ALGAS KANDIDAATIDE ESITAMINE EESTI JAZZIAUHINDADELE

Foto: Sven Tupits

TĂ€na algas kandideerimine Eesti kĂ”ige olulisematele jazzivaldkonna preemiatele – Jazzkaare ja Eesti Jazzliidu poolt vĂ€ljaantavatele Eesti Jazziauhindadele. Silmapaistva tegevuse eest saab esitada kandidaate 21. veebruarist 3. mĂ€rtsini. Tunnustust jagatakse Aasta Jazzmuusiku, Aasta Jazziedendaja, Aasta Jazzansambli, Noore Jazzitalendi ning Aasta Jazzihelilooja kategooriates. Esita oma kandidaadid siin.

Festivalil Jazzkaar 2020 jagatakse 14. korda iga-aastaseid jazziauhindu, et tunnustada silmapaistva tegevuse eest muusikuid, noori talente ja jazzivaldkonna edendajaid. Auhindadele saab esitada Eesti kodanikke ja residente, kes on kolme viimase aasta jooksul enim panustanud jazzi arengusse oma loomingulise tegevusega.

Eelmisel aastal Aasta Jazziheliloojaks kuulutatud rahvusvaheliselt tunnustatud saksofonist ning helilooja Maria Faust leiab, et Eesti Jazziauhinnad on oluline algatus tunnustamaks vĂ€rvika muusikastiili viljelejaid kui ka eestvedajaid: “Aasta Jazzihelilooja auhind on oluline ja ka ainuke omasuguste seas, sest tunnustab professionaalseid jazzartiste, kes loovad originaalset muusikat loomingulisi kompromisse tegemata. Me kipume unustama, et jazz on ÀÀrmiselt mitmekesine ja pidevalt arenev muusikastiil, mis vajab pĂŒhendumist nii selle looja, festivalikorraldaja kui ka kuulaja poolt. On sĂŒdantsoojendav, et Jazzkaar ja Eesti Jazzliit seda hindavad ja tunnustavad.”

Aasta Jazzmuusiku auhinna eesmÀrk on tunnustada Eesti aktiivsemaid ja professionaalsemaid jazzmuusikuid, kes on viimaste aastate jooksul oma loomingulise tegevusega enim silma paistnud. Jazziauhinna on aastatel 2007-2019 pÀlvinud Jaak SooÀÀr, Tanel Ruben, Siim Aimla, Raivo Tafenau, Kristjan Randalu, Villu Veski, Taavo Remmel, Meelis Vind, Kadri Voorand, Maria Faust, Mart Soo, Mihkel MÀlgand ja Raul Sööt.

Noore Jazzitalendi auhinnaga tunnustatakse noorte muusikute initsiatiivi ja head taset ning julgustatakse nende ettevÔtmisi. Noore Jazzitalendi auhinnale saab esitada kuni 26-aastased andekad muusikud, kes paistavad silma aktiivse ja silmapaistva loomingulise tegevusega. Noore Jazzitalendi auhinna on aastatel 2007-2019 pÀlvinud Erki PÀrnoja, Kadri Voorand, Sofia Rubina, Peedu Kass, Joel-Rasmus Remmel, Kaspar Kalluste, Holger Marjamaa, Kirke Karja, Aleksander Paal, Heikko Remmel, Janno Trump, Lauri Kadalipp ja Karmen RÔivassepp.

KaheteistkĂŒmnendat korda antakse vĂ€lja Jazziedendaja auhinda. Auhinna eesmĂ€rk on tunnustada inimest vĂ”i organisatsiooni, kes on oma tegevusega andnud olulise panuse jazzmuusika tutvustamisse ja arendamisse Eestis. Auhinnale ei saa kandideerida Jazzkaare ja Eesti Jazzliidu töötajad. Aasta Jazziedendaja saab auhinnaks nutika ENA8 Full Metropolitan Black espressomasina festivali peatoetajalt JURAlt. Esimese Jazziedendaja auhinna pĂ€lvis 2009. aastal Ain Agan, 2010. aastal Boris ParĆĄin, 2011. aastal Toivo Unt, 2012. aastal Aivar Trallmann, 2013. aastal Valter OjakÀÀr, 2014. aastal Guido Kangur ja Pille Lukin, 2015. aastal kitarrist Tiit Paulus, 2016. aastal Philly Joe’s jazziklubi, 2017. aastal Rene Jakobson, 2018. aastal Kristiina Liivik, 2019. aastal Raadio Tallinn Maian KĂ€rmase eestvedamisel.

Viiendat korda antakse vĂ€lja Aasta Jazzansambli tiitel innustamaks kollektiivide omaloomingut ja kontserttegevust. Auhinnale saab esitada loominguliselt aktiivse kollektiivi, mille koosseis on vĂ€hemalt duo ja mis on edukalt tegutsenud vĂ€hemalt kolm aastat. Ansamblil peab olema ilmunud ĂŒks album. 2016. aastal vĂ”itis esimese Aasta Jazzansambli tiitli Estonian Voices, 2017. aastal Peedu Kass Momentum, 2018. aastal Kirke Karja Quartet ning 2019. aastal JT Conception.

Kolmandat korda antakse vĂ€lja Aasta Jazzihelilooja tiitel. Auhinna eesmĂ€rk on tunnustada jazziheliloojaid, kes panustavad meie jazzivaldkonna vĂ€rskesse loomingusse ning teevad koostööd muusikutega nii Eestis kui ka vĂ€ljaspool. Auhinnale on oodatud esitama loominguliselt viljakaid jazziheliloojaid/loomingulisi rĂŒhmitusi, kes on viimase aasta jooksul silma paistnud oma heliloominguga ja/vĂ”i kellelt on tellitud teoseid. Teos peab olema noodistatud ja kontserdil ette kantud. Esimese auhinna pĂ€lvis pianist ja helilooja Kristjan Randalu, eelmisel aastal tunnustati auhinnaga saksofonisti ja heliloojat Maria Fausti.

Kandidaate saab esitada siin. Jazziauhindade vÔitjad kuulutatakse vÀlja festivalil Jazzkaar 2020. Jazziauhindade kandidaate saab esitada 21. veebruarist 3. mÀrtsini.

JĂ€rjekorras 31. Tallinna Rahvusvaheline Festival Jazzkaar toimub 17.-26. aprillini 2020 ĂŒle Eesti tuues lavalaudadele Grammy vĂ”itjaid ja nominente, eriprojekti “Antarktika 200” ning palavalt armastatud kodumaised koosseisud. KultuurisĂŒndmuse koduks on juba kuuendat aastat Telliskivi Loomelinnak. Lisaks vÔÔrustab publikut fotokunstikeskuse Fotografiska Tallinna kontserdiruum, millest saab festivali ajaks Jazzkaare vĂ€ike saal.

Tutvu festivali kava ja artistidega Jazzkaare kodulehel.

Festivali peasponsorid on JURA, Jazz Pesulad ja Eesti PĂ€evaleht. Aastatoetajad on My City Hotel, BMW, Tallink ja Aktaprint. Legendaarse jazzlaulja Dee Dee Bridgewateri kontserti esitleb Viru Keskus. Seesam kindlustus toob kuulajateni oma generatsiooni sĂ€ravaima jazzvokalisti CĂ©cile McLorin Salvanti kontserdi. Festivalikeskust aitavad pĂŒstitada Prike, Telliskivi Loomelinnak ja Fotografiska Tallinn. Toetavad Reval CafĂ©, Overall, MyFitness, Kodupaber, NOBE ja ERR. Oma maade muusikuid aitavad Eestisse tuua Prantsuse Instituut, Hispaania Suursaatkond, Brasiilia Suursaatkond, Norra Suursaatkond. Festivali toetavad Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Tallinna linn ja EttevĂ”tluse Arendamise Sihtasutus.

Lisa kommentaar

See lehekĂŒlg kasutab Akismet'i rĂ€mpsposti tĂ”kestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.