KOLMAPÄEVAL ALGAB TARTU BLUUSIKUU

Tänavune Tartu Bluusikuu stardib juba jaanuaris: viiendat aastat toimuva festivali avapauguks on mullu 15. sünnipäeva tähistanud mittetulundusühingu Tartu Blues tegemistele pühendatud näituse avamine Tartu Linnaraamatukogu muusikaosakonnas kolmapäeval, 16. jaanuaril kell 18.

Näitus avatakse kontserdiga muusikaosakonna saalis, kus astuvad üles Alar Kriisa & Vilho Meier, Andres Roots, Peeter Piik & Les Wilson (UK), Enn Vei, Priit Part & Sergei Gvozdkov ja Randal Randoja. Väga vähendatud koosseisus on lubanud esineda ka läinud aastal debüütalbumi üllitanud Kaisa Ling Thing – juba 22. jaanuaril laulab Kaisa Maria Ling sealsamas saalis pikemalt ning peab ühtlasi loengu 20. sajandi alguse bluusinaistest ning afroameerika muusikast. Bluusikuu jätkub 25. jaanuaril Soome muusiku Ismo Haavisto kontserdiga Barlovas, 7. veebruaril aga astuvad Aparaaditehase restorani Kolm Tilli laval üles J.D. Addams (Itaalia), Randal Randoja ja Andres Roots.

2003. aastal loodud Tartu bluusiühing oli Eestis esimene omataoline ning on oma 15 tegevusaasta jooksul aidanud korraldada paljude välismaiste esinejate kontserte, loenguid ja õpitubasid nii Tartus kui mujal Eestis, Soomes ja Baltikumis – nende hulgas on näiteks David “Honeyboy” Edwards (USA), dr. Anna Lomax Wood (USA), dr. Todd Dunham Harvey (USA), Eddie Baytos (USA), Eric “Red Mouth” Gebhardt (USA), Howard Fishman (USA), James Dalton (USA), Son Henry (USA), Alaska Gavin Kalan (USA), The Soul Hustlers (USA/Soome), Bert Deivert & Brian Kramer (USA), Maury “Hooter” Saslaff (USA), Rockie Charles (USA), Banjolectric (USA), The Boswell Boys (USA), Dennis McMasters (USA), Dave Arcari (UK), Steve Lury (UK), Steve Morrison (UK), L.R. Phoenix (UK), Jonzip McNeil (UK), Mike Smith (UK), Dirty Trainload (Itaalia), Ami Yares (Iisrael), Daniel Groessl (Saksa), Pan Salmenhaara (Saksa), Christian Prechtl (Austria), T. Rogers Blues Band (Ungari), Louie Ujvarosy (Ungari), Aleksandr Belkin Trio (Leedu), The Road Band (Leedu), El Trio (Läti), D11 Blues Band (Läti), Bottleneck John (Rootsi), Nikolaj Andersen (Taani), Black River Bluesman & Bad Mood Hudson (Soome), The Croaking Lizard (Soome), Ismo Haavisto (Soome), Tuomari Nurmio (Soome), Jantso Jokelin (Soome), Devil Box (Soome), Antti Alanko (Soome), Tina Bednoff & Jameson Slim (Soome), Joensuu Riihimäki (Soome), Mudville 56 (Soome), Olli Ontronen & Mighty Shitty (Soome), Famous Boogiemen (Soome), Sami Kukka (Soome), Kadonnut Manner (Soome) jpt.

2011. aastast tegutseb Tartus veel teinegi bluusiselts, festivali Emajõe Bluus korraldav Tartu Bluusiklubi. Pärnu bluusiühing MTÜ Pärnu Blues asutati 2009. aastal ja Tallinna bluusiskenet majandav Blues Estonia 2016. aastal.

Fotol: Peeter Piik, Les Wilson ja Andres Roots MTÜ Tartu Blues juubelikontserdil klubis Illegaard detsembris 2018 (autor: Leif Laaksonen)

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.