UUE MAAILMA LOOMISMÜÜDID, TÕDE JA ÕIGUS NING MUUMID TALLINN MUSIC WEEKI KUNSTIPROGRAMMIS

Kai kunstikeskus

27.–30. augustil toimuva Tallinn Music Weeki festivali kunstiprogramm on tänavu iseäranis mahukas ja mitmekülgne. Lisaks traditsioonilisele Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse (EKKAK) kureeritud Tallinna Neljapäeva galeriituurile saab Noblessneri sadamalinnakus nautida EKA tudengite valgusinstallatsioone ja Kai kunstikeskuse suveprojekti. Telliskivi Loomelinnakus saab lisaks erinevatele näitustele külastada ka Muumimuuseumi pop-up poodi.

EKKAK kureerib festivali avapäeval, neljapäeval, 27. augustil spetsiaalse programmi ja pikendatud avamisaegadega galeriiõhtut Tallinna Neljapäev, mille raames saab kaheksas galeriis näha nii Eesti kui ka rahvusvaheliste kunstnike värsket loomingut, leiavad aset tutvustavad tuurid ning kohtumised kunstnike ja galeristidega. Tallinna Neljapäevast võtavad osa Kai kunstikeskus, Temnikova & Kasela galerii, EKA Galerii, Juhan Kuusi Dokfoto Keskus, Positiiv galerii, Okapi galerii, Haus galerii ja Vaal galerii.

Kai kunstikeskuse näitusel “Love Song Sing Along (Once Again With Feeling!)” näeb kunstnikepaari Kris Lemsalu Malone ja muusikasõpradele eeskätt USA grupi TV On The Radio liikmena tuntud Kyp Malone Lemsalu nii uusi kui ka varasemaid teoseid, sealhulgas suuremahulist installatsiooni. Aadama ja Eeva rolli astunud kunstnikud on ette võtnud uue maailma loomismüüdi, kus leiavad kesksete tegelastena koha luik, jänes ja jaaguar. TMW ajal saab näitusega täismahus tutvuda 27. ja 30. augustil. Osad näituse teosed on vaadeldavad ka 28. ja 29. augustil Kai keskuses toimuvate TMW muusikaõhtute ajal.

Temnikova & Kasela galerii Kaido Ole isikunäitus “Kõik koos” koosneb kolmest uuest teosest ja kolmest monumentaalmaalist. Koos varasemast loomingust tuttavate väljamõeldud tegelastega astub Ole maalidel üles kunstniku, kuraatori, installeerija ja muuseumidirektori rollides.

Telliskivi Loomelinnakus Juhan Kuusi Dokfoto Keskuses on avatud esmakordselt Eestis kohaliku tänavafotograafia ülevaatenäitus “Väljavaade – 40 aastat tänavafotograafiat Eestis”. Galerii Positiiv akendel avatud Kristel Schwede ja Kadri Pettai näitus heidab pilgu äärelinna maailma, kus igal majal on rääkida nii mitu lugu, kui palju seal on olnud elanikke.

Vaal galeriis avatakse Tallinna Neljapäeval Piret Karro & Laura Põllu joonistuste, installatsioonide, luule ja lühiproosa ühisnäitus “Ajan nahka”. Tervelt kolm näitust on üleval Haus galeriis – Vano Allsalu isikunäitus “Loodusest”, Elvi Rangelli väljapanek “Elu on hea” ja Elina Laurineni “Värvi võlud”.

EKA galerii rahvusvahelise grupinäitusel “Sarnasus kontakti kaudu. Graafika grammatika” pööratakse tähelepanu vormidele ja nende paljunemisele erinevate lausungite kaudu. Okapi galeriis toimub Tallinna Neljapäeva õhtul pop-up kunstimüügipäev ning muusikaline etteaste.

Lisaks EKKAKi kureeritud Tallinna Neljapäeva galeriituurile saab TMW nädalal nautida veel mitmeid teisi näitusi festivali kahes peamises toimumispaigas Noblessneri sadamas ja Telliskivi Loomelinnakus.

Noblessneri jahisadama alal saab festivali ajal kogeda Marianne Jõgi merelainetel loksuvat püstkoda “Interauraalne kontuur I” koos seda saatva Ülo Kriguli heliteosega “Vesi ise”.

Reedest, 28. augustist kuni pühapäeva, 30. augustini pakuvad EKA tudengite valgusinstallatsioonid Noblessneris Krusensterni väljaku, Kai kunstikeskuse, PROTO avastustehase ja Valukoja vahelisel alal silmailu hilisõhtustele jalutajatele.

Telliskivi Loomelinnaku Väligaleriis on festivali päevil avatud Eesti avangardkunsti klassiku Raul Meele näitus “Tõde ja õigus: vanad”, milles autor käsitleb Tammsaare kirjandusklassikat. 18.-30. augustil tegutseb Telliskivi Loomelinnakus Fotografiska Tallinna keskuses Muumimuuseumi ametlik pop-up pood. Koostöös Tampere-Talo ja Muumimuuseumiga avatavas poes pakutav tõstab esile Tove Janssoni originaalteostel põhinevaid muumitooteid. Fotografiskas on TMW ajal avatud ka Kanada muusiku Bryan Adamsi kuulsuste portreede näitus “Päevavalgel”, Lina Iris Viktori “Tume testament”, Sebastião Salgado “Kuld” ja Ignas Pavliukevičiuse “Veekindel süda”.

Tallinna Neljapäeva galerituuri ja EKA installatsioonide külastus on huvilistele tasuta. Fotografiska Tallinna näituste külastus TMW ajal on festivalipassi ja PRO passi omanikele soodustingimustel. Lisainfo kohapeal.

Tallinna Neljapäeva näitused jäävad festivali nädalal avatuks tavapärastel lahtiolekuaegadel.

👉 TMW kunstiprogrammi lisainfo, näituste tutvustused ja ajakava leiab siit!

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.