lihvitud, masterdatud, läbi tunnetatud versiooni ja seetõttu need demod jäävad seal ikkagi väga varju. Nii et tehke lugu lõpuni, produtseerige, masterdage, lihvige lõpuni enne kui saadate!”

Eesti Laulult (endiselt Eurolaulult) tõi ta oma lemmikutena välja 2013. aastal poolfinaali jõudnud kollektiivi Flank pala “Missing Light” ning 2001. aastal Eestile Eurovisioonilt võidu toonud loo “Everybody”, mida ta 12-aastaselt tohutult fännas. Eurovisioonil kõlanud lauludest nimetas Taukar 2015. aasta Venemaa võistlusloo “A Million Voices”, mida esitas Polina Gagarina.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.