LEPASEREE UUS LUGU ON PÜHENDATUD KADRIPÄEVALE

lepaseree4

Etnoansambel Lepaseree on võtnud oma südameasjaks pöörata tähelepanu Eesti rahvakalendri tähtpäevadega seotud lauludele.

Just selliste tähtpäevade, mida praegu veel tähistatakse, aga mis vaikselt ajahämarusse hakkavad kaduma. Lepaseree uus lugu “Tantsi katri” on pühendatud kadripäevale.

See kadripäevale ja üldse hingesantide ajale pühendatud laul räägib Kadride imelisest ja pisut hirmutavast teekonnast siia inimeste maale. “Sest ega Kadrid pole inimesed, nad on kaunid valged hingesandid, kes tulevad maa peale inimesi vaatama taevatähtede tagant, üle viie vikerkaare ja läbi kirju pilvevahu,” seletas muistseid uskumusi Lepaseree üks liikmeid Meelika Hainsoo. Kadrid on õnnetoojad, pere-, kogukonna- ja karjahoidjad. Usutakse, et õnn tuleb põrandasse sisse tantsida tasakesi, kindla ja pehme sammuga. Kadri tuleb sisse lasta, nii tuleb hea viljaõnn ja palju rõõmu.

Loo “Tantsi katri” seadis ansambel üheskoos ning selles on tunda erineva taustaga bändiliikmete mõjutusi. Lepaseree muusika keskmes on traditsiooniline laul, selle iseäralik esituslaad ja paeluvalt salapärane tähenduste maailm. Minimalistlikes seadetes on vanadele lugulauludele jäetud kandev ruum, mis annab neile võimaluse joonistada ühe pildi teise järel. Ansamblile annavad oma heli ja näo Meelika Hainsoo vokaalil, Kulno Malva okariinal ja akordionil ning Paul Daniel kitarridel. Debüütalbum “Väräjän” ilmus 2015. aasta lõpus.

Lisa kommentaar

See lehekülg kasutab Akismet'i rämpsposti tõkestamiseks. Uurige, kuidas teie kommentaarandmed töödeldakse.