RAHVUSVAHELINE EKSPERTKOMISJON KÜLASTAS EUROOPA KULTUURIPEALINNA KANDIDAATLINNA NARVAT

Foto: Aron Urb

Esmaspäeval, 26. augustil võõrustas Narva linn Euroopa 2024. aasta kultuuripealinna konkursi rahvusvahelise ekspertkomisjoni liikmeid. Täna külastab komisjon Tartut ning homme, 28. augusti õhtul selgub, milline kahest Eesti linnast saab Euroopa kultuuripealinnaks.

Esmaspäeval, 26. augustil külastasid 2024. aasta Euroopa kultuuripealinnaks kandideerivat Narvat kultuuripealinna hindamiskomisjoni liikmed Sylvia AmannJiří SuchánekAnu Kivilo ja Mikko Fritze. Visiidil osalesid ka Euroopa kultuuripealinna projektijuht ja Euroopa Komisjoni esindaja Sylvain Pasqua ning Eesti Vabariigi Kultuuriministeeriumi välissuhete osakonna juhataja Kadri Jauram

Visiit algas vabas vormis kohtumisega Narva-Jõesuus kohvikus Albatross, kus osalesid Narva-Jõesuu linnapea Maksim Iljin, Narva linnapea Aleksei Jevgrafov ja Narva 2024 tiimi liikmed.   

Kell 10-17 Narvas aset leidnud visiidi ametlik osa algas kohtumisega piirkonna omavalitsuste esindajate ja Narva 2024 partneritega Vaba Lava etenduskunstide keskuses, kus külalisi tervitasid Narva linnapea Aleksei Jevgrafov, Rakvere Linnavalitsuse arendusspetsialist Mari Knjazev, Ivangorodi linnapea Viktor Karpenko, Peterburi munitsipaalüksuse Krasnenkaja Retška juht Aleksandr Abramenko, Fortaco Estonia direktor ja Soome aukonsul Ida-Virumaal Larissa Shabunova ning Narva Muuseumi direktor Ivo Posti

“Näen, et Narva on muutunud juba nende kahe aasta jooksul, mil kandidatuuri ette valmistasime. Mis iganes ka ei juhtu, on Narva sellest protsessist saanud suure, positiivse ja motiveeriva tõuke,” sõnas linnapea Aleksei Jevgrafov. “Au on kandideerida koos Tartuga. Sportlasena tean hästi, et mida kõrgem on konkurendi tase, seda rohkem pingutad ka ise. Saan linnapeana kinnitada, et Narva on valmis vastutuseks, mis selle olulise tiitliga kaasneb.”

Visiit jätkus ringsõiduga Narvas, mille käigus külastati MTÜ Vaba Loome keskust, Pähklimäe Gümnaasiumi ja kultuuriklubi Ro-Ro, kus leidis aset kohtumine kirjanik Andrei Hvostoviga. Ringkäigul Narva kunstiresidentuuris tutvustasid maja ning Narva kunstielu residentuuri juht Ann Mirjam Vaikla, Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm ja rahvusvahelise renomeega Narva päritolu kunstnik Maria Kapajeva. Lõuna möödus Narva kolledžis, kus külalisi tervitasid Narva linnavolikogu liige ja endine siseminister Katri Raik, politoloog ja endine Narva kolledži direktor Kristina Kallas ning Narva 2024 vabatahtlike tiimi esindajad Vladislav Virtonen ja Eva Lennuk

Pärastlõunal tutvuti Narva vanalinna ia jõepromenaadiga ning kohtuti Peterburi teatri Na Liteinom kunstilise juhi Sergei Morozoviga, kes presenteeris oma visiooni teatri- ja muusikaproduktioonist “Kaks linnust”. Illustreerimaks Ivangorodis ja Narvas paralleelselt aset leidvat programmi, lõid Narva koorid Nadežda ja Svjatogor muusikalise silla kahe jõekalda ja riigipiiri vahele. Päev lõppes Kreenholmi tööstuskompleksi külastusega, mille käigus saadi osa Narva Ooperipäevade festivali orkestri proovist ning kohtuti festivali juhi Julia Savitskaja, OÜ Narva Gate tegevjuhi Jaanus Miku ning Tallinna Kunstihoone juhi ja Kreenholmi kunstibiennaali asutaja Taaniel Raudsepaga.  

“Meie tiimile jäi eilsest väga hea tunne,” võttis visiidipäeva kokku Narva 2024 projektijuht ja Narva linnaarhitekt Ivan Sergejev. “Oleme tänulikud kõikidele panustajatele, esinejatele ja võõrustajatele. Kõik andsid endast parima, et esitleda Narvat kogu selle mitmekesisuses. Kummardus ka meie partnereile, kes saabusid Rakverest ja Peterburist oma toetust näitama.”

Homme, kolmapäeval, 28. augustil esitlevad kandidaatlinnade Narva ja Tartu esindajad Tallinnas kultuuriministeeriumis oma lõppvooru taotlusi. Kultuuriministeeriumis toimuvat pressikonverentsi saab ERR kultuuriportaali otseülekande vahendusel vaadata alates kella 16-st.

Lisaks ühele Eesti linnale hakkavad 2024. aastal kultuuripealinne tiitlit kandma üks linn Austriast ning üks linn kolmandate riikide seast. Viimaste hulgas on Euroopa Vabakaubanduse Assotsiatsiooni riigid (Island, Liechtenstein, Norra ja Šveits), Euroopa Liidu kandidaatriigid (Albaania, Makedoonia, Montenegro, Serbia ja Türgi) või võimalikud kandidaatriigid (Bosnia ja Hertsegoviina ning Kosovo). 

Narva 2024 Euroopa kultuuripealinna kandidatuuri eesmärkide ja tegevustega saab lähemalt tutvuda koduleheküljel narva2024.eu ning Narva 2024 Facebooki ja Instagrami kanalites.

Vaata 26. augusti Narva visiidi fotogaleriid. Autor: Aron Urb:

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.