NAGY BÖGÖ AVALDAS UUE LOO “MÄUGLI (ПАЙДУШКО ХОРО)”

Foto: Kerttu Kruusla

Post-traditsioonilist muusikat mängiv Nagy Bögö avaldas Bulgaariast pärit loo “Mäugli (пайдушко xоро)”.

Bulgaaria pärimuses levinud tants пайдушко xоро on lõunamaale kohaselt kuum ja temperamentne. Nagy Bögö annab loole autentsust bulgaaria torupilli gaidaga, mida bändiliige Martin Vill paar aastat tagasi Bulgaarias õppimas käis.

“Mäugli (пайдушко xоро)” algab pisut süngelt ja salapäraselt, mängides varjude ja siluettidega. Kindlalt edasi sammudes energia kasvab, temperatuur tõuseb ja varjud kaovad. Kuigi lõunamaisest loost ei puudu ka põhjamaiselt kargem vaheosa, köetakse lugu järjest tulisemaks, kuni jõutakse hullumeelse mölluni, mille saatel eufooriliselt tantsida.

Singli nime esimene pool, Mäugli, on inspireeritud aga hoopis Nagy Bögö kitarristi Jaan-Eeriku kassipojast Saaremaal, kes on küll pisut kartlik ja hiiliv, aga samas uudishimulik ning hüppab pidevalt energiliselt ringi. “Tundsin, et see lugu on samasugune nagu too kassipoeg, kelle ma Mäugliks nimetasin,” räägib Martin loo pealkirja tagamaadest.

Märtsis avaldas Nagy Bögö oma debüütalbumi “Kõik, mis torupillist”, mille poolt on võimalus hääletada ka Etnokulbi auhinna valimisel. Suvel astuti muuhulgas üles Seto folgil ja Viljandi pärimusmuusika festivalil.

“Mäugli (пайдушко xоро)” loos mängivad Martin Vill gaidal, Katariina Tirmaste flöödil, Jaan-Eerik Aardam kitarril, Mart Nõmm kontrabassil ja Kevin Lilleleht trummidel. Salvestamise, kokkumängu ja lõppviimistluse eest hoolitses Sten-Olle Moldau. Visuaali lõi Kerttu Kruusla.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.