ESILINASTUS MÄNGUFILM POPDUOST RESPEKT

Fotol on filmi režissöör Henrik Normann (vasakul) oma vanematega, nende vahel, sinises ülikonnas Respekti laulja Kerdo Mölder

Neljapäeva õhtul esilinastus Solarise Apollos mängufilm popduost Respekt, pealkirjaga “Elu hammasratastel”. Kohale oli kogunenud sadu inimesi, nende seas loomulikult ka filmi režissöör Henrik Normann ning Respekti liikmed Kerdo Mölder, Rita Liiver ja endine liige Jane Kruusmaa.

Henrik Normann rääkis filmile eelnenud sõnavõtus, et filmi teekond oli müstika. “Urmas Eero Liiv ütles kunagi, et ta ei tee mitte kunagi enam mitte ühtegi mängufilmi, tal on sellest kõriauguni. Minul tekkis vahepeal sama tunne – kõik, mulle aitab! Kindlasti küsitakse, et miks. Mitte sellepärast, et sa ei saa iseendaga hakkama, vaid sellepärast et see kaasab nii palju inimesi, kus on tegelikult väga tõsiseid olukordi ja inimesed tahavad elada oma elu.”

Normann jutustas, et filmi taheti teha rahulikult, aga see ei õnnestunud. “Ma nägin oma kõrval inimesi, kes mulle tundusid alguses väga tugevad, aga muutusid nõrgaks ja ka vastupidi. Läks veel aega mööda – kõik muutusid tugevaks ja me saimegi selle filmiga hakkama. Tegu on tehtud! Olgu see siis meie väikene kingitus Eesti riigile, Eesti 100, aga kõik kes on tiitrites, võivad öelda, et meie pole Eesti riigilt sentigi küsinud, et talle kingitust teha.

See film on üks ilus rännak. Ta on pikk rännak, aga ta ei ole pikem kui Tallinn-Tartu ots koos Olerexi peatustega. Kui keegi suudab rääkida selle aja jooksul oma eluloo, on ta väga tubli mees. Kerdo Mölder suutis seda teha ja rääkis mulle küll natuke kauem, aga film sai täpselt nii pikk – 2 tundi ja 20 minutit. Koos Olerexi peatustega.”

Henrik Normann rääkis sedagi, kui raske oli filmi kärpimine, kuna raske on ju kärpida midagi, mida teine inimene on sulle ausalt rääkinud.  “See film on aus. Kui ma olin montaažis, ei osanud ma öelda, et mida ma sealt siis välja jätan. Kõik on ju alati režissöörile, kes esimest korda filmi teeb, nii armas. Iga plaan on nii armas. Isegi kui ma võtsin julguse kokku, et lõikame selle välja, siis montaažis Kati [Jägel – MP] ütles ka: “see oli nii nunnu plaan, me ei võta ju seda välja?” Lõpuks võtsime. Ma ei tea, kas me tüdinesime, aga kõige tähtsam on see, et inimesteni tuua film, mille me oleme läbi mõelnud. Me oleme mõelnud, mida teile öelda.”

Respekti solist Kerdo Mölder küsis oma sõnavõtu alguses muigega, kas kellelgi saalis on Xanaxit ehk rahustava toimega tabletti. “Kui keegi tahab teada, mida ma praegu tunnen, siis – väga suurt uhkust. Ma olen uhke oma hea sõbra Henriku üle, kes läbi väga suure raskuse tuli sirge seljaga võiduka lõpuni. Ma olen uhke Respekti ja iga Respekti laulu üle, Jane, Rita ja Siimu üle, uhke selle fantastilise meeskonna üle, mille Henrik on kokku pannud. Super! Alates grimmeerijatest, helioperaatorist, lõpetades fantastiliste näitlejatega. Veljo, Liisu, Kait – tabasite täpselt kümnesse! Ma olen väga uhke tänase õhtu ja selle filmi üle. Olen uhke oma laste üle, kes seisid minu kõrval, olid mulle alati toeks; oma laste ema üle.”

Järgmisena lavale tulnud Respekti lauljatar Rita Liiver ütles, et temagi võtaks meeleldi Xanaxit, tänades seejärel Henrik Normanni suurepärase võimaluse eest filmis osaleda. “Ma ütlen ausalt, ma sain kõvasti nutta, sain naerda, sain kärada ja sain ka kiita,” märkis Liiver.

Filmis Kerdo Mölderit kehastanud Veljo Reinik tänas Henrikut ja Kerdot hullumeelse stsenaariumi kirjutamise eest ning et nad ta filmi mängima kutsusid. “See teekond oli väga põnev. See oli tore, ma leidsin nii mõnedki uued sõbrad ja lõpuks me saime ka filmi valmis! Kuna meie filmis on üks oluline maamärk – Eiffeli torn, siis ma arvan, et nüüd on aeg Henrikul ka ise üks torn valmis teha,” ütles ta ja kinkis Normannile puzzle.

Linateoses Rita Liiverit mänginud Liisu Krass mainis, et tegu on tema esimese filmiga ja teekond oli väga tore.

Vaata filmi treilerit: 

Kerdo Mölder on MuusikaPlaneedile varem kommenteerinud: 

“Mängufilmis põimuvad omavahel kaks lugu. Üks põhineb tõestisündinud faktidel, jutustades loo raskest teekonnast unistuste täitumiseni ning selle saavutamisel armastuse, isikliku elu/suhte ja partneri mõjule karjääris.

Kuidas artist peab läbi elama olukordi, kus lavalt lahkudes karjuvad talle sajad ja tuhanded inimesed “Ma armastan sind”, peab ta naasema oma koju, kus tema armastatu jagab voodit teisega ja peale sellist olukorda peab artist minema taas “rõõmsalt” lavale…. – mida mängivad peanäitlejad Veljo Reinik, Kait Kall, Mariettely Saar ja Liisu Krass.

Teine lugu, mille peaosades oleme mina, Rita ja külalisnäitlejana Jane Kruusmaa, on aga väljamõeldis – räägib sellest, mis juhtub siis kui me ei kuula oma vanemate ja targemate soovitusi ning elutarkust ja teeme omaarust kõike ainuõiges järjekorras.

Need pöörased lood aga siiski põimuvad omavahel väga põneval, ootamatul ja samas kurval moel. Mängufilm on täis väga ootamatuid pöördeid.

Selles, pikemas kui kahetunnises linateoses, ei anna Henrik publikule armu, vaataja ei saa pea kordagi hinge tõmmata – tegevus ja tempo algab filmi esimesest minutist ja kestab kuni lõpuni. Üks tegevus ajab eelmist ja järgmist taga.”

Täna, 23. novembril kinodesse jõudva filmi võtted algasid juba eelmise aasta sügisel ja selles löövad kaasa Ines Aru, Anne Veski, Sepo Seemann, Anne Paluver, Pille Pürg, Liina Tennossaar ja paljud teised. Peaosas kehastab Kerdo Mölderit Veljo Reinik.

Kus filmi täna, 23. novembril näeb?

TALLINN:
Apollo Mustamäe 13.45 ja 18.45
Cinamon Kino Kosmos 15.00 ja 21.30
Viimsi Kino 19.00

TARTU:
Apollo Lõunakeskus 13.45 ja 18.45
Cinamon Tasku keskus 19.30

HELSINGI:
Kino Myyri 18.30

Kuula Respekti lugu “Kuningalaul” (mängufilmist “Elu hammasratastel”): 

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.