NAGY BÖGÖ AVALDAS LOO “TORUPILLI-JUSSI LUGU NR 19” KOOS MUUSIKAVIDEOGA

Folkansambel Nagy Bögö avaldas oma peagi ilmuvalt albumilt “Kõik, mis torupillist” teise loo “Torupilli-Jussi lugu nr 19” ning tegi seda koos põneva animatsiooniga!

Loo on kuulsaks mänginud Hiiumaal elanud mees Juhan Maaker, keda tunti Torupilli-Jussina. Jussi mängust on alles palju salvestusi, kuid lugude pealkirju suures osas ei teata ning seetõttu kutsutakse lugusid salvestiste numbrite järgi. Nagy Bögö võttis hiidlase poolt salve mängitud meloodia ning pani selle endale iseloomulikku seadesse. Üsna kiirelt jõuti otsusele, et muusikale võiks luua ka video.

“Video idee on suuresti mõjutatud Eesti torupilli kuningast Juhan Maakerist ehk Torupilli-Jussist, kes on innustanud paljusid Eesti torupillimängijaid omapärase stiili ja oskusliku pillivaldamisega. Videos on näha, kuidas vanamees oma torupilli meisterdamise ja mängimisega jõuab tänapäeva noorteni ja võlub neid torupillimaagiaga. Mõnes mõttes too vanamees ongi Torupilli-Juss…,” ütleb Nagy Bögö liige ja video idee autor Martin Vill. Bändi liikmed olid ühisel arvamusel, et hea tuttava Kerttu Kruusla minimalistlik stiil võiks olla just see, mis torupillilugu animatsioonina illustreerima sobiks, ja nii palutigi Kerttul muusikale visuaal luua.

Märtsis annab Nagy Bögö kontserdid viies linnas üle Eesti, kus saab juba live’is kuulda nii “Torupilli-Jussi lugu nr 19” kui ka Nagy Bögö seni avaldamata loomingut.

Kontserdid “Kõik, mis torupillist” toimuvad:

07.03. kell 20:00 Viljandi Pärimusmuusika Ait
08.03. kell 21:00 Tartu Genialistide Klubi
14.03. kell 21:00 Tallinn, Von Krahl
16.03. kell 19:00 Kuressaare Linnateater
21.03. kell 18:00 Pärnu, Sütevaka Humanitaargümnaasium

Nagy Bögö mängib post-traditsioonilist muusikat. Bändi omaloomingu tugipostideks on pärimus ja traditsioonid, inspiratsiooniallikateks loodus, kodu ja sõprus. Nagy Bögö liinid algavad meie enda juurte juurest ja jõuavad välja Ungarisse, Bulgaariasse, põnevasse sümbioosi kaasajaga või hoopis kuhugi etteaimamatusse paika. Muusikalistel rännakutel ei karda bänd panna kokku vastandeid, astuda üle piiridest ja eksperimenteerida traditsiooniliste lugudega.

Ülemise foto autor: Kerttu Kruusla

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.