TOP 26: EESTI EUROLAULUD (KOHAD 1-10) 🇪🇪

MuusikaPlaneedis oli kuu aega üleval küsitlus, kuhu olid üles rivistatud kõik Eestit esindanud eurolaulud. Oleme juba tutvunud kohtadega 11-26 (vaata siit ja siit) ning nüüd on aeg vaadata üle TOP 10!

đź“Š TOP 26: EESTI EUROLAULUD (Kohad 1-10):

10. Silvi Vrait “Nagu merelaine” | 1994

EsikĂĽmne avab Eesti 1994. aasta esinduslaul “Nagu merelaine”. See oli esimene kord, kui Eesti osales Eurovisiooni lõppvõistlusel, kuna eelnenud aastal ei pääsenud Janika Sillamaa lauluga “Muretut meelt ja sĂĽdametuld” uutele riikidele korraldatud eelvoorust edasi.

“Nagu merelaine” sõnad kirjutas Leelo Tungal ja muusika Ivar Must. Laulu esitas Silvi Vrait, 5-liikmeline taustavokaal oli ansamblilt Karavan koosseisus Karl Madis, Meelis Punder, Aarne Saluveer, Jaan Karp ja Agu Tammeorg. Laulu orkestreeris ja dirigeeris Urmas Lattikas.

Laul sai 25 osalejariigi seas 24. ehk eelviimase koha (viimane oli Leedu), kogudes 2 punkti.

Aastal 2005 tegi loost oma versiooni Tanel Padar & The Sun.

9. Maarja-Liis Ilus & Ivo Linna “Kaelakee hääl” | 1996

“Kaelakee hääl” oli eurolaul, mis esindas Eestit 1996. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel. Laulu esitasid Maarja-Liis Ilus ja Ivo Linna. Muusika autor Priit Pajusaar ja sõnad kirjutas Kaari Sillamaa. Lavaesituses osalesid ka taustalaulja Anne Värvimann ning pillimehed Roland Puusepp, Glen Pilvre ja Taavo Remmel.

Eesti eelvoorus sai lugu võrdselt punkte Kadri Hundi lauluga “Me rõõm ei kao”, kuid “Kaelakee hääl” võitis, sest teenis rohkem maksimaalseid punkte.

Solistide valikuni – Maarja-Liis Ilus ja Ivo Linna – jõudis helilooja Priit Pajusaar tänu mitmele juhusele: naisvokaali puhul pidas Pajusaar esialgu silmas hoopis Evelin Samueli, kes aga loobus loo esitamisest seoses eesootava reisiga Jaapanisse (mis jäi ära). Ka enne Ivo Linnat kaalus Pajusaar mitmeid meessoliste. Ilusa ja Linna duett oli kontrastne, lavaesitus puhas ja professionaalne, seda märgati, ning “Kaelakee häälest” sai esimene Eesti laul, mis jõudis Eurovisioonil kĂĽmne parema hulka (5. koht 23 osaleja seas; 94 punkti).

8. Koit Toome & Laura “Verona” | 2017

Maarja-Liisi ja Ivo dueti juurest suundume teise duetini, sest kaheksandale positsioonile hääletasid MuusikaPlaneedi lugejad Koit Toome ja Laura Põldvere esitatud “Verona”. Ingliskeelse loo autor on Sven Lõhmus, taustalauljad Kaire Vilgats, Dagmar Oja ja Rolf Roosalu. 

Koit Toome esimene eurolaul “Mere lapsed” platseerus siinses tabelis 20. kohale ning Laura esitatud “Let’s Get Loud” ansambli Suntribe koosseisus võttis enda alla platsi #21. 

7. Ines “Once in a Lifetime” | 2000

“Once in a Lifetime” oli Eesti eurolaul 2000. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel. Laulu esitas Ines, taustalauljad olid Kaire Vilgats, Jelena Juzvik, Maiken, Tanel Padar ja Pearu Paulus.

Loo muusika kirjutasid Pearu Paulus, Alar Kotkas ja Ilmar Laisaar, sõnad Jana Hallas.

“Once in a Lifetime” oli Stockholmis peetud võistluse eel konkurentsitu favoriit nii fännide kui ka kihlveokontorite pingeridades.

Laul pälvis Eurovisioonil neljanda koha, järgnedes Läti Brainstormi loole “My Star” ja eelnedes Saksamaa laulule “Wadde Hadde Dudde Da?”, mida esitas Stefan Raab. “Once in a Lifetime” kogus 98 punkti, mis oli tolleks ajaks Eesti kõrgeim tulemus sellel lauluvõistlusel.

6. Victor Crone “Storm” | 2019

Meie kõige värskem eurolaul “Storm” pälvis siinses edetabelis kõrge kuuenda koha. Laulu autorid on Stig Rästa, Vallo Kikas, Victor Crone ja Sebastian Lestapier, esitaja rootslane Victor Crone. Lavatagused taustalauljad olid Dagmar Oja, Kaire Vilgats, Kaido Põldma, Lars Gunnar Säfsund ja helilooja Stig Rästa. Eesti Laulu finaalis toetas Victorit laval laulja ja näitleja Saara Kadak, kes Eurovisiooni lauluvõistlusel Tel Avivis ei osalenud.

Laul saavutas esimeses poolfinaalis 198 punktiga 4. koha, finaalis aga korrigeeritud andmetel 76 punktiga 20. koha, kuna seoses reeglite rikkumisega eemaldati Eestilt Valgevene antud 10 punkti ning “Storm” langes koha võrra ka edetabelis.

5. Elina Nechayeva “La forza” | 2018

Viiendalt platsilt leiame itaaliakeelse loo “La forza” (eesti keeles “Jõud”), millega ooperilaulja Elina Netšajeva võitis Eesti Laul 2018 konkursi. Laul esindas Eestit 12. mail 2018 Lissabonis toimunud Eurovisiooni lauluvõistlusel.

Loo muusika autorid on Mihkel Mattisen ja Timo Vendt ning sõnade autorid Elina Netšajeva ja Ksenia Kutšukova.

4. Tanel Padar, Dave Benton & 2XL “Everybody” | 2001

Meie seni ainus Eurovisiooni võidulaul “Everybody” platseerus neljandaks. Muusikapala autorid on Ivar Must (viis) ja Maian Kärmas (sõnad), esitajateks Tanel Padar, Dave Benton ja 2XL. 

“Everybody” sai 198 punkti, teise koha pälvis 177 punktiga Taani. Laulu sõnad räägivad peole kutsumisest ja rõõmsast tujust, olenemata nädalapäevast (duett laulab “every night’s a Friday night”, eesti keeles “iga õhtu on reede õhtu”).

Lauluvõistluse fännid on kesise edetabelimenu tõttu pidanud “Everybody’t” ĂĽheks nõrgemaks võidulauluks, samuti on “Everybody” ĂĽks ootamatumaid võite Eurovisioonil, kuna hääletustabelites ega kihlveokontorites sellele edu ei ennustatud. Teisalt on Eesti võidulaul mitmel põhjusel silmapaistev: ĂĽks lauljatest, Dave Benton, oli vanim esikoha saanud osaleja (oli esituse ajal 49-aastane). Samuti oli see esimene Eurovisiooni võidulaul, mida esitas tumedanahaline laulja, ning Eesti oli esimene endistest Nõukogude Liidu liiduvabariikidest, mis võitis Eurovisiooni.

Eestile andis maksimumi, 12 punkti, kokku 9 riiki (Holland, Prantsusmaa, Türgi, Suurbritannia, Malta, Kreeka, Läti, Leedu ja Sloveenia). Sellest hoolimata jäi laulu menu tagasihoidlikuks, lugu figureeris vaid ühe nädala Saksamaa singlimüügi TOP 100-s, mõnevõrra kauem aga Rootsi raadiote edetabelites.

Laulust on teinud kaveri Maarja-Liis Ilus.

3. Urban Symphony “Rändajad” | 2009

Oleme jõudnud auväärse esikolmikuni. Pronksmedalile hääletati Sven Lõhmuse loodud “Rändajad”, mis esindas Eestit 2009. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel Moskvas ning sai finaalis 6. koha.

Laulu esitas Sandra Nurmsalu koos keelpilliansambliga Urban Symphony. Eurovisiooni lavaesituses osalesid lisaks ka taustalauljad Marilin Kongo ja Mirjam Mesak.

Laul võistles teises poolfinaalis, kus jõudis 3. kohale ja pääses finaali. Finaalis saadi 6. koht.

Esitajate tumesinist tooni helkivad lavarõivad disainis Ene-Liis Semper.

“Rändajad” valiti Raadio 2 iga-aastasel “Aastahiti” auhinnagalal kodumaistest lugudest 2009. aastal teisele kohale.

Eesti Laulu konkursile pääses hiljem rahvusvahelises konkurentsis ĂĽliedukaks kujunenud “Rändajad” ĂĽksnes tänu sellele, et ĂĽks kĂĽmne sekka valitud laulust diskvalifitseeriti. Sama stsenaarium kordus ka aasta hilisema võiduloo “Siren” puhul (siinses tabelis #18). Mõlemad juhused on andnud alust spekulatsioonideks žürii pädevuse teemal.

2. Elina Born & Stig Rästa “Goodbye to Yesterday” | 2015

Hõbemedal kuulub Elina Bornile ja Stig Rästale, loo “Goodbye to Yesterday” eest, mis kogus konkursi Eesti Laul 2015 superfinaalis lausa 79% häältest.

Eurovisiooni lauluvõistlusel saavutati tubli 7. koht.

Ja nüüd siis selle kõige olulisema, #1 laulu juurde…

Trummipõrin...

Võitja on…

1. Ott Lepland “Kuula” | 2012

Kuldmedal kuulub Ott Leplandi esitatud laulule “Kuula”, mille meloodia on loonud Ott ise, sõnad kirjutas aga Aapo Ilves.

Laul võitis konkursi Eesti Laul 2012 ja osales 2012. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel Bakuus, saavutades kuuenda koha.

Palju-palju õnne! 

Muide, kui me korraldasime 2016. aastal sama küsitlust, siis esineliku laulud olid täpselt samadel positsioonidel nagu ka seekord!

Nagu juba varem maininud oleme, kogunes hääli kokku 651, suur aitäh kõigile kes arvamust avaldasid! Juba loetud päevade pärast stardib MuusikaPlaneedis tänavuse suvehiti hääletus. Mis veel Eurovisiooni lauluvõistlusesse puutub, siis sellel nädalal selgub, milline Hollandi linn järgmise aasta konkurssi korraldab.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.