TOP 26: EESTI EUROLAULUD (KOHAD 1-10) đŸ‡ȘđŸ‡Ș

MuusikaPlaneedis oli kuu aega ĂŒleval kĂŒsitlus, kuhu olid ĂŒles rivistatud kĂ”ik Eestit esindanud eurolaulud. Oleme juba tutvunud kohtadega 11-26 (vaata siit ja siit) ning nĂŒĂŒd on aeg vaadata ĂŒle TOP 10!

📊 TOP 26: EESTI EUROLAULUD (Kohad 1-10):

10. Silvi Vrait “Nagu merelaine” | 1994

EsikĂŒmne avab Eesti 1994. aasta esinduslaul “Nagu merelaine”. See oli esimene kord, kui Eesti osales Eurovisiooni lĂ”ppvĂ”istlusel, kuna eelnenud aastal ei pÀÀsenud Janika Sillamaa lauluga “Muretut meelt ja sĂŒdametuld” uutele riikidele korraldatud eelvoorust edasi.

“Nagu merelaine” sĂ”nad kirjutas Leelo Tungal ja muusika Ivar Must. Laulu esitas Silvi Vrait, 5-liikmeline taustavokaal oli ansamblilt Karavan koosseisus Karl Madis, Meelis Punder, Aarne Saluveer, Jaan Karp ja Agu Tammeorg. Laulu orkestreeris ja dirigeeris Urmas Lattikas.

Laul sai 25 osalejariigi seas 24. ehk eelviimase koha (viimane oli Leedu), kogudes 2 punkti.

Aastal 2005 tegi loost oma versiooni Tanel Padar & The Sun.

9. Maarja-Liis Ilus & Ivo Linna “Kaelakee hÀÀl” | 1996

“Kaelakee hÀÀl” oli eurolaul, mis esindas Eestit 1996. aasta Eurovisiooni lauluvĂ”istlusel. Laulu esitasid Maarja-Liis Ilus ja Ivo Linna. Muusika autor Priit Pajusaar ja sĂ”nad kirjutas Kaari Sillamaa. Lavaesituses osalesid ka taustalaulja Anne VĂ€rvimann ning pillimehed Roland Puusepp, Glen Pilvre ja Taavo Remmel.

Eesti eelvoorus sai lugu vĂ”rdselt punkte Kadri Hundi lauluga “Me rÔÔm ei kao”, kuid “Kaelakee hÀÀl” vĂ”itis, sest teenis rohkem maksimaalseid punkte.

Solistide valikuni – Maarja-Liis Ilus ja Ivo Linna – jĂ”udis helilooja Priit Pajusaar tĂ€nu mitmele juhusele: naisvokaali puhul pidas Pajusaar esialgu silmas hoopis Evelin Samueli, kes aga loobus loo esitamisest seoses eesootava reisiga Jaapanisse (mis jĂ€i Ă€ra). Ka enne Ivo Linnat kaalus Pajusaar mitmeid meessoliste. Ilusa ja Linna duett oli kontrastne, lavaesitus puhas ja professionaalne, seda mĂ€rgati, ning “Kaelakee hÀÀlest” sai esimene Eesti laul, mis jĂ”udis Eurovisioonil kĂŒmne parema hulka (5. koht 23 osaleja seas; 94 punkti).

8. Koit Toome & Laura “Verona” | 2017

Maarja-Liisi ja Ivo dueti juurest suundume teise duetini, sest kaheksandale positsioonile hÀÀletasid MuusikaPlaneedi lugejad Koit Toome ja Laura PĂ”ldvere esitatud “Verona”. Ingliskeelse loo autor on Sven LĂ”hmus, taustalauljad Kaire Vilgats, Dagmar Oja ja Rolf Roosalu. 

Koit Toome esimene eurolaul “Mere lapsed” platseerus siinses tabelis 20. kohale ning Laura esitatud “Let’s Get Loud” ansambli Suntribe koosseisus vĂ”ttis enda alla platsi #21. 

7. Ines “Once in a Lifetime” | 2000

“Once in a Lifetime” oli Eesti eurolaul 2000. aasta Eurovisiooni lauluvĂ”istlusel. Laulu esitas Ines, taustalauljad olid Kaire Vilgats, Jelena Juzvik, Maiken, Tanel Padar ja Pearu Paulus.

Loo muusika kirjutasid Pearu Paulus, Alar Kotkas ja Ilmar Laisaar, sÔnad Jana Hallas.

“Once in a Lifetime” oli Stockholmis peetud vĂ”istluse eel konkurentsitu favoriit nii fĂ€nnide kui ka kihlveokontorite pingeridades.

Laul pĂ€lvis Eurovisioonil neljanda koha, jĂ€rgnedes LĂ€ti Brainstormi loole “My Star” ja eelnedes Saksamaa laulule “Wadde Hadde Dudde Da?”, mida esitas Stefan Raab. “Once in a Lifetime” kogus 98 punkti, mis oli tolleks ajaks Eesti kĂ”rgeim tulemus sellel lauluvĂ”istlusel.

6. Victor Crone “Storm” | 2019

Meie kĂ”ige vĂ€rskem eurolaul “Storm” pĂ€lvis siinses edetabelis kĂ”rge kuuenda koha. Laulu autorid on Stig RĂ€sta, Vallo Kikas, Victor Crone ja Sebastian Lestapier, esitaja rootslane Victor Crone. Lavatagused taustalauljad olid Dagmar Oja, Kaire Vilgats, Kaido PĂ”ldma, Lars Gunnar SĂ€fsund ja helilooja Stig RĂ€sta. Eesti Laulu finaalis toetas Victorit laval laulja ja nĂ€itleja Saara Kadak, kes Eurovisiooni lauluvĂ”istlusel Tel Avivis ei osalenud.

Laul saavutas esimeses poolfinaalis 198 punktiga 4. koha, finaalis aga korrigeeritud andmetel 76 punktiga 20. koha, kuna seoses reeglite rikkumisega eemaldati Eestilt Valgevene antud 10 punkti ning “Storm” langes koha vĂ”rra ka edetabelis.

5. Elina Nechayeva “La forza” | 2018

Viiendalt platsilt leiame itaaliakeelse loo “La forza” (eesti keeles “JĂ”ud”), millega ooperilaulja Elina NetĆĄajeva vĂ”itis Eesti Laul 2018 konkursi. Laul esindas Eestit 12. mail 2018 Lissabonis toimunud Eurovisiooni lauluvĂ”istlusel.

Loo muusika autorid on Mihkel Mattisen ja Timo Vendt ning sÔnade autorid Elina Netƥajeva ja Ksenia Kutƥukova.

4. Tanel Padar, Dave Benton & 2XL “Everybody” | 2001

Meie seni ainus Eurovisiooni vĂ”idulaul “Everybody” platseerus neljandaks. Muusikapala autorid on Ivar Must (viis) ja Maian KĂ€rmas (sĂ”nad), esitajateks Tanel Padar, Dave Benton ja 2XL. 

“Everybody” sai 198 punkti, teise koha pĂ€lvis 177 punktiga Taani. Laulu sĂ”nad rÀÀgivad peole kutsumisest ja rÔÔmsast tujust, olenemata nĂ€dalapĂ€evast (duett laulab “every night’s a Friday night”, eesti keeles “iga Ă”htu on reede Ă”htu”).

LauluvĂ”istluse fĂ€nnid on kesise edetabelimenu tĂ”ttu pidanud “Everybody’t” ĂŒheks nĂ”rgemaks vĂ”idulauluks, samuti on “Everybody” ĂŒks ootamatumaid vĂ”ite Eurovisioonil, kuna hÀÀletustabelites ega kihlveokontorites sellele edu ei ennustatud. Teisalt on Eesti vĂ”idulaul mitmel pĂ”hjusel silmapaistev: ĂŒks lauljatest, Dave Benton, oli vanim esikoha saanud osaleja (oli esituse ajal 49-aastane). Samuti oli see esimene Eurovisiooni vĂ”idulaul, mida esitas tumedanahaline laulja, ning Eesti oli esimene endistest NĂ”ukogude Liidu liiduvabariikidest, mis vĂ”itis Eurovisiooni.

Eestile andis maksimumi, 12 punkti, kokku 9 riiki (Holland, Prantsusmaa, TĂŒrgi, Suurbritannia, Malta, Kreeka, LĂ€ti, Leedu ja Sloveenia). Sellest hoolimata jĂ€i laulu menu tagasihoidlikuks, lugu figureeris vaid ĂŒhe nĂ€dala Saksamaa singlimĂŒĂŒgi TOP 100-s, mĂ”nevĂ”rra kauem aga Rootsi raadiote edetabelites.

Laulust on teinud kaveri Maarja-Liis Ilus.

3. Urban Symphony “RĂ€ndajad” | 2009

Oleme jĂ”udnud auvÀÀrse esikolmikuni. Pronksmedalile hÀÀletati Sven LĂ”hmuse loodud “RĂ€ndajad”, mis esindas Eestit 2009. aasta Eurovisiooni lauluvĂ”istlusel Moskvas ning sai finaalis 6. koha.

Laulu esitas Sandra Nurmsalu koos keelpilliansambliga Urban Symphony. Eurovisiooni lavaesituses osalesid lisaks ka taustalauljad Marilin Kongo ja Mirjam Mesak.

Laul vÔistles teises poolfinaalis, kus jÔudis 3. kohale ja pÀÀses finaali. Finaalis saadi 6. koht.

Esitajate tumesinist tooni helkivad lavarÔivad disainis Ene-Liis Semper.

“RĂ€ndajad” valiti Raadio 2 iga-aastasel “Aastahiti” auhinnagalal kodumaistest lugudest 2009. aastal teisele kohale.

Eesti Laulu konkursile pÀÀses hiljem rahvusvahelises konkurentsis ĂŒliedukaks kujunenud “RĂ€ndajad” ĂŒksnes tĂ€nu sellele, et ĂŒks kĂŒmne sekka valitud laulust diskvalifitseeriti. Sama stsenaarium kordus ka aasta hilisema vĂ”iduloo “Siren” puhul (siinses tabelis #18). MĂ”lemad juhused on andnud alust spekulatsioonideks ĆŸĂŒrii pĂ€devuse teemal.

2. Elina Born & Stig RĂ€sta “Goodbye to Yesterday” | 2015

HĂ”bemedal kuulub Elina Bornile ja Stig RĂ€stale, loo “Goodbye to Yesterday” eest, mis kogus konkursi Eesti Laul 2015 superfinaalis lausa 79% hÀÀltest.

Eurovisiooni lauluvÔistlusel saavutati tubli 7. koht.

Ja nĂŒĂŒd siis selle kĂ”ige olulisema, #1 laulu juurde


TrummipÔrin...

VÔitja on


1. Ott Lepland “Kuula” | 2012

Kuldmedal kuulub Ott Leplandi esitatud laulule “Kuula”, mille meloodia on loonud Ott ise, sĂ”nad kirjutas aga Aapo Ilves.

Laul vÔitis konkursi Eesti Laul 2012 ja osales 2012. aasta Eurovisiooni lauluvÔistlusel Bakuus, saavutades kuuenda koha.

Palju-palju Ă”nne! 

Muide, kui me korraldasime 2016. aastal sama kĂŒsitlust, siis esineliku laulud olid tĂ€pselt samadel positsioonidel nagu ka seekord!

Nagu juba varem maininud oleme, kogunes hÀÀli kokku 651, suur aitÀh kÔigile kes arvamust avaldasid! Juba loetud pÀevade pÀrast stardib MuusikaPlaneedis tÀnavuse suvehiti hÀÀletus. Mis veel Eurovisiooni lauluvÔistlusesse puutub, siis sellel nÀdalal selgub, milline Hollandi linn jÀrgmise aasta konkurssi korraldab.

Lisa kommentaar

See lehekĂŒlg kasutab Akismet'i rĂ€mpsposti tĂ”kestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.